Pregled - referendumi 2022 do 15. ure

Ljubljana, 2. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTVS, do 15. ure.

LJUBLJANA - Za referendum o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je prispelo 27 prijav organizatorjev referendumske kampanje. Od tega je 12 pravnih oseb, osem je fizičnih oseb, sedem pa je političnih strank, so sporočili iz Državne volilne komisije.

LJUBLJANA - Za referendum o noveli zakona o vladi je prispelo deset prijav organizatorjev referendumske kampanje. Od tega je šest prijav političnih strank in štiri prijave pravnih oseb, so sporočili iz Državne volilne komisije.

Ljubljana - Za referendum o noveli zakona o dolgotrajni oskrbi je prispelo 12 prijav organizatorjev referendumske kampanje. Od tega jih je sedem političnih strank, štiri pravne osebe in ena fizična oseba, so sporočili iz Državne volilne komisije.

LJUBLJANA - Inštitut 8. marec se podaja v referendumsko kampanjo o spremembah zakona o Radioteleviziji Slovenija s sloganom Zaščitimo drug drugega. Novela zakona o RTV po oceni inštituta povsem umika vlogo politike pri imenovanju članov programskega sveta RTV, umik politike pa omogoča avtonomno delovanje RTV in neodvisno novinarstvo. Kampanjo bodo financirali s prostovoljnimi prispevki, v njej pa bodo sodelovali številni prostovoljci. Med drugim se bodo na terenu z znanimi osebnostmi pogovarjali o pomenu javnih medijev. Inštitut se v kampanji za spremembe zakona o vladi in dolgotrajni oskrbi ne bo vključeval. Pojasnili so, da jih ne zanima politikanstvo in prepiranje med različnimi opcijami. Ker so zavezani vsebini in se borijo za skupno dobro, lahko brezkompromisno stojijo le za javno RTV, so dodali.

sag/lte
© STA, 2022