Pregled - svet, 2. 11. (sreda)

Ljubljana, 2. novembra - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 2. novembra.

MOSKVA - Rusija nadaljuje sodelovanje pri sporazumu o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, so sporočili iz Moskve in dodali, da so od Kijeva prejeli zadostna varnostna zagotovila. Medtem je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je posredoval pri dogovoru, naznanil, da se bo izvoz žita nadaljeval že danes. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozdravil vrnitev Rusije k dogovoru, ruski predsednik Vladimir Putin pa je opozoril, da bi lahko Rusija ponovno odstopila od sporazuma, če dogovorjena zagotovila ne bodo dosledno upoštevana.

PJONGJANG/SEUL - Severna Koreja je izstrelila več kot 20 raket različnih vrst, od katerih je ena pristala blizu južnokorejskih voda, kar je južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol označil za "dejansko ozemeljsko invazijo". Južnokorejska vojska je v odgovor izstrelila tri rakete zrak-zemlja, nato je Pjongjang izstrelil še vsaj štiri balistične rakete.

WASHINGTON - ZDA so obsodile Severno Korejo zaradi današnje izstrelitve več kot 20 različnih raket in nepremišljene nevarne odločitve, da izstreli raketo blizu južnokorejskih voda. Predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby je Pjongjang obtožil tudi, da "prikrito pomaga Rusiji v vojni proti Ukrajini".

TEL AVIV - Dan po volitvah v Izraelu, na katerih je zmagala njegova stranka Likud, se nekdanjemu dolgoletnemu izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju po zaslugi skrajne desnice obeta nov mandat na čelu vlade. Njegov desni tabor si je po 97 odstotkih preštetih glasov zagotovil 65 od 120 sedežev v parlamentu.

KOEBENHAVN - Na torkovih predčasnih parlamentarnih volitvah na Danskem je levosredinski blok obdržal tesno večino enega sedeža v parlamentu. Relativni zmagovalci so socialdemokrati pod vodstvom premierke Mette Frederiksen, ki je kraljici Margareti II. ponudila odstop, ta pa ji je kmalu zatem kot prvi ponudila priložnost za oblikovanje nove vlade.

BRASILIA - Podporniki dosedanjega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara, nezadovoljni zaradi njegovega poraza v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev, ponekod po državi še vedno blokirajo ceste. Njihovo število se je sicer nekoliko zmanjšalo, a so določeni svojo retoriko zaostrili in pozvali k takojšnjemu vojaškemu udaru. Bolsonaro poraza ni neposredno priznal, dejal pa je, da bo ravnal v skladu z ustavo.

MOSKVA/WASHINGTON - Predstavniki oblasti v Moskvi so poudarili, da bi morala biti prednostna naloga celotnega sveta izogniti se spopadu jedrskih sil, kar bi po njihovem mnenju lahko privedlo do katastrofalnih posledic. V odgovor na zaskrbljenost v ZDA zaradi potencialne ruske uporabe jedrskega orožja so oblasti v Moskvi pozvale vse jedrske sile, naj opustijo nevarne poskuse poseganja v življenjsko pomembne interese drugih držav.

MINSK - Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je med obiskom v beloruski prestolnici Minsk napovedal še tesnejše sodelovanje ruske in beloruske vojske. Na srečanju z beloruskim kolegom Viktorjem Hreninom je Šojgu dejal, da je razvoj "skupnega obrambnega prostora" še posebej pomemben zaradi zaostrovanja odnosov med Zahodom in Rusijo.

HELSINKI - Novi švedski premier Ulf Kristersson in finska premierka Sanna Marin sta v torek izrazila odprtost do namestitve jedrskega orožja na ozemlje njunih držav po vstopu v zvezo Nato. Kot je zatrdil švedski premier, je za nordijski državi zelo naravno, da v teh zadevah delujeta enotno.

SAN FRANCISCO - Milijarder Elon Musk, ki je prejšnji teden prevzel Twitter, je sporočil, da bo po novem za modro kljukico ob imenu uporabnikov družbenega omrežja Twitter, s katero se izkazuje pristnost računa, treba plačati osem dolarjev mesečno. Kritiki opozarjajo, da bi lahko ta korak otežil prepoznavanje zanesljivih virov.

BERLIN - Upravljavec plinovoda Severni tok 1, družba Nord Stream AG, je po opravljeni preiskavi škode na plinovodih, ki sta jo konec septembra povzročili najmanj dve eksploziji, sporočil, da je bil uničen približno 250-metrski odsek plinovoda.

WASHINGTON - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) je glavno obrestno mero četrtič zapored dvignil za 0,75 odstotne točke. Trgi so dvig pričakovali, Fed pa ob vztrajno visoki inflaciji nadaljuje najostrejšo dinamiko zaostrovanja denarne politike po 80. letih minulega stoletja.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se v pričakovanju odločitve ameriške centralne banke za nov občuten dvig obrestnih mer danes večinoma znižali. Znižuje se tudi tečaj evra, nafta pa se draži.

PRETORIA - Etiopska vlada in Tigrayska ljudska osvobodilna fronta (TPLF), ki zadnji dve leti bojujeta krvavo vojno na severu Etiopije, sta na mirovnih pogajanjih v Južni Afriki vendarle sklenili dogovor o premirju. Med drugim sta se dogovorili o prekinitvi sovražnosti, razorožitvi, vzpostavitvi javnega reda in miru ter neoviranem dostopu do humanitarne pomoči.

TEHERAN - Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je obtožil ZDA, da s podporo obsežnemu protestnemu gibanju v Iranu, ki ga je septembra sprožila smrt 22-letne Kurdinje Mahse Amini v policijskem pridržanju, skušajo manipulirati z iranskim javnim mnenjem.

QUITO - Ekvadorski predsednik Guillermo Lasso je v torek v provincah Guayas in Esmeraldas razglasil izredne razmere in uvedel policijsko uro, potem ko je bilo v zadnjem valu smrtonosnih spopadov med tolpami ubitih najmanj pet policistov, pazniki v zaporu pa so bili zajeti kot talci. Izredne razmere bodo predvidoma veljale 45 dni.

RIGA - Latvija je ponovno podaljšala izredne razmere v regijah ob meji s sosednjo Belorusijo, ki bodo veljale do 10. februarja 2023. Izredne razmere so v veljavi že več kot eno leto, po mnenju notranjega ministrstva Latvije pa je razlog za podaljšanje tudi vojna v Ukrajini.

ŽENEVA - V zadnjih treh desetletjih so se temperature v Evropi zvišale kar dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, kar je najhitreje od vseh celin na svetu, ugotavlja poročilo svetovne meteorološke organizacije (WMO) v okviru ZN. V tridesetih letih se je povprečna temperatura v Evropi dvignila za približno 1,5 stopinje.

lkr/rpe/vb/jes/rp/bg/vr/jhl/msc/sk/zc/rbi/lkr
© STA, 2022