Pregled - svet, 1. 11. (torek)

Ljubljana, 1. novembra - Pregled dogodkov v svetu v torek, 1. novembra.

MOSKVA/ISTANBUL - Ruski predsednik Vladimir Putin je v telefonskem pogovoru svojemu turškemu kolegu Recepu Tayyipu Erdoganu dejal, da želi od Kijeva zagotovila o doslednem spoštovanju sporazuma o izvozu ukrajinskega žita, zlasti o neuporabi humanitarnega koridorja v vojaške namene, so sporočili iz Kremlja. Kljub odločitvi Moskve, ki je v soboto ustavila sodelovanje v sporazumu za izvoz ukrajinskega žita, so iz ukrajinskih pristanišč izplule še tri tovorne ladje z žitom. Koordinacijski center v Istanbulu je sporočil, da v sredo Črnega morja ne bo prečkala nobena ladja z žitom.

KIJEV - V ukrajinski prestolnici Kijev so dan po ruskih raketnih napadih obnovili oskrbo z vodo in električno energijo, je sporočil kijevski župan Vitalij Kličko. Ob tem je poudaril, da so v mestu še vedno načrtovane prekinitve oskrbe z električno energijo zaradi precejšnjega primanjkljaja v elektroenergetskem sistemu po barbarskih napadih agresorja.

HERSON - Ruske okupacijske sile so v mestu Herson na jugu Ukrajine začele evakuacijo dodatnih več tisoč prebivalcev zaradi nevarnosti raketnega napada ukrajinskih sil, ki že več tednov izvajajo ofenzivo v ukrajinski regiji Herson, septembra k Rusiji nezakonito priključeni regiji. Proruski guverner mesta Vladimir Saldo je sporočil, da bodo evakuirali do 7000 civilistov. Ruske okupacijske sile so minuli teden že sporočile, da so evakuirali okoli 70.000 prebivalcev z desnega brega reke Dneper, območja blizu frontne črte.

DUNAJ - Mednarodna agencija za jedrsko energijo IAEA je sporočila, da je začela preiskavo dveh jedrskih lokacij v Ukrajini zaradi ruskih obtožb, da Kijev načrtuje uporabo umazane bombe. Kot je v ponedeljek sporočil vodja IAEA Rafael Grossi, bodo inšpektorji kmalu končali preglede, ki potekajo na povabilo ukrajinskih oblasti. Inšpektorji pregledujejo dve lokaciji, kjer naj bi po ruskih navedbah ukrajinska stran razvijala umazano bombo, Grossi pa namerava o rezultatih inšpekcijskih pregledov poročati še ta teden.

TEL AVIV - V Izraelu potekajo pete splošne volitve v manj kot štirih letih, na katerih volivci odločajo, ali bo vlado še naprej vodil sredinski Jair Lapid ali znova nekdanji dolgoletni desni premier in sedanji vodja opozicije Benjamin Netanjahu. Volišča se bodo zaprla ob 21. uri po srednjeevropskem času, ko bodo objavili prve volilne projekcije. Sodeč po anketah javnega mnenja bo relativni zmagovalec volitev Netanjahu.

KOEBENHAVN - Na Danskem potekajo predčasne parlamentarne volitve. Predvolilne ankete kažejo, da se vladajoči levosredinski blok pod vodstvom socialnih demokratov, ki jih vodi trenutna premierka Mette Fredriksen, tesno kosa z desnosredinsko opozicijo pod vodstvom liberalne desne stranke Venstre, ki jo vodi Jakob Ellemann-Jensen. Kot nova politična sila bi lahko iz volilne bitke izšla sredinska stranka Zmerni nekdanjega premierja Larsa Lokkeja Rasmussena.

SEUL - Južnokorejska policija je pred stampedom v Seulu, v katerem je v soboto umrlo najmanj 156 ljudi, večinoma mladih, prejela več opozoril, vendar je bil njen odziv nezadosten, je priznal načelnik policije Yoon Hee-keun. Policija je v Itaewon, kamor se je na zabavo za noč čarovnic zgrnilo približno 100.000 ljudi, poslala 137 policistov. Na protestu na drugi strani mesta, ki se ga je udeležilo približno 25.000 ljudi, pa je bilo prisotnih 6500 policistov.

RIM - Vlada premierke Giorgie Meloni je v ponedeljek sprejela uredbo, s katero je zaostrila kazni za organizatorje in udeležence nedovoljenih rave zabav. Predvidene so globe v višini do 10.000 evrov, v primeru resne nevarnosti za javno varnost ali javno zdravje pa je predvidena kazen do šest let zapora. Opozicija je kritična, saj se boji, da bi nova pravila zlorabili za vse oblike javnih zborovanj.

BRASILIA - Podporniki dosedanjega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara, nezadovoljni zaradi njegovega poraza v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev, so s tovornjaki blokirali številne ceste in avtoceste po vsej državi. Brazilsko vrhovno sodišče je odredilo, da mora policija odstraniti vse blokade.

SAN FRANCISCO - Milijarder Elon Musk, ki je prejšnji teden prevzel Twitter, je razpustil celoten upravni odbor podjetja ter postal izvršni direktor Twitterja, je razvidno iz dokumenta, ki ga je v ponedeljek predložil ameriškemu regulatorju finančnih trgov SEC. Dokumenti, ki so bili predloženi ameriški Komisiji za vrednostne papirje in borzo SEC, razkrivajo, da je Musk postal edini direktor Twitterja.

SAN FRANCISCO - Ameriško državno tožilstvo je moškega, ki je osumljen nasilnega politično motiviranega napada na soproga predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, obtožilo poskusa umora in ugrabitve. 42-letni David Depape, ki je v petek napadel 82-letnega moža Pelosijeve, je po aretaciji policiji povedal, da je želel predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa zlomiti koleni v opozorilo drugim politikom, da imajo njihova dejanja posledice.

SOČI - Voditelja Armenije in Azerbajdžana sta se na ponedeljkovem vrhu ob posredovanju ruskega predsednika Vladimirja Putina dogovorila, da državi ne bosta uporabili sile za rešitev spora o Gorskem Karabahu. V skupni izjavi sta se armenski premier Nikol Pašinjan in azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev strinjala, da bosta državi vse spore reševali samo na podlagi priznanja medsebojne suverenosti in ozemeljske celovitosti.

ATENE - Grška obalna straža je sporočila, da po nesreči dveh čolnov z migranti v Egejskem morju pogrešajo več kot 60 ljudi. Reševalni akciji potekata v bližini otokov Evia in Samos. V bližini otoka Evia se je zaradi slabih vremenskih pogojev prevrnil čoln s približno 68 ljudmi na krovu, pogrešajo jih skoraj 60. Reševalna akcija poteka tudi v bližini otoka Samos, kjer obalna straža išče osem ljudi, ki naj bi bili pogrešani od ponedeljka.

vb/vb
© STA, 2022