Tedenski pregled - Slovenija od 4. do 10. 11.

Ljubljana, 11. novembra - Zadnji teden kampanje pred končno odločitvijo na predsedniških volitvah je po javnomnenjskih anketah v vodstvu Nataša Pirc Musar. V omrežje so znova priključili krško nuklearko, medtem kot šesti blok Teš ostaja ugasnjen. Zunanja ministrica Tanja Fajon je prestala interpelacijo v DZ, evropski poslanci pa so podprli vstop Hrvaške v schengen.

PETEK, 4. novembra

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je sestala s predstavniki slovenskih manjšin v Italiji in v Avstriji. Med drugim so izpostavili pomen enotnosti pri zastopanju interesov slovenske manjšine, potrebo po zagotovitvi stalnega sedeža za slovenskega predstavnika v italijanskem parlamentu in pomen krepitve slovenskega jezika v Avstriji.

LJUBLJANA - Predsednica SD Tanja Fajon je predsednika republike Boruta Pahorja po napovedi, da se želi z vodstvom stranke pogovoriti o ponovni aktivaciji članstva, povabila na pogovor. V delu stranke je namreč ta napoved sprožila burne odzive.

LJUBLJANA - V drugem krogu predsedniških volitev se sodeč po anketi za Mladino, ki jo je opravila Ninamedia, zmaga obeta Nataši Pirc Musar, ki naj bi jo izbralo 61,3 odstotka volivcev in volivk. Poslanca SDS Anžeta Logarja naj bi podprlo 38,7 odstotka volivcev in volivk.

LJUBLJANA - Upadanje brezposelnosti se je oktobra prekinilo, saj je bilo na zavodu za zaposlovanje konec meseca prijavljenih 52.991 iskalcev zaposlitve, kar je 1,8 odstotka več kot septembra in 20,5 odstotka manj kot oktobra lani.

ŠOŠTANJ/VELENJE - Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki so ga začasno izklopili iz omrežja 14. 10., da bi premog privarčevali za zimske mesece, bo ugasnjen še vsaj do sredine novembra. Premogovnik Velenje, ki zagotavlja premog Teš, je ta teden podpisal pogodbi za uvoz indonezijskega premoga. Obenem pa potekajo pogovori za dodatne dobave premoga z območja Balkana in vzhodne Evrope.

LJUBLJANA - Agencija za komunikacijska omrežja in storitve je v inšpekcijskem nadzoru zoper izdajatelja televizijskega programa Nova24TV, družbo NTV24.si, v oddaji Kdo vam laže?, ki je bila predvajana 28. 6., prepoznala spodbujanje nasilja in sovraštva na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja.

LJUBLJANA - Bruto domači izdatki za raziskovalno-razvojno dejavnost so v 2021 po začasnih podatkih statističnega urada znašali 1,1 milijarde evrov, kar je 11 odstotkov več kot leta 2020. Polovico so prispevale gospodarske družbe. Delež vseh izdatkov v BDP pa se je zmanjšal za desetinko odstotne točke na 2,14 odstotka.

PTUJ - Okrožno sodišče je po septembrski zavrnitvi odškodninskih tožb občin Ormož, Gorišnica, Cirkulane in Videm pri Ptuju, ki so od avstrijskega Verbunda zaradi škode po poplavljanju reke Drave novembra 2012 terjale odškodnine, enako odločitev sprejelo tudi v primeru občine Markovci.

PARIZ - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je sklenila dvodnevni delovni obisk v Parizu. Srečala se je z namestnikom generalne direktorice Unesca za kulturo Ernestom Renatom Ottonejem Ramirezom in direktorjem Unescovega centra za svetovno dediščino Lazarejem Eloundoujem Assomom ter odprla razstavo o Jožetu Plečniku.

NOVA GORICA - Javni zavod GO! 2025 je imenoval Stojana Pelka za programskega vodjo Evropske prestolnice kulture 2025.

