Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 1. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TEL AVIV - V Izraelu potekajo pete splošne volitve v manj kot štirih letih, na katerih volivci odločajo, ali bo vlado še naprej vodil sredinski Jair Lapid ali znova nekdanji dolgoletni desni premier in sedanji vodja opozicije Benjamin Netanjahu. Volišča se bodo zaprla ob 21. uri po srednjeevropskem času, ko bodo objavili prve volilne projekcije. Sodeč po anketah javnega mnenja bo relativni zmagovalec volitev Netanjahu, ki je na položaju premierja preživel skupno že 15 let. 73-letni vodja konservativne stranke Likud uživa visoko podporo kljub sodnemu postopku, v katerem mu tožilstvo očita korupcijo.

KOEBENHAVN - Na Danskem potekajo predčasne parlamentarne volitve. Predvolilne ankete kažejo, da se vladajoči levosredinski blok pod vodstvom socialnih demokratov, ki jih vodi trenutna premierka Mette Fredriksen, tesno kosa z desnosredinsko opozicijo pod vodstvom liberalne desne stranke Venstre, ki jo vodi Jakob Ellemann-Jensen. Kot nova politična sila bi lahko iz volilne bitke izšla sredinska stranka Zmerni nekdanjega premierja Larsa Lokkeja Rasmussena, ki je zabeležila hitro rast podpore in želi preseči tradicionalne delitve.

KIJEV - V ukrajinski prestolnici Kijev so dan po ruskih raketnih napadih obnovili oskrbo z vodo in električno energijo, je sporočil kijevski župan Vitalij Kličko. Ob tem je poudaril, da so v mestu še vedno načrtovane prekinitve oskrbe z električno energijo zaradi precejšnjega primanjkljaja v elektroenergetskem sistemu po barbarskih napadih agresorja.

HERSON - Ruske okupacijske sile so v mestu Herson na jugu Ukrajine začele evakuacijo dodatnih več tisoč prebivalcev zaradi nevarnosti raketnega napada ukrajinskih sil, ki že več tednov izvajajo ofenzivo v ukrajinski regiji Herson, septembra k Rusiji nezakonito priključeni regiji. Proruski guverner mesta Vladimir Saldo je sporočil, da bodo evakuirali do 7000 civilistov. Ruske okupacijske sile so minuli teden že sporočile, da so evakuirali okoli 70.000 prebivalcev z desnega brega reke Dneper, območja blizu frontne črte.

DUNAJ - Mednarodna agencija za jedrsko energijo IAEA je sporočila, da je začela preiskavo dveh jedrskih lokacij v Ukrajini zaradi ruskih obtožb, da Kijev načrtuje uporabo umazane bombe. Kot je v ponedeljek sporočil vodja IAEA Rafael Grossi, bodo inšpektorji kmalu končali preglede, ki potekajo na povabilo ukrajinskih oblasti. Inšpektorji pregledujejo dve lokaciji, kjer naj bi po ruskih navedbah ukrajinska stran razvijala umazano bombo, Grossi pa namerava o rezultatih inšpekcijskih pregledov poročati še ta teden.

SEUL - Južnokorejska policija je pred stampedom v Seulu, v katerem je v soboto umrlo najmanj 156 ljudi, večinoma mladih, prejela več opozoril, vendar je bil njen odziv nezadosten, je priznal načelnik policije Yoon Hee-keun. Policija je vedela, da se je pred nesrečo zbrala velika množica, kar je nakazovalo na izredno nevarnost. Policija je v Itaewon, kamor se je na zabavo za noč čarovnic zgrnilo približno 100.000 ljudi, poslala 137 policistov. Na protestu na drugi strani mesta, ki se ga je udeležilo približno 25.000 ljudi, pa je bilo prisotnih 6500 policistov.

SAN FRANCISCO - Milijarder Elon Musk, ki je prejšnji teden prevzel Twitter, je razpustil celoten upravni odbor podjetja ter postal izvršni direktor Twitterja, je razvidno iz dokumenta, ki ga je v ponedeljek predložil ameriškemu regulatorju finančnih trgov SEC. Dokumenti, ki so bili predloženi ameriški Komisiji za vrednostne papirje in borzo SEC, razkrivajo, da je Musk postal edini direktor Twitterja.

SAN FRANCISCO - Ameriško državno tožilstvo je moškega, ki je osumljen nasilnega politično motiviranega napada na soproga predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, obtožilo poskusa umora in ugrabitve. 42-letni David Depape, ki je v petek napadel 82-letnega moža Pelosijeve, je po aretaciji policiji povedal, da je želel predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa zlomiti koleni v opozorilo drugim politikom, da imajo njihova dejanja posledice.

ATENE - Grška obalna straža je sporočila, da po nesreči dveh čolnov z migranti v Egejskem morju pogrešajo več kot 60 ljudi. Reševalni akciji potekata v bližini otokov Evia in Samos. V bližini otoka Evia se je zaradi slabih vremenskih pogojev prevrnil čoln s približno 68 ljudmi na krovu, pogrešajo jih skoraj 60. Reševalna akcija poteka tudi v bližini otoka Samos, kjer obalna straža išče osem ljudi, ki naj bi bili pogrešani od ponedeljka.

ANKARA - Pred sto leti, 1. novembra 1922, je razpadlo otomansko cesarstvo, večetnična država, ki je obstajala 624 let in na višku moči v 16. in 17. stoletju obsegala ozemlje jugovzhodne Evrope, Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Otomansko cesarstvo je bilo eno od štirih cesarstev, ki so propadla po koncu prve svetovne vojne novembra 1918. Propadli so tudi Rusko in Nemško cesarstvo ter Avstro-Ogrska.

vb/vb
© STA, 2022