Briški: Polarizacija volilnega telesa v ZDA vse večji problem

Ljubljana, 4. novembra - Polarizacija volilnega telesa postaja v ZDA hud problem, volivci ene in druge stranke so prepričani, da nasprotna stran zanje predstavlja eksistencialno grožnjo, je za STA ocenila nekdanja dopisnica v ZDA, novinarka in analitičarka Nataša Briški.

ZDA, Washington.
Podporniki nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa so 6. januarja 2021 nasilno vdrli v poslopje ameriškega kongresa in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Na torkovih volitvah pričakuje poraz demokratov v predstavniškem domu, v senatu je tekma bolj napeta. Praviloma je sicer na vmesnih volitvah tako, da stranka, ki je na oblasti, izgubi konkretno število kongresnih sedežev, je pripomnila.

Kot je pojasnila, so bili demokrati po junijski odločitvi vrhovnega sodišča glede pravice do splava tri mesece v vzponu, zdaj pa kaže, da bodo zaradi nje kvečjemu manj izgubili kot bi sicer.

Če bodo demokrati izgubili tako senat kot spodnji dom kongresa, ki ju zdaj kontrolirajo, čaka predsednika Bidna zadnji dve leti mandata nočna mora, je dejala.

sk/vb/sk
© STA, 2022