Volilni pregled - 6. teden

Ljubljana, 6. novembra - Pred predsedniškima kandidatoma Anžetom Logarjem in Natašo Pirc Musar je zadnja etapa predsedniške tekme. Predzadnji teden kampanje je sicer postregel s prvim televizijskim soočenjem kandidatov pred 2. krogom, pa tudi z objavo analize poslov Pirc Musarjeve in njenega moža. Logar je zatrdil, da s tem nima nič.

V prvem soočenju drugega kroga predsedniških volitev na Televiziji Slovenija sta Pirc Musar in Logar med drugim predstavljala svoja stališča glede vojne v Ukrajini in prihodnosti, ki jo prinaša, glede draginje in ukrepov vlade ter drugih aktualnih tem.

Dotaknila pa sta se tudi svojih preteklih funkcij in izkušenj. Logar je tako ocenil, da ima dobre politične izkušnje, saj se politične obrti uči že 23 let. Kot zunanji minister in tudi prek drugih mednarodnih funkcij je ustvaril precejšnjo telefonsko knjižico državnikov, ministrov, ki lahko Sloveniji pomagajo, je izpostavil.

Pirc Musar je na to odgovorila, da teh funkcij ne bi dobil, če ne bi bil član SDS, česar mu sicer ne očita. Je pa sama brez strankarskega nahrbtnika, je dejala. Izpostavila je svoje mednarodne izkušnje, denimo delo v evropski delegaciji, ki je odšla v ZDA po razkritjih Edwarda Snowdna, 15 let je kot strokovnjakinja za človekove pravice delovala v Svetu Evrope.

Je pa Pirc Musar Logarju očitala, da je kot minister za zunanje zadeve Slovenijo odmikal od jedrne Evrope in jo bližal Višegrajski skupini, kar niso njene vrednote. Logar ji je oporekal, saj se sam vidi kot največjega zagovornika združene Evropske unije in Slovenije v njenem jedru. Dodal je še, da se je z madžarskim zunanjim ministrom srečal bistveno manjkrat kot z avstrijskim, italijanskim ali francoskim.

Ni znano, kdo je naročil analizo poslov Pirc Musarjeve

Požareport je ta teden objavil analizo poslov in razvejane mreže podjetij v lasti Pirc Musarjeve in njenega soproga, o čemer so mediji sicer poročali v času pred prvim krogom predsedniških volitev. Pirc Musarjeva odgovarja, da je dokument poln napak in netočnosti, v bistvu pa ne razkriva ničesar, kar med kampanjo ne bi že bilo povedano ali komentirano.

Znova je zatrdila, da s soprogom davke plačujeta v Sloveniji, da so podjetja prijavljena vsem davčnim organom, izpolnjujejo zakonodajne zahteve in delujejo družbeno odgovorno.

Ob tem so se pojavile tudi špekulacije, kdo je naročil izdelavo dokumenta. Logar je na Twitterju zapisal, da nima nič ne z objavljeno analizo ne z davčnimi oazami.

Da bi analizo naročil prvak Gibanja Svoboda in premier Robert Golob, pa so zanikali v premierjevem kabinetu. Na Twitterju so zapisali, da gre še za eno v vrsti laži in manipulacij, ki se krepijo pred volitvami in referendumi ter da to krepi tudi njihovo odločenost, da se zoperstavijo lažnim novicam in sovražnemu govoru.

Odprto pismo pa je Pirc Musarjevi poslal vodja komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman. Zaradi njenega obiska komemoracije na Sv. Urhu ob dnevu spomina na mrtve, na kateri ji je ljubljanski župan Zoran Janković izrazil podporo, jo v njem sprašuje o njenih stališčih do povojnih pobojev.

Janković je namreč v nagovoru ob dnevu spomina na mrtve potegnil ostro ločnico med partizani in - kot se je izrazil, domačimi izdajalci. Dežman pa je ocenil, da je komemoracijo izkoristil za izražanje skrajnih stališč.

Pirc Musarjeva je za STA dejala, da je treba za spravo narediti več, a si hkrati ne želi, da se ta zlorablja za politične obračune.

Tudi Logar se je sicer v kampanji in javnih objavah zavzel za spravo.

V prvem krogu tudi po preštetih glasovnicah iz tujine slavil Logar, anketa Mladine v drugem kaže zmago Pirc Musarjevi

V drugem krogu predsedniških volitev se sodeč po anketi, ki jo je med 27. in 29. oktobrom za Mladino opravila agencija Ninamedia, zmaga obeta odvetnici Nataši Pirc Musar, ki naj bi jo izbralo 61,3 odstotka volivcev in volivk. Poslanca SDS Anžeta Logarja naj bi podprlo 38,7 odstotka volivcev in volivk.

Mladinina anketa kaže, da Pirc Musarjevo v veliki meri podpirajo simpatizerji vseh treh koalicijskih strank, pa tudi tisti, ki se ne morejo odločiti, katero stranko bi podprli. Na drugi strani pa Logarja podpirajo simpatizerji strank SDS in NSi.

Agencija Ninamedia je za drugi krog volitev napovedala 49,2 odstotno volilno udeležbo. Rezultati prvega kroga predsedniških volitev in volilna preračunavanja so nakazali, da Logarju koristi nižja volilna udeležba, je še zapisala Mladina.

V prvem krogu volitev je sicer slavil Logar. Glasovnicam, oddanih v prvem krogu, so ta teden prišteli še izide glasovanja po pošti iz tujine in na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, ki razmerij niso spremenile. Za Logarja je glasovalo 33,95 odstotka volivcev, za njegovo protikandidatko v drugem krogu Pirc Musarjevo pa je glasovalo 26,88 odstotka volivcev.

Za tretjeuvrščenega Milana Brgleza, skupnega kandidata koalicijskih strank Gibanje Svoboda in SD, je glasovalo 15,45 odstotka volivcev. Sledili so kandidat Vesne Vladimir Prebilič z 10,60 odstotka, kandidatka Resni.ce Sabina Senčar s 5,94 odstotka, kandidat NSi Janez Cigler Kralj s 4,37 odstotka in kandidat Levice Miha Kordiš s 2,81 odstotka podpore.

V prvem krogu je na volišča prišlo 51,74 odstotka volilnih upravičencev. Udeležba je tako znova presegla 50 odstotkov, kar se ni zgodilo že od leta 2007.

Kandidata imata zdaj še teden dni za nagovarjanje volivcev. Ti bodo svoj glas lahko oddali že na predčasnem glasovanju, ki bo potekalo od torka do četrtka. Kdo bo v predsedniški palači nasledil Boruta Pahorja, pa bo znano prihodnjo nedeljo, 13. novembra.

Po napovedih bosta kandidata tudi pred finalom predsedniške tekme volivce poskušala prepričati z osebnim nagovarjanjem, kot sta si ga zastavila ob začetku kampanje.

Pred drugim krogom volitev, ki bo 13. novembra, se bosta kandidata pomerila še na nekaj soočenjih.

moz/lad/lte/mde/lem/tz/moz
© STA, 2022