Pregled - lokalne volitve 2022 do 15. ure

Ljubljana, 5. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - V 212 slovenskih občinah bodo 20. novembra volili nova vodstva. Po podatkih s spletne strani Državne volilne komisije, ki pa še niso povsem dokončni in bi se do ponedeljka še lahko spremenili, se za 212 županskih mest skupaj poteguje 618 kandidatov. Na volitvah pred štirimi leti je bilo kandidatov 800, še 11 več se jih je za župansko mesto potegovalo leta 2014. V občinske in mestne svete si želi 18.670 kandidatov, leta 2018 je bilo kandidatov 22.314, štiri leta prej 23.327. Tako kot že na prejšnjih volitvah je tudi tokrat med kandidati več moških kot žensk. Tokrat je med županskimi kandidati moških 511, žensk pa 107. Med kandidati za občinske in mestne svete je žensk 8478, moških pa 10.192.

LJUBLJANA - Na lokalnih volitvah v Ljubljani se sodeč po anketi agencije Ninamedia za Dnevnik zmaga obeta aktualnemu županu Zoranu Jankoviću, ki je za svoje delo prejel povprečno oceno 3,61. Za Jankovića se je opredelilo 58,1 odstotka anketirancev, med opredeljenimi volivci je užival 71,1-odstotno podporo, s čimer se mu obeta, da bo že šestič izvoljen za župana Ljubljana v prvem krogu, navaja Dnevnik. Na drugem mestu je poslanka in županska kandidatka Levice Nataša Sukič, ki bi jo volilo 8,1 odstotka vprašanih. Kandidata SDS Igorja Horvata bi volilo 3,5 odstotka vprašanih, Aleša Primca pa 3,4 odstotka. Sledijo Tina Bregant 2,8 odstotka, Mojca Sojar 2,2 odstotka, Tomaž Ogrin dva odstotka, Jasminka Dedić 1,2 odstotka in Jasmin Feratović 0,4 odstotka. Slabše pa kaže Listi Zorana Jankovića, ki bi na račun Gibanja Svoboda lahko izgubila večino v mestnem svetu, povzema Dnevnik.

KOPER - Gibanje Svoboda je v petek predstavilo kandidate za mestne svetnike v Kopru. "Kandidate in kandidatke povezujejo iste vrednote, predvsem pa ljubezen do našega kraja in želja, da aktivno sodelujemo pri nadaljnjem razvoju Mestne občine Koper," je ob predstavitvi dejala istrska poslanka v DZ in generalna sekretarka stranke Tamara Kozlovič. V programu so zapisali, da bodo delali za občino priložnosti, za prometno in komunalno urejeno občino, za samooskrbno občino, za solidarne, učinkovite in kakovostne javne storitve, prijazne tudi do najranljivejših skupin, in za odločnejši razvoj trajnostnega turizma in kulture. Gibanje Svoboda je podprlo župansko kandidaturo aktualnega župana Aleša Bržana.

MARIBOR - Mariborski županski kandidat Gibanja svoboda Vojko Flis je v petek obiskal Poslovno proizvodno cono Tezno, kjer se je srečal z direktorjem cone Gorazdom Bendetom in direktorji več podjetij. Flis je med obiskom poudaril, da je ključna naloga občine, da gospodarstvu zagotavlja ustrezno podporo, so sporočili iz stranke Gibanje Svoboda. Po njegovih besedah socialnih izzivov v mestu ne bodo mogli rešiti brez močnega in stabilnega gospodarstva.

IDRIJA - Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Dejan Židan je ob obisku Idrije podprl kandidata SD za župana občine Idrija Branka Lapajneta. "V Idriji imamo res dobro ekipo, ki ji na lokalnih volitvah želim zelo dober rezultat, je na Twitterju zapisal Židan. Ob tem je povzel besede županskega kandidata: "Usmerjeni smo v prihodnost, zato bomo nenehno iskali nove trajnostne rešitve za ugodje bivanja v okolju, kjer živimo."

apo/rbi/apo
© STA, 2022