Pregled - svet, 4. 11. (petek)

Ljubljana, 4. novembra - Pregled dogodkov v svetu v petek, 4. novembra.

PEKING - Nemški kancler Olaf Scholz se je v Pekingu srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, ki je dejal, da obisk "krepi praktično sodelovanje" Kitajske in Nemčije. Scholz pa je poudaril, da želi še naprej razvijati gospodarsko sodelovanje s Kitajsko kljub različnim pogledom. Scholz je ob tem pozval Xi Jinpinga, naj uporabi svoj vpliv in pritisne na Moskvo, da se vojna v Ukrajini čim prej konča. Ruskega predsednika Vladimirja Putina pa je pozval, naj podaljša sodelovanje pri sporazumu o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč.

MÜNSTER - Zunanji ministri držav G7 so v skupni izjavi po zaključku dvodnevnega zasedanja obsodili dejanja Rusije, Irana in Severne Koreje, ter obljubili vzpostavitev mehanizma za pomoč Ukrajini. Omenili so grožnje Rusije z jedrskim orožjem, zatiranje protestov v Iranu in raketne poskuse Severne Koreje, spregovorili pa so tudi o odnosu Kitajske do Tajvana.

ISTANBUL - Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v Istanbulu s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom razpravljal o vojni v Ukrajini ter o pristopu Finske in Švedske k zvezi Nato. Stoltenberg je ob tem Erdogana pohvalil za posredovanje pri dogovoru o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja, Turčijo pa za njeno vlogo pri posredovanju pri izmenjavi vojnih ujetnikov med Ukrajino in Rusijo.

MANAMA - Papež Frančišek je na današnjem sestanku z enim od glavnih verskih voditeljev sunitske veje islama v Bahrajnu opozoril, da je svet na robu prepada, nad njim pa "veje veter vojne". Dodal je, da je nekaj voditeljev ujetih v boj za "partikularne interese," ob tem pa oživljajo preživeto retoriko ter ponovno rišejo meje interesnih območij, in pozval k umiritvi razmer.

MOSKVA/MIKOLAJIV/DONECK - Ruske sile iz Hersona zaradi ukrajinskega napredovanja vsak dan evakuirajo več kot 5000 civilistov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ukrajinske sile, ki se pripravljajo na bitko za mesto Herson, pa poročajo tudi o hudih bojih v Donbasu na vzhodu, kjer naj bi ruska vojska okrepila napade. Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem znova izrekel več kritik na račun Ukrajine in Zahoda.

NEW YORK - Nekaj dni pred torkovimi vmesnimi volitvami sredi predsedniškega mandata v ZDA so se ankete povsem obrnile v prid republikanskega prevzema večine v zveznem kongresu, je v četrtkovi analizi poročal New York Times. Izidi zadnjih anket so v nasprotju s tistimi pred malce več kot mesecem dni, ko so dajali prednost demokratom.

NEW YORK - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pred nocojšnjim zasedanjem Varnostnega sveta ZN na temo Severne Koreje obsodil raketne poskuse, ki jih v zadnjem času izvaja ta država. Guterres je izrazil "globoko zaskrbljenost" in Severno Korejo pozval, naj "se nemudoma vzdrži provokativnih dejanj in izpolni svoje mednarodne obveznosti".

NEW YORK - Ameriški milijarder Elon Musk je vodenje družbenega omrežja Twitter začel z množičnim odpuščanjem, zaradi česar ga je že doletela tožba. Kršil naj bi zvezno delovno zakonodajo, ki določa, da mora vsako podjetje, ki želi odpustiti najmanj 500 delavcev, takšno namero objaviti najmanj 60 dni prej.

DUNAJ - Odgovorni urednik prepovedanega ruskega časnika Nova Gazeta Dmitrij Muratov je opozoril na nevarnost propagande in jo označil za največjo grožnjo novinarjem. Na današnji konferenci o zaščiti novinarjev na Dunaju je pojasnil, da je v Rusiji "genocid nad mediji končan," namesto neodvisnih medijev pa obstajajo le provladni mediji.

BUDIMPEŠTA - Delegacija misije odbora za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta je na novinarski konferenci ob koncu tridnevnega obiska na Madžarskem opozorila na rušenje neodvisnosti institucij na področju medijev, kulture in izobraževanja. V luči tega so pozvali k nadaljevanju dialoga z Madžarsko za krepitev evropskih vrednot.

BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi povečanih napetosti na Kosovu odpovedal vse načrtovane obiske v tujini v bližnji prihodnosti, vključno z udeležbo na podnebnem vrhu COP27 v Egiptu. Za soboto je bila sklicana izredna seja srbske vlade, potem ko so kosovske oblasti suspendirale regionalnega poveljnika policije na severu Kosova Nenada Đurića.

HAAG - V obsežni mednarodni operaciji, ki jo je Europol konec oktobra izvedel proti tihotapcem migrantov, orožja in mamil ter trgovcem z ljudmi na balkanski poti, so prijeli 382 ljudi, so sporočili iz evropskega policijskega urada Europol. V operaciji pod vodstvom Europola in Španije je sodelovalo 16.000 pripadnikov varnostnih sil iz 28 evropskih držav, vključno s pripadniki slovenske policije.

PARIZ - V francoskem parlamentu so v četrtek prekinili zasedanje po razburjenju, ki ga je povzročila rasistična izjava poslanca skrajne desnice, ki je temnopoltemu poslancu, ki je vlado spraševal o nezakonitih migrantih, zabrusil, naj "se vrne" oziroma naj "se vrnejo" v Afriko. Posledično je danes skupščina poslancu izglasovala nezaupnico.

HELSINKI - Finska premierka Sanna Marin z udeležbo na zabavah ni zanemarila premierskih dolžnosti ali ravnala v nasprotju z zakonom, je ugotovil finski pravosodni kancler, ki je preučil pritožbe, potem ko je avgusta v javnost pricurljal posnetek z zabave, na katerem premierka pleše, v ozadju pa je med drugim slišati komentarje o kokainu.

LONDON/TIRANA - Albanski premier Edi Rama je Veliko Britanijo obtožil, da z iskanjem grešnih kozlov opravičuje svojo neuspešno politiko na področju migracij. S tem se je odzval na navedbe britanske notranje ministrice Suelle Braverman o invaziji migrantov na Otok, pri čemer je ta posebej izpostavila albanske migrante, katerih število je letos strmo naraslo.

ISLAMABAD - Na stotine privržencev nekdanjega premierja Imrana Kana je protestiralo v večjih mestih v Pakistanu, dan po tem, ko je bil nekdanji premier ustreljen v nogo. Kan je za poskus atentata okrivil vlado in pozval k razpisu novih volitev. Ponekod je med protesti prišlo tudi do spopadov s policijo.

lkr/jhl/rp/rpe/vr/msc/vb/arh/lkr
© STA, 2022