Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 4. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

ŠOŠTANJ/KRŠKO - V Termoelektrarni Šoštanj so povedali, da bo šesti blok ugasnjen še vsaj do sredine novembra. Začasno so ga izklopili iz omrežja 14. oktobra, da bi premog privarčevali za zimske mesece, ko bodo potrebe po elektriki višje in bo uvoz elektrike predvidoma dražji kot zdaj. Nuklearno elektrarno Krško, ki je od začetka oktobra v rednem remontu, pa bodo z nekaj dnevi zamude spet zagnali in v omrežje vključili predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

LJUBLJANA - Upadanje brezposelnosti se je oktobra prekinilo. Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec meseca prijavljenih 52.991 iskalcev zaposlitve, kar je 1,8 odstotka več kot septembra in 20,5 odstotka manj kot oktobra lani. Oktobra se je prijavilo večje število iskalcev prve zaposlitve, več kot trikrat več kot septembra, so mesečno rast pojasnili na zavodu. Delodajalci so oktobra zavodu sporočili tri odstotke manj prostih delovnih mest kot pred letom.

LJUBLJANA - Ministrstvo za pravosodje je danes v uradnem listu objavilo razpis za prosto mesto generalnega državnega tožilca. Za mesto se lahko potegujejo kandidati, ki so ob prijavi mlajši od 64 let in izpolnjujejo pogoje za imenovanje v naziv vrhovnega državnega tožilca.

LJUBLJANA - V Ljubljani poteka generalna skupščina Evropskega združenja splošnih in družinskih zdravnikov (UEMO). Zdravniki splošne medicine iz Slovenije, Srbije, Portugalske in Velike Britanije so primerjali različne prakse v Evropi in kot največji problem izpostavili pomanjkanje kadrov v javnem zdravstvenem sistemu.

LJUBLJANA - V četrtek so ob 805 PCR in 3959 hitrih testih potrdili 973 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 hospitaliziranih skupno 69 bolnikov, od tega na intenzivni terapiji 13. Umrl ni noben bolnik s potrjeno okužbo.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je sestala s predstavniki slovenske manjšine v Italiji - gostila je predsednico Slovenske kulturno gospodarske zveze Ksenijo Dobrila, predsednika Sveta slovenskih organizacij Walterja Bandlja, senatorko v italijanskem parlamentu Tatjano Rojc, predsednika Paritetnega odbora Marka Jarca ter deželna svetnika Furlanije-Julijske krajine Marka Pisanija in Danila Slokarja. Izpostavili so pomen enotnosti pri zastopanju interesov slovenske manjšine, potrebo po zagotovitvi stalnega sedeža za slovenskega predstavnika v italijanskem parlamentu ter opozorili na izzive, ki bi jih lahko prinesla nova vlada v Italiji. Govorili so tudi o izzivih pri uveljavljanju slovenskega jezika, krepitvi čezmejnega sodelovanja, posledicah vojne v Ukrajini in prihodih nezakonitih priseljencev v Italijo.

LJUBLJANA - Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, na podlagi katerega so upravičenci aprila prejeli enkratni solidarnostni dodatek za omilitev posledic energetske revščine, je po oceni zagovornika načela enakosti diskriminatoren. Prejeli so ga namreč tudi tisti, ki ne trpijo energetske revščine oziroma nimajo nizkih dohodkov. Po drugi strani pa dodatka niso prejeli tisti ranljivi posamezniki, ki naj bi jim bil ukrep primarno namenjen, je opozoril zagovornik.

LJUBLJANA - Akos je v inšpekcijskem nadzoru zoper izdajatelja televizijskega programa Nova24TV, družbo NTV24.si, v oddaji Kdo vam laže?, predvajani 28. junija, prepoznal spodbujanje nasilja in sovraštva do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja, s čimer je kršen zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah.

LJUBLJANA - Vrednost blagovne menjave še naprej občutno raste. Slovenska podjetja so septembra izvozila za skoraj 5,30 milijarde evrov blaga, kar je 52,7 odstotka več kot septembra lani. Uvoz blaga je medtem dosegel nekaj več kot pet milijard evrov in bil medletno višji za 33,8 odstotka. Slovenija je pri blagovni menjavi s tujino tako ustvarila presežek v vrednosti nekaj več kot 260.000 evrov.

LJUBLJANA - Usoda Muzeja slovenske osamosvojitve je bila tema dvournega posveta, ki ga je pripravilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. O potrebi samostojnega muzeja ter pomenu slovenske osamosvojitve je spregovorilo več sogovornikov, med drugim direktorja tega muzeja in Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Željko Oset in Jože Dežman.

DOGODKI, POVEZANI S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - V drugem krogu predsedniških volitev se sodeč po anketi, ki jo je med 27. in 29. oktobrom za Mladino opravila agencija Ninamedia, zmaga obeta odvetnici Nataši Pirc Musar, ki naj bi jo izbralo 61,3 odstotka volivcev in volivk. Poslanca SDS Anžeta Logarja naj bi podprlo 38,7 odstotka volivcev in volivk.

lte/vi/mde/moz
© STA, 2022