Pregled - Slovenija, 3. 11. (četrtek)

Ljubljana, 3. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 3. novembra.

LJUBLJANA - Z novembrom štiri banke - BKS bank, Delavska hranilnica, Nova KBM in SKB banka - nudijo posojila, za katera v okviru stanovanjske jamstvene sheme za mlade jamči država. Shema mladim do 38 let in mladim družinam ob prvem reševanju stanovanjskega problema pod določenimi pogoji daje poroštvo za najem posojila do 200.000 evrov in z ročnostjo do 30 let. Skupni znesek državne kvote v okviru jamstvene sheme znaša 300 milijonov evrov letno in se bo letno obnavljal v tej višini do konca leta 2032.

KOPER/KOZINA - V Delavski svetovalnici so ob neuradnih informacijah, da se kazenske ovadbe koprskih kriminalistov zoper dve podjetji zaradi kršitve pravic delavcev nanašajo na primer podjetij Marinblu in Selea, zadovoljni. Prav oni so namreč na primer opozorili pred pol leta. Zastopnica obeh podjetij Rozana Šuštar je izkoriščanje delavcev in vse druge obtožbe vnovič zanikala.

LJUBLJANA - Odbora DZ za izobraževanje in za kulturo sta se na skupni seji na predlog NSi seznanila z vplivom energetske draginje na delovanje vzgojno-izobraževalnih in kulturnih zavodov. V razpravi je opozicija vladi očitala prepočasno ukrepanje, koalicija pa je prepričana v učinkovitost vlade. Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar je povedal, da se vseh teh problemov v javnih zavodih na področju kulture dobro zavedajo, da z njimi vsakodnevno komunicirajo in da poskušajo zadeve reševati.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je na seji določila sezname izvoljenih predstavnikov v volilno telo za volitve državnih svetnikov, predstavnikov funkcionalnih interesov, kot tudi kandidature za ta svetniška mesta. V 40-članskem DS predstavnikom funkcionalnih interesov pripada 18 svetniških mest, 22 pa jih zasedajo predstavniki lokalnih interesov. Za slednje so odločbe o potrditvi seznamov elektorjev in kandidatur izdale volilne komisije volilnih enot. Na volilnih zborih bodo predstavnike lokalnih interesov volili 23. novembra, funkcionalnih interesov pa 24. novembra.

LJUBLJANA - V sredo so ob 925 PCR in 5960 hitrih testih potrdili 1469 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 hospitaliziranih skupno 64 bolnikov, od tega na intenzivni terapiji 13. Umrl je en bolnik s potrjeno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje so bili v sredo v državi 13.103 aktivni primeri okužb, kar je 143 manj kot dan prej.

BERLIN - Predsednik republike Borut Pahor se udeležuje vrha Berlinskega procesa, kjer je med drugim izrazil zadovoljstvo, da je bilo doseženo soglasje o tem, da je širitev EU na regijo Zahodnega Balkana pomembno geopolitično vprašanje. Zahvalil se je nemškemu kanclerju Olafu Scholzu za obuditev te pobude. Opozoril pa je, da Berlinski proces ni nadomestilo za proces širitve EU, pač pa k njemu prispeva in ga spodbuja, so sporočili iz urada predsednika republike. Zahvalil se je tudi predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen za njeno razumevanje in ocenil, da je bila njena nedavna turneja po regiji zelo pomembna.

RIM - V Rimu so v sredo prisegli namestniki ministrov in državni sekretarji, med njimi na notranjem ministrstvu Nicola Molteni. 46-letni Molteni se je z manjšinami že ukvarjal v prvi vladi Giuseppeja Conteja. Tesen sodelavec vodje Lige Mattea Salvinija naj bi bil znova zadolžen za jezikovne manjšine, tudi za slovensko, poroča Primorski dnevnik. O tem bo sicer v prihodnjih dneh dokončno odločil notranji minister Matteo Piantedosi.

LJUBLJANA - V družbi za ravnanje z odpadno embalažo Slopak so kritični do vladnega spreminjanja uredbe o embalaži in odpadni embalaži sredi poslovnega leta in jo izpodbijajo na ustavnem sodišču. Direktor Boštjan Aver je povedal, da jim septembra spremenjena uredba nalaga, da morajo embalažo pobrati še za prvi dve četrtletji za nazaj, izravnavo (tudi za tretje trimesečje) pa bi naredili v zadnjem četrtletju.

LJUBLJANA - Dars zaključuje prenovo prvega sklopa malih počivališč na avtocestnem omrežju. Prvo prenovljeno počivališče je Studenec sever na primorski avtocesti med Postojno in Razdrtim proti Kopru, ki so ga odprli danes. Pričakujejo, da bodo vsa preostala počivališča iz prvega sklopa odprta še v tem mesecu. Skupaj bo Dars obnovil 12 počivališč na avtocestnem omrežju, na katerih ni bencinskih servisov.

LJUBLJANA - Stalni posvetovalni odbor za podnebno politiko pri predsedniku republike Borutu Pahorju je pred podnebno konferenco COP27 sprejel novo priporočilo, s katerim je podprl pozive mladih in se zavzel za nujno ukrepanje v boju s podnebnimi spremembami. Konference, ki jo bo od 6. do 18. novembra gostil egiptovski Šarm el Šejk, se bo udeležil tudi Pahor.

DUNAJ - Na Dunaju živeča slovenska umetnica Maruša Sagadin je letošnja dobitnica 42. nagrade Otta Mauerja (Otto Mauer Preis). Nagrado, vredno 11.000 evrov, ji bodo izročili 22. novembra. Sagadin je žirijo prepričala s svojo umetniško prakso na stičišču arhitekture, kiparstva in slikarstva ter "s prepoznavno edinstvenostjo, s svojimi barvami in oblikami".

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je na seji sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida glasovanja v prvem krogu volitev predsednika republike, ki je potekal 23. oktobra. Kot so z DVK sporočili po seji, je bilo v volilne imenike vpisanih 1.694.429 volivk in volivcev, od tega jih je glasovalo 876.687 oz. 51,74 odstotka volilnih upravičencev. Neveljavnih glasovnic je bilo 4625 oz. 0,53 odstotka. Največ glasov sta v prvem krogu prejela Anže Logar (296.000 oz. 33,95 odstotka) in Nataša Pirc Musar (234.361 oz. 26,88 odstotka), ki sta se uvrstila v drugi krog volitev. Končni izid glasovanja v prvem krogu je objavljen na spletni strani DVK, kjer so dostopni podatki o izidu glasovanja na vseh voliščih.

LJUBLJANA - Vodja komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je v javnem pismu kandidatko za predsednico republike Natašo Pirc Musar zaradi obiska komemoracije na Sv. Urhu, na kateri ji je ljubljanski župan Zoran Janković izrazil podporo, sprašuje o njenih stališčih do povojnih pobojev. Dežman meni, da je Janković komemoracijo izkoristil za izražanje skrajnih stališč. Pirc Musarjeva je za STA dejala, da je treba za spravo narediti več, a si hkrati ne želi, da se ta zlorablja za politične obračune. Tudi Logar se je sicer v kampanji in javnih objavah zavzel za spravo.

apo/apo
© STA, 2022