Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 31. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

MURSKA SOBOTA - Obeležujemo dan reformacije, praznik in dela prost dan, ki obuja spomin na versko, družbeno-politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Slovenci hkrati obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. Osrednja slovesnost z bogoslužjem je bila v evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti, kjer je predsednik Borut Pahor v slavnostnem govoru izpostavil, da je zgodovina protestantizma na Slovenskem dolga, pomembna in slavna. V Cankarjevem domu je ob prazniku na ogled stripovski stand up Reformatorji na odru.

LJUBLJANA - Slovenci smo, kar smo, zaradi našega jezika. Brez slovenščine ni Slovencev, je ob dnevu reformacije v poslanici zapisal premier Robert Golob. Slovenski knjižni jezik dolgujemo predvsem Primožu Trubarju, je spomnil in dodal, da bomo tako kot Trubar stali in obstali. Začeti na novo, pa je kot kot bistveni in simbolni pomen praznika izpostavila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

LJUBLJANA - V nedeljo so ob 489 PCR in 1487 hitrih testih potrdili 327 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 17.099 aktivnih primerov okužb, kar je 239 manj kot v soboto. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1044, kar je 16 manj kot dan prej.

LJUBLJANA - Obeležujemo svetovni dan varčevanja, ki je namenjen promociji varčevanja in ozaveščanju javnosti o pomembnosti varčevanja za sodobna gospodarstva in za posameznike. V Sloveniji je lani stopnja bruto varčevanja gospodinjstev po rekordno visoki ravni v letu 2020 upadla na 18,7 odstotka.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Dan reformacije sta s čestitkami obeležila tudi predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Logar je ob tem izpostavil, da je dan reformacije za Slovenke in Slovence tudi praznik jezika ter temelj naše narodne in kulturne identitete. Pirc Musarjeva pa je čestitko pospremila z besedami Primoža Trubarja stati inu obstati.

zc/zc
© STA, 2022