Županske volitve: Kandidati v Murski Soboti se strinjajo, da mora mestna občina povezovati regijo

pripravil Marjan Maučec

Murska Sobota, 8. novembra - Kandidatka in trije kandidati za župana mestne občine Murska Sobota se strinjajo, da mora biti največja občina v Pomurju povezovalec regijskih interesov. Za STA so navedli tudi prve tri naloge, ki bi jih opravili ob izvolitvi, ter pojasnili pogled na odnos med gospodarskim razvojem in zunanjo podobo občine.

Damjan Anželj, 45, magister javne uprave (SD)

Višji svetovalec na področju zdravstva in socialnih zadev v občinski upravi, ki doslej ni bil politično aktiven, bi nadaljeval in dokončal dobre projekte, lotil bi se izzivov draginjske krize in več skrbi namenil sobivanju v občini, starejših, ranljivih in mladih, ter medgeneracijskemu sodelovanju. Posebno skrb bi namenil gospodarskemu razvoju in posledično obnovi infrastrukture ulic in cest, razvoju primestnih naselij in s tem prispeval k višji kakovosti bivanja. Mestna občina mora biti po njegovem povezovalec v regiji in gonilna sila razvoja Pomurja, pri razvojnih projektih pa kot ključno navaja soglasje med občinami. Zato bi po zmagi na volitvah dal pobudo za skupen sestanek županov o sodelovanju v korist Pomurja.

Blanka Denko Čeh, 43, socialna podjetnica (Akacije)

Sobočanka, ki se ukvarja tudi s pekarstvom, bi ob izvolitvi najprej v mestnem jedru praznovala veseli november in december ter si z občani izmenjala ideje, iz katerih, kot pravi, lahko nastanejo projekti. Potem bi prečesala financiranje v občini, se zavzela za prenos znanja iz roda v rod in za samoodločbo občine, da bi "v njej odločali občani, ne diktat iz centra". Prednost bi dala realnim razmeram, zdravju in odnosom med ljudmi, podprla pa dobro gospodarstvo, ki lahko pomaga tudi drugim, saj smo v zadnjih dveh letih po njenem mnenju pokleknili. Sobota naj ima kot središče vlogo ravnovesja in uglaševanja interesov, sicer pa je po njenem prepričanju prav, da vsak župan vleče po svoje, ker najbolje pozna občino in občane.

Mitja Horvat, 47, inženir tekstilne tehnologije (Gibanje Svoboda)

Direktor soboškega BTC namerava ob izvolitvi občane in svetnike pozvati k sodelovanju v skupno dobro, aktivirati stroko za spopadanje z draginjo in pomoč najbolj prizadetim posameznikom, ker sta po njegovem mnenju pomoč in solidarnost temelj skupnosti. Poslati namerava tudi poziv za sodelovanje in poenotenje županov v regiji. Večji poudarek bi dal gospodarskem razvoju, kar je povezano tudi z infrastrukturo, saj so po njegovem dobro plačana delovna mesta eden od temeljev za boljše življenje. Ker je mestna občina sčasoma izgubljala vlogo regijskega središča in s tem povezovalca regijskih interesov v odnosu do Ljubljane, bi dal tudi pobudo za poenotenje županov v interesu pridobivanja večjih regijskih projektov.

Andrej Mešič, 48, strojni tehnik (SDS)

Podjetnik z 12-letno prakso v občinskem svetu med prve naloge postavlja reševanje energetske krize, skrb za priseljevanje mladega strokovnega kadra in stanovanj za mlade, prisluhnil bi tudi storitvenim dejavnostim v mestu. Gospodarski razvoj občine in infrastrukture ter zunanja podoba gredo skupaj, če mesto ne bo urejeno, ne bo privlačno ne za turiste in ne za mlade, pravi. Počistil bi grafite in ozelenil neurejene kotičke, ker je, kot poudarja, človek estetike. Čeprav meni, da je znan po odprtosti, bo sodelovanje z župani težko, obljublja pa, da bo prisluhnil vsem. Četudi bo med prvimi po položaju, se bo oglašal zadnji, raven komunikacije s pomurskimi župani pa bo absolutno prenesena na višjo raven, napoveduje.

* kandidati so navedeni po abecednem vrstnem redu

mma/np
© STA, 2022