Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 30. oktobra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

SEUL - Južnokorejski predsednik Joon Suk-yeol je razglasil obdobje nacionalnega žalovanja za žrtvami, ki jih je v soboto terjal stampedo na festivalu ob noči čarovnic v Seulu. Obljubil je tudi temeljito preiskavo nesreče, v kateri je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 153 ljudi, med njimi 20 tujih državljanov, 134 ljudi je bilo poškodovanih. Številni tuji voditelji so Južni Koreji izrazili sožalje ob tragediji.

BRUSELJ - Evropska unija je pozvala Rusijo, naj obnovi v soboto prekinjeno sodelovanje v sporazumu o izvozu ukrajinskega žita. Kot je v tvitu zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, s to odločitvijo ogroža glavno izvozno pot za prepotrebna žita in gnojila, s katerimi bi naslovili globalno prehransko krizo, ki jo je povzročila prav ruska vojna proti Ukrajini.

MOGADIŠ - Prestolnico Somalije Mogadiš sta v soboto pretresla dva napada z avtomobilom bombo, v katerih je po besedah predsednika Hasana Šejka Mohamuda umrlo 100 ljudi, še 300 je bilo ranjenih. Odgovornost za napad v bližini ministrstva za izobraževanje, ki naj bi bilo tudi tarča napadalcev, je že prevzela skrajna islamistična skupina Al Šabab.

LONDON - V Združenem kraljestvu dviga prah poročanje časnika The Mail on Sunday, da naj bi ruski agenti poleti vdrli v mobilni telefon nekdanje premierke, tedaj še zunanje ministrice Liz Truss. Poročilo navaja, da so agenti pridobili dostop do strogo zaupne korespondence med Trussovo in mednarodnimi ter domačimi partnerji. Opozicija že poziva k preiskavi.

SAN FRANCISCO - Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v soboto sporočila, da so ona in njena družina strti in travmatizirani zaradi petkovega nasilnega napada na njenega moža Paula Pelosija na njunem domu v San Franciscu. Ob tem se je zahvalila policiji in reševalnim službam za hiter odziv.

ATENE- Nad hotelom na Kreti se je ponoči s pobočja odlomila večja skala in ubila turistko ter poškodovala njenega sina, ki sta spala v eni izmed hotelskih sob. Grški mediji in tuje tiskovne agencije si glede narodnosti smrtne žrtve niso enotni, glede na poročanje agencije Reuters naj bi šlo za Slovenko.

spo/spo
© STA, 2022