Pregled - Slovenija, 4. 11. (petek)

Ljubljana, 4. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 4. novembra.

LJUBLJANA - Upadanje brezposelnosti se je oktobra prekinilo. Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec meseca prijavljenih 52.991 iskalcev zaposlitve, kar je 1,8 odstotka več kot septembra in 20,5 odstotka manj kot oktobra lani. Oktobra se je prijavilo večje število iskalcev prve zaposlitve, več kot trikrat več kot septembra, so mesečno rast pojasnili na zavodu. Delodajalci so oktobra zavodu sporočili tri odstotke manj prostih delovnih mest kot pred letom.

ŠOŠTANJ/KRŠKO - V Termoelektrarni Šoštanj so povedali, da bo šesti blok, ki so ga začasno izklopili iz omrežja 14. oktobra, da bi premog privarčevali za zimske mesece, ko bodo potrebe po elektriki višje in bo uvoz elektrike predvidoma dražji kot zdaj, ugasnjen še vsaj do sredine novembra. Nuklearno elektrarno Krško, ki je od začetka oktobra v rednem remontu, pa bodo z nekaj dnevi zamude spet zagnali in v omrežje vključili predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

LJUBLJANA - SDS zahteva sklic izredne seje, na kateri bi DZ razpravljal o interpelacijah notranje ministrice Tatjane Bobnar in zunanje ministrice Tanje Fajon. Sejo bi začeli prihodnji petek, ko bi se pred poslanci zagovarjala Bobnarjeva, in nadaljevali 14. novembra z zagovorom Fajonove. O sklicu seje bo v ponedeljek odločal kolegij predsednice DZ.

LJUBLJANA - Predsednica SD Tanja Fajon je predsednika republike Boruta Pahorja po napovedi, da se želi z vodstvom stranke pogovoriti o ponovni aktivaciji članstva, povabila na pogovor. V delu stranke je namreč ta napoved sprožila burne odzive, Fajonova pa je danes poudarila, da želi slišati Pahorjeva razmišljanja, nato se bodo pogovorili tudi v stranki.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v Ljubljani sestala s predstavniki slovenskih manjšin v Italiji in v Avstriji. Med drugim so izpostavili pomen enotnosti pri zastopanju interesov slovenske manjšine, potrebo po zagotovitvi stalnega sedeža za slovenskega predstavnika v italijanskem parlamentu in pomen krepitve slovenskega jezika v Avstriji. Tako za slovenske oblasti kot vse predstavnike slovenske manjšine v Italiji in Avstriji je pomembna enotnost pri zastopanju interesov slovenske manjšine, je kot ključno sporočilo pogovorov izpostavila ministrica.

LJUBLJANA - Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, na podlagi katerega so upravičenci aprila prejeli enkratni solidarnostni dodatek za omilitev posledic energetske revščine, je po oceni zagovornika načela enakosti diskriminatoren. Prejeli so ga namreč tudi tisti, ki ne trpijo energetske revščine oziroma ki nimajo nizkih dohodkov. Po drugi strani pa dodatka niso prejeli tisti ranljivi posamezniki, ki naj bi jim bil ukrep primarno namenjen, je opozoril zagovornik.

LJUBLJANA - Vidni predstavniki pravosodja in politike so danes na Brdu pri Kranju zaznamovali dan pravosodja. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je v nagovoru izpostavila pomen neodvisnosti sodstva ter strpnosti pri komunikaciji, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič pa je med drugim opozoril na pogoje delovanja sodstva.

LJUBLJANA - Predstavniki Združenja svetov delavcev Slovenije so podpise za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o Slovenskem državnem holdingu vložili prepozno, so za STA pojasnili v DZ. Novelo zakona so že poslali v objavo v uradni list in bo začela veljati 19. novembra.

LJUBLJANA - Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) Je v inšpekcijskem nadzoru zoper izdajatelja televizijskega programa Nova24TV, družbo NTV24.si, v oddaji Kdo vam laže?, predvajani 28. junija, prepoznala spodbujanje nasilja in sovraštva do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja, s čimer je kršen zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah.

LJUBLJANA - Ministrstvi za notranje zadeve in za zdravje pred letošnjimi martinovanji organizirata akcijo Slovenija piha 0,0, ki jo izvajajo že sedmo leto. Škodljiva raba alkohola v Sloveniji predstavlja velik javnozdravstveni, ekonomski in družbeni problem, hkrati pa prispeva tudi k slabši prometni varnosti, so izpostavili na skupni novinarski konferenci.

LJUBLJANA - V četrtek so ob 805 PCR in 3959 hitrih testih potrdili 973 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 hospitaliziranih skupno 69 bolnikov, od tega na intenzivni terapiji 13. Umrl ni noben bolnik s potrjeno okužbo. V četrtek je bilo sicer v bolnišnicah 208 bolnikov s covidom-19 in zaradi covida-19, od tega 16 na intenzivni terapiji.

LJUBLJANA - V luči več tednov trajajočih množičnih protestov v Iranu, ki so doslej terjali približno 280 smrtnih žrtev, je slovensko zunanje ministrstvo za STA sporočilo, da državljanom že dlje časa, še posebej pa zdaj, odsvetuje vsa nenujna potovanja v to državo. Odziv ministrstva prihaja dan po tem, ko so nemške oblasti pozvale svoje državljane, naj zapustijo Iran.

PARIZ - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je sklenila dvodnevni delovni obisk v Parizu. V okviru obiska se je med drugim srečala z namestnikom generalne direktorice Unesca za kulturo Ernestom Renatom Ottonejem Ramirezom in direktorjem Unescovega centra za svetovno dediščino Lazarejem Eloundoujem Assomom ter odprla razstavo o Jožetu Plečniku.

LJUBLJANA - Usoda Muzeja slovenske osamosvojitve (MSO) je bila tema današnjega dvournega posveta, ki ga je pripravilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. O potrebi samostojnega muzeja ter pomenu slovenske osamosvojitve je spregovorilo več sogovornikov, med drugim direktorja MSO in Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Željko Oset in Jože Dežman.

LJUBLJANA - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma so gostili priznani slovenski duo Silence, ki bo na koncertnem večeru Slovar norosti premierno predstavil svoj novi, peti studijski album The Vocabulary of Madness. Kot je za STA povedal Boris Benko, ki s Primožem Hladnikom tvori duo, novi album tematizira čas permakrize, ki lahko vodi v norost.

NOVA GORICA - Javni zavod GO! 2025 je imenoval Stojana Pelka za programskega vodjo Evropske prestolnice kulture (EPK) 2025. Komisijo je prepričal z ambiciozno vizijo programskega in strokovnega dela ter izkušnjami iz upravljanja kulturnega sektorja. Na razpis za vodjo programa zavoda GO! 2025 se je prijavilo 13 kandidatov iz Slovenije, Hrvaške in Italije.

BERLIN - Na Inštitutu za arhitekturo Tehniške univerze v Berlinu je ob letošnji 150-letnici rojstva Jožeta Plečnika potekal simpozij z naslovom Plečnik zdaj! Raziskovanje javnega prostora in urbane poroznosti. Sodelujoči so o arhitektu spregovorili v dveh tematskih sklopih: Javno in porozno ter Nenavadno. Simpoziju je sledilo odprtje razstave.

mo/mo
© STA, 2022