Pregled - lokalne volitve 2022 do 15. ure

Ljubljana, 29. oktobra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA/KRANJ - Po anketi, ki jo je za časnik Dnevnik v Mestni občini Kranj med 24. in 26. oktobrom opravila agencija Ninamedia, se na prihajajočih lokalnih volitvah obeta zmaga aktualnemu županu Matjažu Rakovcu (SD). Rezultati kažejo tudi, da bi bil lahko Rakovec izvoljen že v prvem krogu volitev, saj se je zanj opredelilo dobrih 46 odstotkov anketirancev, daleč zadaj pa je z 12,8-odstotno volilno podporo Ivo Bajec, ki ga podpirajo desnosredinske stranke SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije. Rakovec bi sicer prepričljivo zmagal proti vsakemu od petih tekmecev, če bi prišlo do drugega kroga volitev, tudi navaja Dnevnik. Na volitvah za mestni svet pa kaže na zmago liste Gibanja Svoboda, ki bi glede na rezultate ankete dobila 23,7 odstotka glasov, za SDS bi glasovalo 15 odstotkov vprašanih, za SD pa 7,6 odstotka. Po teh rezultatih bi se lahko Gibanje Svoboda tako nadejalo okoli 28-odstotnega deleža glasov v mestnem svetu.

LJUBLJANA - Največja parlamentarna stranka Gibanje Svoboda je na policijo podala prijavo zaradi uničevanja obcestnih plakatov, s katerimi nagovarjajo volivke in volivce pred letošnjimi lokalnimi volitvami. Samo v Novi Gorici je popolnoma uničenih šest od devetih plakatov, so zapisali v sporočilu za javnost. V stranki ocenjujejo, da so takšna dejanja v nasprotju s kulturo dialoga in znak nadaljevanja sovražnosti, ki se razširja v vseh porah slovenske družbe. Spomnili so, da je po zakonu o volilni in referendumski kampanji uničevanje plakatov organizatorjev volilne kampanje prepovedano.

MARIBOR - Kandidat največje opozicijske stranke SDS za župana Mestne občine Maribor, poslanec Dejan Kaloh, je na Gosposki ulici v središču štajerske prestolnice odprl volilno pisarno. Kaloh je ob najavi kandidature v primeru izvolitve med drugim napovedal razvoj vseh delov občine, ne le središča mesta, krepitev turistične ponudbe, tudi z izgradnjo razglednega stolpa v obliki grozda, ponovno odprtje Koroške ceste za enosmerni motorni promet, izboljšanje podpornega okolja za podjetništvo in prizadevanje za selitev katere od državnih ustanov v Maribor. Za župana Maribora se poleg Kaloha poteguje še 14 kandidatov, volilni izid pa velja za enega bolj negotovih med mestnimi občinami.

MORAVČE - Za župana Občine Moravče se bo kot neodvisni kandidat potegoval tudi Roman Capuder, so sporočili iz njegovega štaba. Na volitve se podaja skupaj z neodvisno listo Združena moravška dolina. Svoje vrednote in načrt dela je objavil na spletni strani https://www.zdruzena-moravska-dolina.si/. Capuder, ki med drugim igra v Pihalni godbi Moravče, sodeluje v Lovski družini Moravče in je aktiven v moravški župniji, napoveduje, da bo kot neodvisni župan združil Moravško dolino in vanjo naselil mir. Poleg Capudra se bodo za župana potegovali še aktualni župan Miran Balažic s podporo SLS, Martin Rebolj (SD) ter Nuša Klopčič, Janko Korošec in Vitomir Cerar, ki kandidirajo s podpisi volivcev.

jes/jes
© STA, 2022