LJUBLJANA - Oktober je bil po doslej zbranih podatkih agencije za okolje najtoplejši vsaj od leta 1950, saj je bil odklon temperature zraka od povprečja v obdobju 1981-2010 na ravni države kar 3,2 stopinje Celzija. Nadpovprečno je bilo število sončnih ur, količina padavin pa je bila močno podpovprečna. V večjem delu države so razmere zmerno sušne.

LJUBLJANA - Začelo se je žensko evropsko prvenstvo v rokometu, ki ga Slovenija do 20. 11. gosti skupaj s Severno Makedonijo in Črno goro. Reprezentanca Slovenije je na uvodni tekmi premagala Dansko, v nadaljevanju pa izgubila s Švedsko in zmagala proti Srbiji ter se uvrstila v nadaljevanje prvenstva, kjer je premagala Hrvaško.

SOBOTA, 5. novembra

BARI - V nesreči helikopterja na jugu Italije v bližini kraja Castelpagano di Apricena, ki je zahtevala sedem življenj, je umrla štiričlanska slovenska družina. Po poročanju POP TV je v nesreči preminil njihov sodelavec, tehnični direktor na Pro Plusu Boštjan Rigler z družino. V času nesreče bilo vreme na območju slabo, tudi vidljivost je bila slaba.

LJUBLJANA - Po rezultatih ankete časnika Delo, ki jo je opravila Mediana, je 50,2 odstotka vprašanih naklonjena noveli zakona o RTVS, 30,1 odstotka pa je proti. Novela zakona bo predmet referenduma 27. 11., tako kot spremembe zakonov o vladi in o dolgotrajni oskrbi, ki jim je prav tako naklonjena večina vprašanih.

VATIKAN - Papež Frančišek je sprejel odstop 76-letnega beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja, sicer Slovenca, ter na njegov položaj imenoval Ladislava Nemeta iz Vojvodine. Hočevar je odstop ponudil, saj je dosegel starostno mejo, ko škofje ponudijo odstop.

NEDELJA, 6. novembra
WISLA - Smučarski skakalec Anže Lanišek je na drugi tekmi nove sezone, ki je prvič v zgodovini potekala na plastični podlagi, zasedel drugo mesto.

PONEDELJEK, 7. novembra

ŠARM EL ŠEJK - V uvodu v globalno podnebno konferenco COP27 je potekal vrh voditeljev. Slovenijo je zastopal predsednik republike Borut Pahor. V nagovoru je izpostavil, da se dogaja podnebni zlom in da bomo kot človeštvo obstali ali propadli skupaj. Ob robu se je srečal z več tujimi državniki, tudi z novo italijansko premierko Giorgio Meloni.

LJUBLJANA - V drugem krogu predsedniških volitev bi 43,5 odstotka vprašanih izbralo Natašo Pirc Musar, Anžeta Logarja pa 34,2 odstotka, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je za RTVS izvedla agencija Valicon. Na treh referendumih, ki bodo 27. 11., pa bi večina volivcev glasovala za vse tri predlagane zakone.

LJUBLJANA - Člani odbora DZ za kulturo so na nujni seji na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljali o problematiki predlagane združitve Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem za novejšo zgodovino v nov javni zavod. Že pred sejo so v NSi napovedali, da bo v primeru združitve vložili interpelacijo ministrice za kulturo Aste Vrečko.

LJUBLJANA - Vodje poslanskih skupin so na delovnem posvetu za zaprtimi vrati razpravljali o zagotavljanju varnosti v DZ in njegovi okolici. V okolici stavbe parlamenta je sicer že zdaj okrepljeno varovanje.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je srečala s posebnim odposlancem predsednika Južne Koreje Parkom Byeong-seugom, s katerim se je pogovarjala o možnostih krepitve dvostranskega sodelovanja med državama in varnostnih razmerah v regijah obeh držav.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je DZ v izvolitev za kandidatko za sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu (ICC) za mandat od leta 2024 predlagal strokovnjakinjo za mednarodno kazensko pravo Beti Hohler. Hohler je od leta 2015 že zaposlena kot tožilka na Mednarodnem kazenskem sodišču.

LJUBLJANA - Fiskalni svet ocenjuje, da realizacija letošnjega proračuna do oktobra potrjuje njegovo oceno, da z rebalansom niso bile ustrezno prilagojene nerealistično visoke redne pravice porabe, sicer določene v lani sprejetem proračunu.

