Tedenski pregled - svet od 4. 11. do 10. 11.

Ljubljana, 11. novembra - Končnih izidov vmesnih volitev v ZDA še ni, a t. i. rdečega cunamija ni bilo. V Šarm el Šejku se je začela podnebna konferenca ZN. Odnosi med Srbijo in Kosovom se spet zaostrujejo. Ruska vojska je začela umik iz Hersona, v ZDA so priznali, da so v stikih z Moskvo. Veliko pozornosti je zbudil obisk nemškega kanclerja Olafa Scholza na Kitajskem.

PETEK, 4. novembra
        PEKING - Nemški kancler Olaf Scholz je bil kot prvi voditelj EU po pandemiji covida-19 na Kitajskem. Srečal se je s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom ter se zavzel za nadaljnji razvoj gospodarskega sodelovanja. Xija je pozval, naj pritisne na Moskvo za končanje vojne v Ukrajini.
        MÜNSTER - Zunanji ministri držav G7 so v skupni izjavi po zaključku dvodnevnega zasedanja obsodili dejanja Rusije, Irana in Severne Koreje ter obljubili vzpostavitev mehanizma za pomoč Ukrajini.
        MANAMA - Papež Frančišek se je v okviru obiska v Bahrajnu udeležil medverske konference s predstavniki sunitske veje islama.
        HELSINKI - Finska premierka Sanna Marin z udeležbo na zabavah ni zanemarila premierskih dolžnosti ali ravnala v nasprotju z zakonom, je ugotovil finski pravosodni kancler glede posnetka z zabave, ki se je je udeležila premierka, objavljenega avgusta.

SOBOTA, 5. novembra
        BARI - V strmoglavljenju helikopterja na jugu Italije so umrli štirje Slovenci, člani iste družine. V nesreči, ki se je zgodila v slabem vremenu, so umrle še tri osebe, zdravnik in dva pilota.
        KOSOVSKA MITROVICA - Kosovski Srbi so zaradi uredbe kosovske vlade, da morajo zamenjati srbske registrske tablice za avtomobile s kosovskimi, zapustili kosovske institucije. Gre za poslance, sodnike, tožilce, policiste ter župane. 6. 11. je potekal tudi protest kosovskih Srbov.
        TEHERAN - Iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahijan je priznal, da je Iran Rusiji dobavljal brezpilotne letalnike, a poudaril, da so vse v Rusijo poslali še pred vojno v Ukrajini.
        PARIZ - Francoska skrajno desna stranka Nacionalni zbor, ki jo je doslej vodila Marine Le Pen, je za novega vodjo izbrala 27-letnega evropskega poslanca Jordana Bardello. Je prvi vodja stranke, ki ne prihaja iz družinskega klana Le Pen.
        ZAPOROŽJE - V jedrski elektrarni v Zaporožju so po dveh dneh znova vzpostavili zunanje napajanje, ki je ključno za hlajenje sicer zaustavljenih reaktorjev.
        MOSKVA - V požaru v lokalu v ruskem mestu Kostroma je umrlo 15 ljudi. Požar naj bi izbruhnil, ko je pijan moški na plesišču uporabil signalno pištolo. Moškega so pridržali.

NEDELJA, 6. novembra
        ŠARM EL ŠEJK - Začela se je 27. konferenca ZN o podnebnih spremembah (COP27). Letos so v ospredju izzivi, s katerimi se v luči podnebnih sprememb soočajo države v razvoju. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril, da smo priča podnebnemu kaosu.
        CATANIA - Z reševalne ladje Humanity 1 se je izkrcalo več kot 140 mladoletnikov in bolnih migrantov, medtem ko italijanska vlada ni dovolila izkrcanja 35 zdravim odraslim moškim. Pred obalo Sicilije so na dovoljenje za izkrcanje na morju rešenih ljudi čakale še tri ladje.
        DAR ES SALAAM - V Tanzaniji je zaradi slabega vremena tik pred pristankom v Viktorijino jezero strmoglavilo potniško letalo s 43 ljudmi na krovu. Umrlo je 19 ljudi.

PONEDELJEK, 7. novembra
        WASHINGTON - Svetovalec ZDA za nacionalno varnost Jake Sullivan je potrdil, da določeni komunikacijski kanali med Washingtonom in Moskvo ostajajo odprti. Pogovarjali naj bi se o načinih za zaščito pred tveganjem jedrske eskalacije, ne pa tudi o možnostih za končanje vojne v Ukrajini.
        KIJEV - Ukrajinska vlada je sporočila, da bo država prevzela nadzor nad petimi strateško pomembnimi podjetji za zagotovitev potreb vojske v vojni proti Rusiji. Med njimi sta največji proizvajalec nafte in plina v državi Ukrnafta ter proizvajalec letalskih motorjev Motor Sich.
        KOEBENHAVN - Zaradi visokih temperatur je letos v Evropi umrlo že najmanj 15.000 ljudi, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Med najbolj prizadetimi državami sta Španija in Nemčija.
        PARIZ - Francoska katoliška cerkev je razkrila, da je bilo enajst nekdanjih ali sedanjih francoskih škofov obtoženih zaradi spolnega nasilja ali ker primerov zlorab niso prijavili. Kardinal Jean-Pierre Ricard je priznal, da je pred desetletji napadel mladoletnico.

