Pregled - lokalne volitve 2022, 2. 11. (sreda)

Ljubljana, 2. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v sredo, 2. novembra.

KOPER - Lista Zavedno Koper, ki jo je koprska občinska volilna komisija izločila s seznama kandidatur, upravno sodišče pa nato zavrnilo njene pritožbe zoper to odločitev, je vložila še pritožbo na ustavno sodišče. Kandidat liste za župana Kopra Patrik Greblo je prepričan, da je šlo za poseg v pravico do kandidiranja.

NOVO MESTO - Novomeška občinska volilna komisija je opravila žreb vrstnega reda županskih kandidatov na glasovnicah za lokalne volitve. Za položaj župana v Mestni občini Novo mesto se ob zdajšnjem županu Gregorju Macedoniju poteguje le še Srečko Vovko. Žreb je določil, da bo na glasovnici Vovko (SD) na prvem in Macedoni (Boštjan Grobler in skupina volivcev) na drugem mestu.

KRANJ - Kranjska občinska volilna komisija je opravila žreb vrstnega reda županskih kandidatov na glasovnicah za lokalne volitve. Za ta položaj se v Mestni občini Kranj poteguje šest kandidatov. Kandidati bodo na volilnih glasovnicah po naslednjem izžrebanem vrstnem redu: Ivo Bajec (SDS, NSi, SLS, Zeleni Slovenije), Aleksander Svetelj (Več za Kranj), Igor Velov (Skupina volivcev), Zoran Stevanović (Resni.ca), Matjaž Rakovec (SD) in Srečko Barbič (Gibanje Svoboda).

KRŠKO - Krška občinska volilna komisija je v soboto opravila žreb vrstnega reda županskih kandidatov na glasovnicah za lokalne volitve. Za položaj župana v najmlajši slovenski mestni občini se poteguje šest kandidatov, med njimi ni aktualnega župana Mirana Stanka. Kandidati bodo na volilnih glasovnicah po naslednjem izžrebanem vrstnem redu: Blanka Denko Čeh (Akacije), Mitja Horvat (Gibanje Svoboda), Andrej Mešič (SDS) in Damjan Anželj (SD).

MURSKA SOBOTA - Soboška občinska volilna komisija je izžrebala vrstni red županskih kandidatov na glasovnicah za lokalne volitve. Za župana v edini pomurski mestni občini se potegujejo kandidatka in trije kandidati, po žrebu bodo na glasovnicah po naslednjem vrstnem redu: Blanka Denko Čeh (Akacije), Mitja Horvat (Gibanje Svoboda), Andrej Mešič (SDS) in na četrtem mestu Damjan Anželj (SD).

TRBOVLJE - Zdajšnja županja Trbovelj Jasna Gabrič se ne bo še tretjič potegovala za županjo, saj jo, ko pravi, čakajo novi karierni izzivi, prav tako se želi bolj posvetiti družini. Za županski stolček tako kandidirajo Dejan Debelić (Gibanje Svoboda), Patricija Gorenc (SDS), Zoran Poznič (SD), Jože Pustoslemšek (Lista DNK Trbovlje) in Primož Siter (Levica).

RADLJE OB DRAVI - Policisti obravnavajo poškodovanje okoli 30 plakatov kandidatov za župana Občine Radlje ob Dravi. Po do zdaj zbranih podatkih je neznani storilec plakate poškodoval v času od 29. oktobra do 1. novembra, in sicer na več mestih v Zgornji in Spodnji Vižingi ter na območju Remšnika in Breznega vrha. Policisti zbirajo obvestila v smeri suma storitve kaznivega dejanja poškodovanje tuje stvari, so za STA pojasnili na Policijski upravi Celje. Za župana Občine Radlje ob Dravi kandidirajo trije kandidati, in sicer zdajšnji župan Alan Bukovnik, ki kandidira s podpisi volivcev, prav tako s podpisi volivcev kandidira Stanislav Pajtler, kandidat stranke SLS pa je Boštjan Martini.

LENDAVA - Strankarsko neodvisno Gibanje Pro Lendava je za lokalne volitve v Občini Lendava predstavilo listo kandidatov, na kateri je 14 predstavnikov, volilni program in kandidata za župana Petra Oletiča. Program gibanja obsega 12 točk z gesli prodorno, proaktivno in produktivno, ključno za gibanje pa je zagotovitev trajnostnega preživetja občine kot celote. Vizija gibanja je ustvariti živo občino z možnostmi vključevanja za vse občane, bogato kulturno, športno, turistično ter gospodarsko ponudbo.

ŠMARJEŠKE TOPLICE - V Občini Šmarješke Toplice, kjer so po tesnem izidu in nizu povolilnih zapletov na prejšnjih lokalnih volitvah kot zadnji v državi župana dobili šele konec januarja, se tokrat za županski mandat znova merita tekmeca izpred štirih let. To sta zdajšnji župan Marjan Hribar in nekdanja dolgoletna šmarješka županja Bernardka Krnc.

DOMŽALE - Stranka Pirati je predstavila kandidatno listo za občinski svet občine Domžale. Pod zaporedno številko pet bodo kandidirali Urška Orehek, Maks Musar, Katja Orehek in Vinko Keržan - Miško.

tz/mma/tz
© STA, 2022