LJUBLJANA - Nadzorni svet družbe HSE je za novega generalnega direktorja krovnega podjetja skupine HSE imenoval Tomaža Štoklja. Štiriletni mandat je nastopil dan kasneje. Isti dan je njegov predhodnik Viktor Vračar prevzel vodenje Termoelektrarne Šoštanj.

LJUBLJANA - Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo predlog novele zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom med Divačo in Koprom. Predviden je umik možnosti sodelovanja zalednih držav iz projekta, kjer se je omenjalo Madžarsko, in omogočanje gradnje dodatnega tira ob novi progi.

CELJE - Svet zavoda celjske bolnišnice je zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov razrešil direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja. Za v.d. direktorja so imenovali Dragana Kovačića, Vindišarja pa bo kot v. d. nasledil Radko Komadina.

LJUBLJANA - Država je začela izplačevati covidne dodatke dijakom in študentom prostovoljcem, ki so med epidemijo covida-19 delali v javnih zavodih. Do zamika je prišlo, ker so si v zavodih zakon tolmačili po svoje, izpostavljena sta bila oba klinična centra.

LJUBLJANA - V knjigarni Konzorcij so odprli prodajno razstavo Frankfurt po Frankfurtu. Na njej bo do 12. 11. na ogled približno 4500 naslovov najboljših tujih knjig preteklega leta z različnih strokovnih področij in v zadnjem letu nagrajenih leposlovnih del.

TOREK, 8. novembra

LJUBLJANA - Vlada bo prihodnji teden potrdila nove ukrepe in usmeritve za pomoč gospodarstvu pri soočanju z energetsko krizo. Prinesli bodo ustrezno raven cen plina in elektrike za podjetja, obenem pa subvencije gospodarskim subjektom iz javnih sredstev. Ukrepi bodo začeli veljati z letom 2023, je v pogovoru za STA povedal premier Golob.

KRANJ - Premier Robert Golob je dejal, da je pogodba o triletni dobavi plina med veletrgovcem s plinom Geoplin in alžirskim energetskim velikanom v državni lasti Sonatrach v celoti usklajena in parafirana. Po njegovi napovedi bo podpisana prihodnji teden ob obisku ministra za infrastrukturo Bojana Kumra in ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon v Alžiriji.

KRŠKO - Nuklearno elektrarno Krško so po nekaj več kot enomesečnem remontu v ponedeljek zvečer vnovič pognali in priključili na elektroenergetski sistem. Po preverjanjih na nizki moči bodo njeno moč postopno zviševali. Prihodnji remont krško nuklearko po novem 18-mesečnem gorivnem ciklu čaka spomladi 2024.

LJUBLJANA - Minister za obrambo Marjan Šarec se je sestal s hrvaškim kolegom Mariom Banožićem, s katerim sta se pogovarjala o krepitvi dvostranskega in regionalnega sodelovanja na vojaškem področju. Izmenjala sta tudi stališča o aktualnih varnostnih razmerah v regiji in svetu ter izrazila pripravljenost za nadaljevanje sodelovanja.

BRUSELJ - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je med dvodnevnim obiskom v Bruslju Evropsko komisijo opozoril na problem presežkov cepiva proti covidu-19, s katerim se sooča tudi Slovenija. Minister se je sestal še z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem in s slovenskimi evroposlanci.

LJUBLJANA - Odbor vlade za državno ureditev in javne zadeve je potrdil uvrstitev dveh projektov Slovenske vojske v veljavni načrt razvojnih programov 2022-2025. Gre za projekta nadgradnja zrakoplovov SV in nakup brezpilotnih letalnikov Belin-V, ki sta ocenjena na 1,18 oz. 1,34 milijona evrov.

LJUBLJANA - Odločitev Avstrije o vnovičnem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo še za šest mesecev do 11. 5. 2023 je neutemeljena, saj Dunaj za to ni dokazal obstoja nove varnostne grožnje, so sporočili z zunanjega ministrstva. Slovenija pričakuje, da bo Avstrija začasni nadzor ukinila.

