Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 2. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija je objavila seznam organizatorjev treh referendumskih kampanj za zakonodajne referendume, ki bodo 27. novembra. Skupaj je na komisijo prispelo 28 prijav. 10 organizatorjev se je prijavilo za vse tri referendume, 16 organizatorjev se je prijavilo le za referendum o noveli zakona o RTV Slovenija, 2 prijavi pa je komisija prejela za referendum o noveli zakona o dolgotrajni oskrbi.

LJUBLJANA - Začela so se izplačala energetskih dodatkov večini upravičencev, to je prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Dodatek za gospodinjstva, ki se preživljajo z nizkimi dohodki, predvideva zakon o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva. Z njim se cilja na okoli 60.000 ljudi.

LJUBLJANA - Na gospodarskem ministrstvu opozarjajo, da so mali poslovni odjemalci upravičeni do pomoči zaradi visokih povišanj cen energentov le za obdobje od junija do avgusta letos. Od septembra dalje so namreč deležni regulirane cene električne energije. Vloge so sicer na agenciji Spirit začeli sprejemati v torek.

LJUBLJANA - Energetika Ljubljana je z novembrom za 13 odstotkov znižala variabilno ceno toplote. Ta po novem znaša 79 evrov na megavatno uro, kar je 12 evrov manj od do sedaj veljavne cene. Novembra bo skupni strošek ogrevanja za povprečno stanovanje v Ljubljani v velikosti 70 kvadratnih metrov okvirno nižji za 11 evrov, so izračunali v podjetju.

KOPER - Koprsko sodišče je v tretjem odločanju osmim nekdanjim nadzornikom Luke Koper zaradi soglasja k domnevno spornemu poslu uprave Roberta Časarja iz leta 2008 naložilo plačilo 16 milijonov evrov, poroča Dnevnik. Časarjeva uprava, proti kateri teče ločen sodni postopek, je domnevno preplačala nakup deleža v slovaški družbi TTI. Sodba še ni pravnomočna.

LJUBLJANA - Ljubljansko okrožno sodišče je nekdanjega dekana ljubljanske fakultete za družbene vede Bojka Bučarja oprostilo očitkov, da je v aferi izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost zlorabil svoj položaj. Tožilstvo je na oprostilno sodbo že napovedalo pritožbo, tudi zato, ker so bile v primerljivih zadevah že izrečene obsodilne sodbe.

LJUBLJANA - V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana izvajajo novo metodo vstavljanja srčne zaklopke, ki predstavlja nov mejnik pri zdravljenju srčnih bolnikov. Pri tej metodi ni potrebna uporaba naprave za zunajtelesni krvni obtok, operacija pa poteka prek manjše rane na levi strani prsnega koša. Zaklopka je najbolj primerna za bolnike, ki so operacijo na srcu že imeli in potrebujejo novo.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je danes na Kozjanskem podpisala pogodbe za obnove gradov v višini več kot 3,6 milijona evrov brez davka. V šmarski občini je podpisala pogodbo za projekt Kulturna doživetja dvorca Jelšingrad, v Podčetrtku za projekt Doživetja grajskega razgleda, v Kozjem pa za projekt Grad Podsreda.

ZAGREB - Matjaž Ivanišin je za film Tako se je končalo poletje na mednarodnem filmskem festivalu v Zagrebu prejel nagrado zlati voziček za najboljši film v kategoriji kratkih filmov. Žirija je kratki film scenarista in režiserja Ivanišina nagradila zaradi "sijajne pripovedne jedrnatosti in zrele vizije".

LJUBLJANA - V letošnji ekološko-humanitarni akciji Manj svečk za manj grobov so doslej zbrali že 67.886 evrov, ki so jih obiskovalci pokopališč v preteklih dneh darovali na stojnicah, znesek pa se še povečuje. Na račun Fundacije Svečka se še vedno stekajo donacije s strani posameznikov in organizacij, ki darujejo tudi preko spletnih donacij in s sms-sporočili.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Pred drugim krogom predsedniških volitev, v katerem se bosta 13. novembra pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar, se je še danes možno prijaviti za glasovanje po pošti iz Slovenije. Na tak način lahko glasujejo invalidi ter volivci v domovih starejših, bolnicah, izolaciji ali zaporu. To morajo sporočiti okrajni volilni komisiji.

sag/moz
© STA, 2022