Županske volitve: Kranjski kandidati za iste projekte, a z drugačnim videnjem hitrosti razvoja

pripravila Tinkara Zupan

Kranj, 9. novembra - Kandidati za župana Mestne občine Kranj se strinjajo v odgovorih na vprašanje o ključnih infrastrukturnih projektih, ki jih občina potrebuje. Vendar pa aktualni župan in njegovi izzivalci drugače ocenjujejo doseženo hitrost pri razvoju Kranja. Za STA so odgovarjali tudi na vprašanje, katere bodo njihove prve naloge v primeru izvolitve.

Ivo Bajec, 62 let, inženir logistike (SDS, NSi, SLS, Zeleni Slovenije)

Upokojenca, ki opravlja funkcijo predsednika nadzornega odbora Mestne občine Kranj, moti, da občina nima jasne strategije razvoja. Ocenjuje, da se delajo stvari, ki pogosto nimajo širše dodane vrednosti za Kranj in so same sebi namen. Ob tem napoveduje, da bi Kranj med njegovim županovanjem z jasno strategijo doživel gospodarski, kulturni in športni razcvet. Najprej bi povezal vse akterje kranjske politike, ki si želijo preboj Kranja med najuspešnejša evropska mesta. Uredil bi politiko priseljevanja tujcev s preprečevanjem zlorabe sistema. Pospešil bi gradnjo industrijske cone v Hrastju, štiripasovnice in novega doma za starejše. Obiskal bi krajevne skupnosti in skupaj z njimi pripravil investicije.

Srečko Barbič, 59 let, organizator dela (Gibanje Svoboda)

Direktor podjetja Lokainženiring meni, da Kranj že vrsto let nima jasne razvojne strategije in zato zaostaja v razvoju za drugimi mestnimi občinami. Razvoj bi pospeševal s projekti, sofinanciranimi iz evropskih in državnih sredstev. Problematiko starejših bi reševal z gradnjo doma in dnevno bivalnih centrov po celotni občini. Napoveduje gradnjo javnih stanovanj za mlade družine, gospodarski razvoj pa bi spodbudil z ureditvijo Poslovne cone Hrastje in razvojem turistične infrastrukture. Pospešil bi tudi dokončanje tržnice. V primeru izvolitve bi takoj začel uresničevati vizijo razvoja občine. Pripravil bi proračunske dokumente, vezane na razvojno strategijo, mestno upravo pa usposobil, da bo odprta za pobude ljudi.

Matjaž Rakovec, 58 let, univerzitetni diplomirani ekonomist (SD)

Občina je po mnenju aktualnega župana v zadnjih štirih letih dosegla izjemen pospešek. Meni, da so naredili veliko več od načrtov, Kranj pa zmore še več, je prepričan. Ob tem je napovedal dodatno povečanje rekordnih investicij z evropskimi sredstvi ter nadaljevanje projektov ustanovitve občinskega stanovanjskega sklada in razširitve prostora zdravstvenega doma. Dodatno namerava pritisniti na državo za ureditev problematike priseljevanja tujcev, pri čemer se, kot je dejal, spremembe že kažejo. Med ključne infrastrukturne projekte uvršča gradnjo stanovanj, Poslovne cone Hrastje, novega doma upokojencev, potniškega terminala, nove ledne in plezalne dvorane, novega vrtca ter kanalizacijskega omrežja.

Zoran Stevanović, 42 let, magister menedžmenta (Državljansko gibanje Resni.ca)

Samostojni podjetnik in predsednik stranke Resni.ca meni, da občina brez razvojne usmeritve stopica na mestu in je nezanimiva za investitorje. Spodbujati namerava lokalno gospodarstvo in kot posvetovalno telo ustanovili svet menedžerjev. Med drugim ne Jesenicah rojeni Stevanović, ki v Kranju živi skoraj 20 let, napoveduje gradnjo večnamenske športne dvorane in doma upokojencev, preselitev industrijske cone Laze in razširitev vpadnice Šenčur-Primskovo. Odločno bi pritisnil na državne organe v zvezi z nekontroliranim priseljevanjem tujcev. Z dodatnimi gradnjami stanovanjskih nepremičnin namerava reševati stanovanjsko problematiko mladih družin. Povečal bi tudi sredstva participativnega proračuna.

Aleksander Svetelj, 56 let, strojni tehnik (Več za Kranj)

Podjetnik, ki je bil rojen v Nemčiji, v Kranju pa živi od leta 1974, bi se v primeru izvolitve najprej lotil pregleda poslovanja občine in revizije projektov v izvedbi. Prepričan je, da bi bili lahko projekti izpeljani bolje in ceneje. Največ izzivov in priložnosti vidi v izboljšanju sodelovanja s krajevnimi skupnostmi. Kot župan bi poskrbel tudi za povezovanje med javnimi zavodi. Po njegovi oceni je zadnji vlak, da se Kranju da pospešek. Z urejeno infrastrukturo in ugodnimi pogoji bi v Kranj privabil več podjetij. Med ključnimi projekti izpostavlja Poslovno cono Hrastje, dom za starejše in prometno infrastrukturo. Takoj bi pristopil tudi h konkretnemu reševanju stanovanjskih težav mladih.

Igor Velov, 45 let, magister znanosti (skupina volivcev/Lista za razvoj Kranja)

Samostojni podjetnik ocenjuje, da razvoja v Kranju praktično ni, temveč se delajo projekti za promocijo župana v tujini. Kot primer je navedel Pametno mesto in Kovačnico. Sam bi delal projekte, od katerih bi ljudje imeli konkretno korist za boljše življenje. Izpostavil je izgradnjo večnamenske športne dvorane na centralnem stadionu, doma upokojencev, regijske bolnišnice in stanovanj ter posodobitev avtobusne postaje na obstoječi lokaciji. V primeru izvolitve bi izvedel revizijo poslovanja občine, v sosvetu načelnika upravne enote bi zahteval pregled nad področjem tujcev, za enakomeren razvoj občine pa bi v prvih stotih dneh županovanja začel po en infrastrukturni projekt v vsaki krajevni skupnosti.

* kandidati so navedeni po abecednem vrstnem redu

tzu/np
© STA, 2022