Pregled - šport, 3. 11. (četrtek)

Ljubljana, 3. novembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 3. novembra.

NOVA GORICA - V Novi Gorici se je danes začel glavni turnir namiznoteniške serije WTT Contenders z nagradnim skladom 75.000 ameriških dolarjev. Darko Jorgić, glavni slovenski adut, deseti igralec sveta in prvi nosilec, ga je začel uspešno, v boju za uvrstitev med najboljših 16 je s 3:1 premagal nevarnega Portugalca Thiaga Apolonio. V osmini finala se bo Hrastničan meril s Hrvatom Tomislavom Pucarjem, od katerega je bil v preteklosti boljši na nekaterih pomembnih dvobojih. Za uvrstitev v osmino finala pa je malo zmanjkalo Deniju Kožulu. S 3:2 ga je ugnal Romun Iulian Chirita. Med posameznicami sta obe Slovenki izpadli. Stražarjevo je s 3:0 premagala Čehinja Hana Matelova, Ano Tofant pa s 3:1 Južnokorejka Shin Yubin.

KAMNIK - Odbojkarice Calcita Volleya so na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakinj v Kamniku izgubile proti Crveni zvezdi z 1:3 (-21, -19, 13, 24). Povratna tekma bo v torek, 8. novembra v Beogradu.

DUNAJ - Odbojkarji ACH Volleyja so zanesljivo dobili tudi tretjo tekmo prvega turnirja srednjeevropske lige. V Zwettlu so premagali še zagrebško Mladost, tako kot na prvih dveh tekmah niso izgubili niza. Izid je bil 3:0 (15, 19, 20).

MARIBOR - Odbojkarji Merkur Maribora so na drugi in zadnji tekmi turnirja srednjeevropske lige v štajerski prestolnici še drugič zmagali. Po hrvaški Mursi so bili tokrat s 3:0 (24, 23, 22) boljši še od avstrijskega Amstettna.

KAMNIK - Odbojkarji Cacita Volleyja so v tretjem, zadnjem krogu domačega turnirja srednjeevropske lige še tretjič zmagali. Tako kot v sredo proti Spartaku iz Myjave tudi tokrat s 3:0 (19, 19, 19), boljši so bili od Mladosti Ribola Kaštele.

MERSIN - Slovenska moška balinarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Turškem Mersinu danes že zagotovila prvi dve medalji, je sporočila Balinarska zveza Slovenije. Marko Švara bo nastopil v sobotnem finalu natančnega zbijanja, v štafetnem zbijanju sta si Anže Petrič in Gašper Povh zagotovila najmanj bron. Slovenski balinarji bodo v petek v turškem Mersinu polno zaposleni, saj so si zagotovili nastope v najmanj štirih četrtfinalih in enem polfinalu, v soboto pa bo v velikem finalu natančnega zbijanja nastopil Marko Švara.

LJUBLJANA - V nov svet Fundacije za šport (FŠO) sta bila v današnjem drugem krogu volitev izvoljena še dva člana, Rok Petrič na predlog Badmintonske zveze Slovenije in Aleksander Fain (ŠZ Maribor). Zadnjega izmed 14 članov bodo izbirali v tretjem krogu, ki bo predvidoma naslednji četrtek. O tem bo odločala volilna komisija na petkovi seji.

INDIANAPOLIS - Slovenska plavalka Tjaša Pintar je uvodni dan tekmovanja za svetovni pokal v ameriškem Indianapolisu zasedla 19. in 23. mesto, je sporočila Plavalna zveza Slovenije. Na 100 m mešano je dosegla čas 1:01,82 in za dobri dve sekundi zaostala za osmouvrščeno Litovko Ruto Meilutite. Nastopila je tudi na 50 m prosto in s časom 25,47 zasedla končno 23. mesto.

MARIBOR - Slovenski nogometni zvezdnik Josip Iličić bo prvič po vrnitvi v domovino na voljo za nastop v dresu Maribora, so na spletni strani potrdili 16-kratni državni prvaki. Dvoboj 16. kroga v Prvi ligi Telemach med Mariborom in Muro bo na sporedu v nedeljo ob 15. uri.

NYON - Državni prvak v futsalu Dobovec je danes na žrebu na sedežu Evropske nogometne zveze v švicrskem Nyonu dobil tekmece v elitnem delu lige prvakov. Najboljša slovenska ekipa v futsalu v zadnjih letih se bo v skupini B pomerila s špansko Mallorco, poljskim Piastom iz Gliwic ter hrvaškim predstavnikom Novo Vrijeme Makarska. Domačin turnirja bo predstavnik s španskega otoka Majorka.

LJUBLJANA - Slovenska moška hokejska vrsta bo z novembrskim reprezentančnim zborom začela priprave na svetovno prvenstvo elitne divizije, ki bo maja 2023 v latvijski Rigi in finskem Tampereju. Ta zbor bo končal s turnirjem na Madžarskem med 10. in 13. novembrom, na seznamu igralcev pa je nekaj sprememb. V primerjavi s prvotno objavljenim seznamom je strokovni štab s selektorjem Matjažem Kopitarjem na čelu moral opraviti nekaj sprememb. Kot so sporočili s Hokejske zveze Slovenije, sta bila na novo vpoklicana branilec David Planko in napadalec Žan Jezovšek, medtem ko se zbora ne bosta udeležila Žiga Pavlin in Klemen Pretnar.

DALLAS - Peta igralka sveta, Grkinja Maria Sakari, je na zaključnem teniškem turnirju najboljše osmerice z lestvice WTA v ameriškem Fort Worthu v skupini Nancy Richey premagala Belorusinjo Arino Sabalenka s 6:2 in 6:4 ter vpisala drugo zmago. S tem si je Grkinja že drugo leto zaporedoma priborila nastop v polfinalu zaključnega turnirja. Sinoči je do prve zmage prišla še Tunizijka in druga igralka s svetovne lestvice Ons Jabeur, ki je premagala domačinko, tretjo nosilko Jessico Pegula, z 1:6, 6:3 in 6:3, ki še išče svojo prvo zmago na turnirju.

DALLAS - Košarkarji Dallas Mavericks so na sedmi tekmi sezone severnoameriške lige NBA dosegli četrto zmago. Tokrat so doma premagali Utah Jazz s 103:100, slovenski zvezdnik Luka Dončić je še na sedmi tekmi zapovrstjo dosegel vsaj 30 točk. Tokrat je v 35 minutah zbral 33 točk, 11 podaj in pet skokov ob petih izgubljenih žogah. Dončić je s točkovnim izkupičkom postal tretji igralec v zgodovini NBA, ki je na prvih sedmih tekmah dosegel vsaj 30 točk, obenem pa prvi po Wiltu Chamberlainu iz sezone 1962/63. Chicago Bulls so s 106:88 premagali Charlotte Hornets in imajo pet zmag po devetih tekmah. Goran Dragić je dobro izkoristil igralni čas, saj je v 15 minutah dosegel 16 točk ob treh skokih in asistencah ter blokadi.

alz/ic/jz/lr/nem/alz
© STA, 2022