Pregled - Slovenija, 2. 11. (sreda)

Ljubljana, 2. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 2. novembra.

LJUBLJANA - Začela so se izplačala energetskih dodatkov večini upravičencev, to je prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Dodatek za gospodinjstva, ki se preživljajo z nizkimi dohodki, predvideva zakon o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva. Z njim se cilja na okoli 60.000 ljudi.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija je objavila seznam organizatorjev treh referendumskih kampanj za zakonodajne referendume, ki bodo 27. novembra. Skupaj je na komisijo prispelo 28 prijav. 10 organizatorjev se je prijavilo za vse tri referendume, 16 organizatorjev se je prijavilo le za referendum o noveli zakona o RTV Slovenija, dve prijavi pa je komisija prejela za referendum o noveli zakona o dolgotrajni oskrbi.

LJUBLJANA - Predstavniki Združenja svetov delavcev Slovenije so v DZ prinesli več kot 3000 podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o Slovenskem državnem holdingu, ki jo je DZ sprejel minuli teden. Nasprotujejo ji, ker ne upošteva ustavne pravice zaposlenih do sodelovanja pri upravljanju, je pred vložitvijo podpisov pojasnil predsednik združenja Vladimir Šega. V združenju svetov delavcev si želijo, da bi v zakon zapisali tudi možnost nadzora s strani predstavnikov več kot 50.000 zaposlenih v družbah pod okriljem SDH.

LJUBLJANA - Energetika Ljubljana je sporočila, da je z novembrom za 13 odstotkov znižala variabilno ceno toplote. Ta po novem znaša 79 evrov na megavatno uro, kar je 12 evrov manj od do sedaj veljavne cene. Novembra bo skupni strošek ogrevanja za povprečno stanovanje v Ljubljani v velikosti 70 kvadratnih metrov okvirno nižji za 11 evrov, so izračunali v podjetju.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje je v javno obravnavo podalo predlog nacionalne strategije za obvladovanje demence do leta 2030, ki predvideva zgodnje odkrivanje bolezni, ustrezno obravnavo in zdravljenje ter vzpostavitev usklajene podpore svojcem. Predlog strategije je na seji sveta za obvladovanje demence predstavil državni sekretar Tadej Ostrc.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor opozarja na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve ter se želi o tem posvetovati s premierjem Robertom Golobom. O Muzeju slovenske osamosvojitve je sicer razpravljal s predsednikom Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojzetom Peterletom, ki je Pahorja seznanil, da nasprotuje nameri ministrstva za kulturo o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Sloveniji, so sporočili iz urada predsednika republike.

LJUBLJANA - Gasilska zveza Slovenije je 24. oktobra gasilskim društvom in zvezam, ki so sodelovali na poletni intervenciji gašenja požara na Krasu, poslala v podpis pogodbe za sofinanciranje stroškov intervencije. Skupaj bodo udeležena društva prejela več kot 5,8 milijona evrov, so sporočili iz gasilske zveze. Zvezi je 1,47 milijona evrov nakazal tudi ajdovski podjetnik Ivo Boscarol.

LJUBLJANA - Največja slovenska energetska družba Petrol je zaključila pripojitev hrvaške družbe Crodux derivati dva, ki jo je za skoraj 192 milijonov evrov kupnine prevzela pred letom dni. Pripojitev se končuje dva meseca pred začrtanim rokom, Petrol pa je tako postal drugi največji ponudnik naftnih derivatov na Hrvaškem. S pripojitvijo Croduxa je skupina Petrol pridobila 93 bencinskih servisov. S skupno 202 prodajnima mestoma je tržni delež skupine na Hrvaškem zrasel s 13 na 23 odstotkov. Petrol na Hrvaškem danes zaposluje okoli 2200 oseb.

KOPER - Koprsko sodišče je v tretjem odločanju osmim nekdanjim nadzornikom Luke Koper zaradi soglasja k domnevno spornemu poslu uprave Roberta Časarja iz leta 2008 naložilo plačilo 16 milijonov evrov, je poročal Dnevnik. Časarjeva uprava, proti kateri teče ločen sodni postopek, je domnevno preplačala nakup deleža v slovaški družbi TTI. Sodba še ni pravnomočna.

LJUBLJANA - Ljubljansko okrožno sodišče je nekdanjega dekana ljubljanske fakultete za družbene vede Bojka Bučarja oprostilo očitkov, da je v aferi izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost zlorabil svoj položaj. Tožilstvo je na oprostilno sodbo že napovedalo pritožbo, tudi zato, ker so bile v primerljivih zadevah že izrečene obsodilne sodbe.

LJUBLJANA - V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana izvajajo novo metodo vstavljanja srčne zaklopke, ki predstavlja nov mejnik pri zdravljenju srčnih bolnikov. Pri tej metodi ni potrebna uporaba naprave za zunajtelesni krvni obtok, operacija pa poteka prek manjše rane na levi strani prsnega koša. Zaklopka je najbolj primerna za bolnike, ki so operacijo na srcu že imeli in potrebujejo novo.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je na Kozjanskem podpisala pogodbe za obnove gradov v višini več kot 3,6 milijona evrov brez davka. V šmarski občini je podpisala pogodbo za projekt Kulturna doživetja dvorca Jelšingrad, v Podčetrtku za projekt Doživetja grajskega razgleda, v Kozjem pa za projekt Grad Podsreda.

LJUBLJANA - V Mini teatru je bila premiera predstave Amsterdam Maye Arad Yasur v režiji Aljoše Živadinova Zupančiča. Dramaturginja Nika Korenjak je dramsko delo izraelske dramatičarke opisala kot "metagledališko ritmično popotovanje od krutih predelov preteklosti, ki je za sabo pustila kolektivno krivdo in represijo drugačnosti, do nesigurne sedanjosti".

ZAGREB - Matjaž Ivanišin je za film Tako se je končalo poletje na mednarodnem filmskem festivalu v Zagrebu prejel nagrado zlati voziček za najboljši film v kategoriji kratkih filmov. Žirija je kratki film scenarista in režiserja Ivanišina nagradila zaradi "sijajne pripovedne jedrnatosti in zrele vizije", so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Pred drugim krogom predsedniških volitev, v katerem se bosta 13. novembra pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar, se z današnjim dnem izteče rok za prijavo za glasovanje po pošti iz Slovenije. Na tak način lahko glasujejo invalidi ter volivci v domovih starejših, bolnicah, izolaciji ali zaporu. To morajo sporočiti okrajni volilni komisiji.

LJUBLJANA - Kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar je v odzivu na analizo poslov in razvejane mreže podjetij v lasti nje in njenega soproga, objavljeno na Požareportu, navedla, da je dokument poln napak in netočnosti, v bistvu pa ne razkriva ničesar, kar med kampanjo ne bi že bilo povedano ali komentirano. Ob tem so se pojavile tudi špekulacije, kdo je naročil izdelavo dokumenta. To so že zanikali v kabinetu premierja Roberta Goloba, da s tem nima nič, je zatrdil tudi predsedniški kandidat Anže Logar.

tz/tz
© STA, 2022