Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 30. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LIVERPOOL - Slovenska telovadka Teja Belak je na svetovnem prvenstvu v gimnastiki v Liverpoolu po dveh včerajšnjih skupinah kvalifikacij na preskoku na petem mestu. V finale se uvrsti osem najboljših, danes pa bo nastopilo še 21 od skupno 33 tekmovalk na tem orodju. Slovenska telovadka sicer še upa na sploh prvi nastop v finalu na svetovnih prvenstvih, a bi za kaj takega potrebovala številne slabše nastope njenih preostalih tekmic. Te bodo nastopile v današnjih kvalifikacijah, ki se bodo s preostalimi osmimi skupinami nadaljevale ob 10.30.

DALLAS - Košarkarji Dallas Mavericks so v severnoameriški ligi NBA v domači dvorani presenetljivo izgubili po podaljšku proti Oklahoma City Thunder s 111:117. Slovenski as Luka Dončić ni bil posebej razpoložen, iz igre je zadel osem od 23 metov, od tega nobenega od šestih za tri točke. Kljub vsemu je dvoboj končal s trojnim dvojčkom 31 točk, 16 skokov in deset podaj. Po dvoboju je prevzel odgovornost za poraz. Poražen je domači parket zapustil tudi Goran Dragić, saj so njegovi Chicago Bulls izgubili proti Philadelphia 76ers s 109:114. Tudi 36-letnemu Ljubljančanu ni šlo prav veliko od rok. Iz igre je zadel le enega od šestih metov in dvoboj končal z dvema točkama.

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angeles Kings so ponoči v severnoameriški ligi NHL na domačem ledu ugnali Toronto Maple Leafs s 4:2. Slovenski zvezdnik in kapetan kraljev, Anže Kopitar, je v statistiko vpisal dve podaji, in sicer pri prvem ter tretjem golu.

PERTH - Slovenski judoisti so v avstralskem Perthu na tekmovanju Oceania Open dosegli dve zmagi in dve drugi mesto. Ob odsotnosti velike večine najboljših judoistov in judoistk sta se zmag veselila Martin Hojak v kategoriji do 73 kg in Anka Pogačnik do 70 kg. Drugi mesti sta vknjižila Vito Dragič nad 100 kg in Metka Lobnik do 78 kg. Včeraj je Hojak kot prvi nosilec med 14 borci v finalu ugnal Francoza Benjamina Axusa. V konkurenci devetih tekmovalk je danes ponoči slavila Anka Pogačnik. Tridesetletnica je v finalu ugnala domačinko Aoife Coughlan, 17. na lestvici IJF.

TORONTO - Slovenska plavalka Tjaša Pintar je na tekmi svetovnega pokala v kanadskem Torontu v kratkih bazenih ponoči zasedla 13. mesto na 200 m prosto. Dan prej je bila na 100 m mešano 15. Drevi jo čaka še nastop na 100 m prosto. Petindvajsetletna Pintarjeva je za 13. mesto v predtekmovanju plavala 1:59,35, s čimer je za dobro sekundo ostala brez finala. Je pa drugi dan tekmovanja v Torontu svetovni rekord dosegla Američanka Katie Ledecky na 1500 m. Nova najboljša znamka zdaj znaša 15:08,24.

VICENZA - Slovenski dirkač relija Boštjan Avbelj je s sovoznikom Damijanom Andrejko postal prvak italijanskega prvenstva IRC, je v izjavi za javnost zapisala Zveza za avtošport Slovenije (AŠ 2005), ki je dodala, da gre za enega največjih dosežkov slovenskega relija na mednarodni ravni. Avbelj je s Škodo Fabio v absolutni konkurenci relija Bassano zasedel drugo mesto za Rusom z latvijsko reli licenco, Nikolajem Grjazinom. Vseeno je bil prepričljivo boljši v primerjavi z glavnima tekmecema v seštevku, Italijanoma Andreo Nucito in Luco Rossettijem.

GUAYAQUIL - Nogometaši brazilskega Flamenga so zmagovalci 63. pokala Libertadores. V včerajšnjem finalu najbolj prestižnega južnoameriškega klubskega tekmovanja so v ekvadorskem Guayaquilu z 1:0 po zadetku Gabriela Barbose ugnali prav tako brazilsko zasedbo Athletico Paranaense. To je bil tretji naslov zasedbe iz Ria de Janeira. S tem se je po številu lovorik v pokalu Libertadores izenačila z najboljšimi brazilskimi predstavniki. Po tri naslove imajo tudi Sao Paulo, Palmeiras, Santos in Gremio. Athletico Paranaense je po letu 2005 drugič nastopil v finalu pokala Libertadores.

HOUSTON - Ekipa Houston Astros je na drugi tekmi velikega finala ameriške baseballske lige MLB s 5:2 na domačem stadionu premagala Philadelphia Phillies. S tem so Astros serijo izenačili na 1:1, potem ko je dan prej Philadelphia po preobratu slavila s 6:5. Prvak bo tisti, ki bo prvi dosegel štiri zmage.

alz/alz
© STA, 2022