Pregled - Slovenija, 1. 11. (torek)

Ljubljana, 1. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 1. novembra.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je ob 1. novembru, dnevu spomina na mrtve, na osrednji državni spominski slovesnosti položil venec pred spomenikom vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Slovesnost sta s salvami iz pušk pospremila Garda Slovenske vojske in zvok trobil Policijskega orkestra. Ob robu slovesnosti je Pahor v izjavi za medije izrazil upanje, da bo spomenik s svojo sporočilnostjo nagovarjal bodoče rodove Slovencev v smeri, da se vojne in z njimi povezani dogodki ne smejo več ponoviti.

PARIZ - Nominaciji, povezani s tradicijami reje lipicancev in čebelarstva v Sloveniji, sta za vpis na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine prejeli pozitivno oceno ocenjevalnega telesa Medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine. O vpisu na seznam bodo odločali konec novembra, so sporočili s kulturnega ministrstva.

LJUBLJANA - Umrl je Vinko Beznik, ki je bil med pripravo za obrambo slovenske suverenosti poveljnik specialne enote policije, so za STA potrdili na Zvezi policijskih veteranskih društev Sever.

LJUBLJANA - November je prinesel več sprememb na vodilnih položajih v državnih podjetjih. Mandate so začeli novi generalni direktor družbe Gen energija, krovnega podjetja skupine Gen, Dejan Paravan, novi generalni direktor podjetja Dravske elektrarne Maribor iz skupine HSE Damjan Seme in novi prvi mož Pošte Slovenije Marko Cegnar.

LJUBLJANA - V ponedeljek so ob 453 PCR in 1815 hitrih testih potrdili 388 okužb z novim koronavirusom. Po oceni NIJZ je v državi 17.099 aktivnih primerov okužb, kar je 2401 manj kot v nedeljo.

LJUBLJANA - Javna agencija Spirit je odprla spletno aplikacijo za oddajo vlog za nepovratna sredstva po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Oddati jih bo mogoče do 15. novembra do 12. ure.

LJUBLJANA - Rdeči križ Slovenije (RKS) je začel teden solidarnosti, ki poteka pod geslom Dobro se z dobrim vrača. Sredstva iz prodaje doplačilnih znamk in vozovnic v višini 17 centov se stekajo v njihov sklad solidarnosti za pomoč ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega, so sporočili iz RKS.

MONTEVIDEO - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v ponedeljek v Urugvaju srečala z namestnico ministra za zunanje zadeve Carolino Ache Batlle, s katero sta izrazili interes za okrepitev sodelovanja med državama. Fajon se je med drugim srečala tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Urugvaju, so sporočili z zunanjega ministrstva.

LJUBLJANA - Mladinska pisateljica Jana Bauer, ki je nedavno za izvirno slovensko slikanico Kako objeti ježa, zasnovano z ilustratorjem Petrom Škerlom, prejela nagrado Kristine Brenkove, je v pogovoru za STA spregovorila o literarnem ustvarjanju, založniškem delu in širše o branju. Kot je poudarila, dandanes knjiga tekmuje s tehnologijo, ki je zasvojljiva.

LJUBLJANA - Začetek novembra, meseca ozaveščanja o zasvojenosti in njenem preprečevanju, je priložnost za pogovor o posledicah zasvojenosti, spodbujanje k dialogu in reševanju problemov. Ob tem na NIJZ poudarjajo pomen preventivnih dejavnosti na področju preprečevanja in zmanjševanja zasvojenosti.

tz/tz
© STA, 2022