Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 31. oktobra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRASILIA - Na nedeljskih predsedniških volitvah v Braziliji je tesno zmagal nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. S 50,9 odstotka glasov je v drugem krogu premagal dosedanjega predsednika Jairja Bolsonara. V prvi izjavi je pozval k miru in enotnosti v državi. Dobil je že številne čestitke iz tujine. Bolsonaro poraza še ni priznal.

KIJEV - Rusija je davi, ko mineva že 250 dni od začetka ruskega napada, znova raketirala cilje v Ukrajini, med drugim v Kijevu. Kijevski župan Vitalij Kličko je sporočil, da so deli prestolnice z okoli 350.000 gospodinjstvi po napadih ostali brez elektrike, ponekod je zmanjkalo tudi vode. O žrtvah za zdaj ne poročajo.

KIJEV - Ukrajinska pristanišča sta zapustili dve ladji z žitom, skupno naj bi jih danes po navedbah skupnega koordinacijskega centra v Istanbulu, ki skrbi za uresničevanje rusko-ukrajinskega dogovora o izvozu žita, iz Ukrajine odplulo 12. Moskva je sicer v soboto sporočila, da ustavlja sodelovanje v sporazumu za izvoz ukrajinskega žita, ker naj bi Ukrajina z droni napadla rusko črnomorsko floto na Krimu.

LUXEMBOURG - Območje evra je po prvih ocenah evropskega statističnega urada Eurostat oktobra v medletni primerjavi zabeležilo 10,7-odstotno inflacijo, potem ko je ta septembra znašala 9,9 odstotka. Še naprej so jo spodbujale predvsem visoke cene energije.

LUXEMBOURG - Gospodarska rast je bila v tretjem letošnjem četrtletju v četrtletni primerjavi tako v območju evra kot EU po sezonsko prilagojenih podatkih 0,2-odstotna. V primerjavi z enakim lanskim četrtletjem je bila rast v evrskem območju 2,1-odstotna, v EU pa 2,4-odstotna, kažejo prvi podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

SEUL - Dva dni po tragediji na praznovanju noči čarovnic v Seulu, v katerem je v stampedu umrlo najmanj 154 ljudi, je južnokorejska vlada napovedala temeljito preiskavo nesreče. Vlada namerava družinam žrtev za pogrebne stroške zagotoviti do 10.500 evrov. Po podatkih notranjega ministrstva je v tragediji umrlo najmanj 154 ljudi, od tega 26 tujcev, še 149 pa je bilo ranjenih, od tega 30 huje.

NEW DELHI - V nedeljskem zrušenju mostu v indijski zvezdi državi Gujarat je umrlo najmanj 132 ljudi, večinoma žensk in otrok. Na visečem mostu in v njegovi neposredni bližini je bilo v trenutku nesreče okoli 500 ljudi, ki so se zbrali na verskem praznovanju. 230 metrov dolg most je bil iz kolonialnega obdobja, pred nekaj dnevi pa so ga po prenovi znova odprli, a tehnični pregled še ni bil opravljen.

MÜNCHEN - V Nemčiji se je ta mesec za svoj obstoj balo 7,5 odstotka podjetij, kar je precej manj od 21,8 odstotka na vrhuncu koronske krize, v najnovejši raziskavi ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. V primerjavi z aprilom, ko je inštitut nazadnje opravil raziskavo, se je sicer številka nekoliko povečala.

TOKIO - Japonski proizvajalec elektronike Panasonic je v prvi polovici fiskalnega leta, ki se konča z marcem, ustvaril 107,3 milijarde jenov (728,8 milijona evrov) čistega dobička, potem ko se je ta v enakem lanskem obdobju ustavil pri 153 milijardah jenov. Prihodki so se v tem času povečali s 3530 milijard na 4060 milijard jenov.

sk/zc/rpe/lkr/ms/jes/spo/msc/sk
© STA, 2022