CELOVEC - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je srečal s predstavniki avtohtone slovenske narodne manjšine v Avstriji. Ključna tema je bila reforma predšolske vzgoje, govorili pa so tudi o gospodarskem povezovanju Slovenije in slovenske manjšine v sosednjih državah.

LJUBLJANA - Slovenska žitna veriga se v tem letu sooča s številnimi izzivi, ki jih med drugim narekujeta energetska draginja in vojna v Ukrajini. Težave so dostop do pšenice in moke, prenos visokih stroškov v cene izdelkov in spremembe navad potrošnikov, so poudarili udeleženci žitne konference na GZS.

MARIBOR - Združenje regijskih centrov za predelavo odpadkov in Zbornica komunalnega gospodarstva pri GZS opozarjata, da se pri komunalnih podjetjih ponovno kopiči odpadna embalaža, zato je nujno ukrepanje. Državo pozivata, da poskrbi za takojšnjo rešitev, nato pa dolgoročno uredi sistem tako, da bo deloval.

SREDA, 9. novembra

BRDO PRI KRANJU - Poslanci in ministri vladnih strank Gibanje Svoboda, SD in Levica so se sestali na prvem rednem koalicijskem vrhu. Ocenili so, da so nekateri koalicijski cilji že realizirani, druge so začeli izpolnjevati. V SD in Levici pričakujejo tudi več posluha za koalicijske partnerje pri vsebinskih usklajevanjih in pripravi prihajajočih reform.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za zdravje so z oktobrom znova vzpostavili sistem brisanja neizkoriščenih terminov zdravstvenih storitev s čakalnih seznamov, potem ko so brisanje med epidemijo covida-19 ustavili. Pri tem je bilo prizadetih 5977 oseb, ki so jim izbrisali prihodnje termine. Na ministrstvu za zdravje odgovornost pripisujejo napakam zdravstvenih izvajalcev pri zamikanju terminov.

LJUBLJANA - Skupščina ZZZS je sprejela rebalans letošnjega finančnega načrta s 194-milijonskim primanjkljajem, ki ga bo ZZZS še uspel pokriti z lastnimi sredstvi. Skupščino in vodstvo ob tem skrbijo projekcije poslovanja, saj bo ZZZS v letu 2023 predvidoma posloval s primanjkljajem v višini 412 milijonov evrov, ki ga zavod ne bo več mogel pokriti.

SARAJEVO - Energetska družba Interenergo, ki je del avstrijske skupine Kelag, je z nakupom projekta Ivan Sedlo zagnala aktivnosti za postavitev vetrnega parka nekaj kilometrov jugozahodno od Sarajeva. Vrednost projekta je 40,6 milijona evrov, polje vetrnic pa naj bi pokrilo porabo več kot 26.000 gospodinjstev.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je red za zasluge podelil Slovenskemu gorniškemu klubu Skala, Zvezi geografov Slovenije in nekdanjemu ustavnemu sodniku Francu Testenu. Medaljo za zasluge pa sta dobila raziskovalka zgodovine slovenske medicine Zvonka Zupanič Slavec in raziskovalec krajevne zgodovine Mihael Naglič.

NOVA GORICA - Na novogoriškem okrožnem sodišču je bil predobravnavni narok v zadevi smejalni plin. Štirje od šestih obtoženih za smrt bolnikov zaradi malomarnosti pri montaži plinskih napeljav v urgentnem centru šempetrske bolnišnice leta 2015 so se izrekli za nedolžne. Začetek sodne obravnave je napovedan za marec prihodnje leto.

LJUBLJANA - Policisti postaje Ljubljana Center so identificirali osebo, ki je pred prazniki v centru Ljubljane napadla direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. Zoper storilca bodo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe, medtem pa jim napadalca na poslanca SDS Branka Grimsa še ni uspelo identificirati.

LJUBLJANA - STA združuje svoj portal Inside Slovenia s portalom The Slovenia Times. S tem želi vzpostaviti enotno in kakovostno spletno mesto z novicami o Sloveniji v angleškem jeziku. Poleg dnevnih novic o dogajanju v zvezi s Slovenijo v angleškem jeziku bodo na strani tudi druge vsebine, relevantne za angleško govoreče javnosti.