TOREK, 8. novembra
        WASHINGTON - Američani so na vmesnih volitvah odločali o novi sestavi kongresa. Končnih izidov do 10. 11. še ni bilo, vendar pričakovane velike republikanske zmage ni bilo. O večini v senatu odločajo tri tekme, republikancem pa bo najverjetneje uspelo osvojiti tesno večino v predstavniškem domu. V več zveznih državah so na referendumih zabeležili zgodovinske zmage podporniki pravice do splava.
        ANKARA - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po pogovoru z novim švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom sporočil, da Ankara še ni pripravljena podpreti sprejema Švedske v zvezo Nato. Kristersson pa je obljubil, da bo odgovoril na skrbi Turčije v boju proti terorizmu.
        KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je pripravljen na pogovore z Rusijo, vendar le na pristna pogajanja, ki bodo vsebovala vrnitev zasedenega ukrajinskega ozemlja, zagotovilo odškodnin za ruske napade in kazni za odgovorne za vojne zločine.
        BRUSELJ - Vohunsko programsko opremo Pegaz so nezakonito uporabljali v najmanj štirih državah članicah EU - Poljski, Madžarski, Grčiji in Španiji, je ugotovil odbor Evropskega parlamenta v vmesnem poročilu o zlorabah vohunske opreme.
        LONDON - Zaradi obtožb o pošiljanju grozilnih sporočil poslancem in nekdanjim sodelavcem je odstopil visoki član britanske vlade Gavin Williamson. V preteklosti je bil že dvakrat razrešen s položaja, očitke o ustrahovanju pa zavrača.
        PARIZ - Letošnji oktober v Evropi je bil najtoplejši od začetka meritev leta 1979, je sporočil evropski servis za satelitsko spremljanje podnebnih sprememb Copernicus. Temperature so bile za skoraj dve stopinji Celzija višje od referenčnega obdobja med letoma 1991 in 2020.

SREDA, 9. novembra
        MOSKVA - Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je ukazal umik ruskih sil z desnega brega reke Dneper v ukrajinski regiji Herson, tudi iz mesta Herson. Ruske sile so 10. 11. začele umik, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da bodo glede umika ravnali zelo previdno.
        BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila predlog pravne podlage za makrofinančno pomoč Ukrajini za leto 2023 v skupni višini 18 milijard evrov. EU bo sredstva pridobivala z zadolževanjem na kapitalskih trgih, Ukrajini jih bo izplačala v obliki ugodnih posojil z ročnostjo do 35 let.
        BRUSELJ - EU je po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen na področju energetske oskrbe polno pripravljena na zimo. A leto 2023 bo pri oskrbi s plinom še bolj zahtevno, lahko bi zmanjkalo za 30 milijard kubičnih metrov plina, je dejala v Evropskem parlamentu.
        PARIZ/RIM - Med Francijo in Italijo se je vnel diplomatski spor glede tega, katera država bi morala sprejeti 234 migrantov na krovu ladje Ocean Viking. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je ravnaje Italije, ki ladji ni dovolila vplutja, označil za nesprejemljivo.
        PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je sporočil, da Francija po več kot desetletju končuje misijo Barkhane proti džihadistom v Sahelu. Ta misija je na vrhuncu štela približno 5100 pripadnikov, ki so delovali v petih afriških državah.
        DORTMUND - Nemška vlada je blokirala prodajo proizvajalca mikročipov Elmos kitajskemu investitorju. Blokado je predlagal gospodarski minister Robert Habeck, kot razlog pa navedel varnostna tveganja.

ČETRTEK, 10. novembra
        BRUSELJ - Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju podprli pristop Hrvaške k schengenskemu območju, saj ta po njihovi oceni izpolnjuje vse potrebne pogoje. Za je glasovalo 534 evroposlancev, 53 jih je bilo proti in 25 vzdržanih.
        BRUSELJ - V napadu z nožem je bil ubit policist, en pa je bil ranjen. Obstaja sum, da gre za teroristično dejanje, policija je storilca ustrelila v noge in trebuh in je v bolnišnici.
        PHNOM PENH - Začel se je vrh Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean), ki prvič po pandemiji covida-19 poteka v živo. Med temami je bila kriza v Mjanmaru, kjer je od februarja lani na oblasti vojaška hunta, državo pa pretresata kaos in nasilje.

mva/lkr/jhl/rp/rpe/vr/msc/vb/arh/sk/apo/spo/akt/rbi/zc/jb/jes/mc/mlj/las/blm/tib/jav
© STA, 2022