Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 29. oktobra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

SAN FRANCISCO - Vlomilec, ki so ga že ujeli, je v petek zgodaj zjutraj v San Franciscu s kladivom napadel in pretepel 82-letnega Paula Pelosija, soproga predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Kot kaže je šlo za politično motivirano nasilje, saj naj bi 42-letni osumljenec David Depape od moža Pelosijeve zahteval odgovor, kje je njegova žena. Depape je sicer pristaš številnih teorij zarote.

KIJEV - Ruska vojska kljub delni mobilizaciji ne napreduje pri uresničevanju svojih vojnih ciljev, je dejal ukrajinski vrhovni poveljnik general Valerij Zalužni. Rusko obrambno ministrstvo je pred tem sporočilo, da je bila delna mobilizacija 300.000 rezervistov končana, približno 82.000 pa naj bi jih bilo na frontni črti. Na srečanju z načelnikom ameriškega generalštaba Markom Milleyjem je Zalužni dodal, da se Ukrajina še naprej osredotoča na osvoboditev zasedenih ozemelj in preprečitev ruskim okupatorjem, da bi zavzeli nove regije.

SEVASTOPOL - Proruske oblasti na polotoku Krim so sporočile, da je bilo pristanišče Sevastopol tarča napada z brezpilotnim letalom. Ruska mornarica naj bi napad odbila. Mestne službe so v stanju pripravljenosti, vendar ni bila poškodovana nobena civilna infrastruktura, je na Telegramu sporočil s strani Rusije imenovani guverner Sevastopola Mihail Razvožajev.

NEW YORK - Prevzem družbe Twitter, ki ga je ta teden zaključil milijarder Elon Musk, se je začel z odpuščanji in kaosom ter grožnjami podjetij, da na istoimenskem družbenem omrežju ne bodo več oglaševali, če se bo nanj res lahko vrnil nekdanji ameriški predsednik Donald Trump. Temu so objave onemogočili, ker je spodbujal k nasilju z lažmi glede predsedniških volitev v 2020. Ameriške medije so namreč preplavile lažne novice, da je Musk Trumpu že dovolil vrnitev. Konservativni aktivisti so obenem teren preizkusili z objavami diskreditiranih teorij zarote, množijo se tudi objave skrajnih vsebin.

VARŠAVA - Poljska je za gradnjo prve jedrske elektrarne izbrala ameriško podjetje Westinghouse, je v petek na Twitterju sporočil poljski premier Mateusz Morawiecki. Podjetje Westinghouse je za več milijard evrov vreden posel premagalo konkurenčni ponudbi francoskega podjetja EDF in južnokorejskega podjetja KHNP. Morawiecki je dejal, da bo odločitev uradno sprejeta na seji vlade v sredo v Varšavi.

MANILA - Tropski vihar Nalgae je dosegel kopno na jugu Filipinov, kjer sicer že nekaj dni povzroča veliko težav zaradi obilnega deževja, zemeljskih plazov in poplav. Doslej so našteli 45 smrtnih žrtev. Sprva so sicer poročali že o 72. Številni so ranjeni in pogrešani.

CANBERRA - Avstralijo prihodnje leto čaka občutno počasnejša gospodarska rast, je razvidno iz proračunskih napovedi te države. Letos naj bi sklenila s 3,25-odstotno rastjo gospodarske aktivnosti, prihodnje leto pa le še z 1,5-odstotno. S tem je država napoved za leto 2023 znižala za celo odstotno točko.

LONDON - Britanska osteopatinja Jemma Mitchell, ki je junija lani v Londonu obglavila svojo prijateljico 67-letno Mee Kuen Chong, je bila v petek v Londonu obsojena na dosmrtno zaporno kazen. Postala je prva ženska, katere obsodbo so v živo prenašali po televiziji v Angliji in Walesu.

LOS ANGELES - V ZDA so po analizi vzorca DNK ugotovili, da je bil danes 69-letni Maurice Hastings skoraj 40 let po krivici v zaporu za umor, ki ga ni zagrešil. Sodišče v Los Angelesu je v petek odpravilo obsodbo iz leta 1988 za umor Roberte Wydermyer, Hastings pa je takoj nato prišel na svobodo.

ms/ms
© STA, 2022