LJUBLJANA - S kostumsko dramo o avstrijski cesarici Sisi z naslovom Korzet režiserke Marie Kreutzer se je začel 33. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe). V 33. izvedbi bo do 20. novembra prikazal približno 90 celovečernih in okoli 30 kratkih filmov. Za nagrado vodomec bo tekmovalo deset filmov.

ČETRTEK, 10. novembra

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je v DZ uspešno prestala interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS. Za njen odhod je glasovalo 22 poslancev SDS in NSi, 52 poslancev koalicije in narodnosti je bilo proti. Fajon je po prestani interpelaciji dejala, da je ta izkušnja vladno koalicijo še bolj utrdila. Povod za interpelacijo je bila afera z zdaj že nekdanjim veleposlanikom v ZDA Tonetom Kajzerjem, ki ga je vlada odpoklicala septembra.

LEŠT - Predsednik republike Borut Pahor se je na Slovaškem sestal s predsednico Zuzano Čaputovo, s katero je razpravljal o vojni v Ukrajini in z njo povezano energetsko krizo. Obiskal je tudi slovenske vojake, ki tam delujejo v okviru večnacionalne bojne skupine Nata. Slovaškim gasilcem in vojakom pa je podelil zahvalo za gašenje požarov na Krasu.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je v pogovoru za STA zatrdil, da to zimo nikogar ne bo zeblo, energije bo dovolj, cene ostajajo regulirane, s prihodnjimi ukrepi pa bo predvidljivost zagotovljena tudi za gospodarstvo. Učinek vseh ukrepov letos je mogoče ovrednotiti na okoli 400 milijonov evrov, v prihodnjem letu pričakujejo, da bo njihov obseg desetkrat večji.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela pobudo za odstop od pogodbe o energetski listini. Gre za mednarodno pogodbo, ki je namenjena zaščiti tujih naložb, kot so po seji pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo, pa je skozi leta začela izgubljati pomen in zaveze v njej so preživete. Dokončno bo o odstopu od pogodbe odločil DZ.

BRUSELJ - Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju pričakovano podprli pristop Hrvaške k schengenskemu območju. Evropski poslanci iz Slovenije so družno podprli to odločitev. Strinjajo se, da je Hrvaška na vstop v schengen pripravljena in da je ta v interesu Slovenije. Obenem pa so opozorili, da to za Hrvaško pomeni tudi nove obveznosti.

LJUBLJANA - Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je za POP TV in Delo opravila Mediana, bi 51,7 odstotka vprašanih podprlo Natašo Pirc Musar. Anžetu Logarju pa bi naklonili 44,6 odstotka podpore.

LJUBLJANA - Tridnevnega predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev se je po podatkih DVK udeležilo približno 4,8 odstotka volivk in volivcev. Pred petimi leti je predčasno v drugem krogu glasovalo 1,54 odstotka volilnih upravičencev.

LJUBLJANA - NLB je v prvih devetih mesecih letos na ravni skupine ustvarila 377,8 milijona evrov čistega dobička, kar je 84 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. K rasti je največ prispeval prevzem N Banke, nekdanje slovenske podružnice ruske Sberbanke.

LJUBLJANA - Skupina Telekom Slovenije je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 485,5 milijona prihodkov od prodaje, kar je na ravni enakega obdobja lani. Čisti dobiček se je zvišal za devet odstotkov na 39 milijonov evrov. Obvladujoča družba skupine Telekom Slovenije je v devetmesečju beležila 430,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je odstotek manj kot v lanskem obdobju.

LJUBLJANA - Del zaposlenih v javnem sektorju je dobil izplačane oktobrske plače, pri katerih bodo prvič občutili povišanja iz dogovora, ki so ga vlada in sindikati podpisali pred mesecem dni. Osnovne plače so se povišale za 4,5 odstotka, višje je nadomestilo za prehrano, delu zaposlenih pripada še poračun do višjega regresa.

mva/apo/np/bst/bst
© STA, 2022