Pregled - Slovenija, 28. 10. (petek)

Ljubljana, 28. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 28. oktobra.

LJUBLJANA - Poslanci DZ so s 47 glasovi za in 21 proti sprejeli zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva. Ob tem so sprejeli vsa dopolnila, ki so jih predlagali v koaliciji, in zavrnili dopolnila opozicijske SDS. Predlog so podprli v SD, NSi in Svobodi, v SDS pa so bili proti. Menijo, da zakon prinaša več dobrih rešitev, so pa predlagali, da bi vanj izrecno zapisali, da bi lahko zaposleni v zdravstvu dodatno delali le, če bi v rednem delovnem času opravili delo, za katerega so plačani. Dopolnilo ni bilo sprejeto. Proti zakonu je glasoval en poslanec Levice, trije so bili vzdržani.

LJUBLJANA - DZ je izglasoval sklep, da je razpis zakonodajnega referenduma o spremembah družinskega zakonika, po katerih je istospolnim partnerjem omogočena posvojitev otrok, nedopusten. Za sklep je glasovalo 45 poslancev, proti pa 27. NSi in Levica imata glede dopustnosti referenduma o družinskem zakoniku nasprotni mnenji. V NSi so prepričani, da bi moralo ustavno sodišče dovoliti referendum, saj ga je enkrat že dovolilo. V Levici pa menijo, da je ustavno sodišče že povedalo svoje, kot dobro pa ocenjujejo tudi, da je ustavno sodišče svojo odločbo že implementiralo v praksi.

LJUBLJANA - DZ je na izredni seji s 56 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki uvaja nov naziv za strokovne delavce, in sicer višji svetnik, in rešuje tudi položaj vzgojitelja - pomočnika. Zakon bo začel veljati 1. septembra prihodnje leto.

LJUBLJANA - Slovenija je oktobra na letni ravni zabeležila 9,9-odstotno inflacijo. K rasti cen so največ prispevale podražitve hrane, goriv in energije. Na mesečni ravni je bila inflacija 0,8-odstotna, najbolj sta nanjo vplivali sezonska zamenjava oblačil in obutve ter dražja hrana, je objavil državni statistični urad. V Sloveniji je inflacija od junija vztrajala nad desetimi odstotki na letni ravni, julija in avgusta je bila z 11 odstotki najvišja od pomladi 1996.

KRŠKO - Premierja Robert Golob je ob obisku v nuklearki Krško stroko pozval, naj čim prej pred javnost pride s serijsko rešitvijo tehnologije za nov jedrski blok, tako da bo politika lahko začela iskati nacionalno soglasje za investicijo. Nek bo po remontu vnovič v omrežju predvidoma 7. novembra, je povedal njen direktor Stane Rožman.

LJUBLJANA - Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob popisu 24. oktobra stala 41,74 evra, kar je 1,35 odstotka manj kot dva tedna prej. Povprečna cena košarice se je v vsakem od dosedanjih popisov znižala, v zadnjem je bila za 16,35 odstotka nižja kot v prvem, kažejo podatki, objavljeni na spletni strani ministrstva Naša super hrana. V Trgovinski zbornici Slovenije menijo, da je ta padec precej nižji, saj je bilo v prvem popisu narejenih več metodoloških napak.

LJUBLJANA - V Klubu slovenskih podjetnikov so opozorili, da bo imel predvideni izredni dvig minimalne plače negativne posledice za podjetja in s tem za celotno gospodarstvo. Podjetja se že zdaj soočajo z visokimi cenami energentov in ohlajanjem gospodarstva. Ne bi smeli preslišati opozoril, da bo višja minimalna plača dodatno poganjala rast inflacije, so opozorili. Po njihovem mnenju bi bilo izredno zvišanje sprejemljivo le kot rezultat dviga dodane vrednosti, ki sloni na novih prebojnih tehnoloških rešitvah.

LJUBLJANA - Pred poslopjem DZ je neznanec napadel poslanca SDS Branka Grimsa. Na poti v kletno parkirišče ob poslopju DZ ga je porinil po stopnicah, je poslanec pojasnil za Siol.net. Kot je dodal, bi se lahko ubil, če bi padel. Ko se je lovil, ga je neznanec še pljunil. Grims je dogodek prijavil policiji. Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da vse okoliščine dogodka še preiskujejo in izvajajo ukrepe tako za izsleditev neznanca, kot tudi za zaščito žrtve. Ob tem so poudarili, da dogodke z elementi nasilja obravnavajo z ničelno toleranco in jih ostro obsojajo.

LJUBLJANA - V četrtek so po podatkih ministrstva za zdravje ob 700 PCR-testih in 4533 hitrih antigenskih testih potrdili 935 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 81 bolnikov, kar je pet manj kot dan prej, med njimi jih je na intenzivni terapiji 15 oz. dva več kot dan prej. Umrli so štirje bolnik s potrjeno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 18.521 aktivnih primerov okužb, kar je 866 manj kot dan prej.

ŠEMPETER V SAVINJSKI DOLINI - Več kot 300 krajanov krajevne skupnosti Šempeter v Spodnji Savinjski dolini se je odločilo za vložitev tožbe zoper žalsko komunalo zaradi hudih prebavnih težav, ki so jih imeli zaradi onesnažene vode v začetku tega meseca. Krajan Miran Obrez je povedal, da bodo podpise podpore tožbi zbirali še do 8. novembra.

LJUBLJANA - V Cankarjevem domu je potekala državna proslava ob dnevu reformacije, 31. oktobru. V idejah reformacije prepoznavamo tisto, kar nam je blizu še danes, med drugim posebnost našega jezika in demokratična načela, je v nagovoru poudarila ministrica za kulturo Asta Vrečko.

LJUBLJANA - Film Gajin svet 2 v režiji Petra Bratuše je dobil drugo zlato rolo, ki jo Kolosej in Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev podeljujeta slovenskim filmom, ki presežejo mejo 25.000 gledalcev. Od premiere konec avgusta si jo je ogledalo dobrih 52.000 gledalcev.

BANJALUKA - Predstava Tih vdih Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) v režiji Nejca Gazvode je prejela nagrado za najboljšo predstavo na mednarodnem festivalu igralcev Zaplet 14 v Banjaluki.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Predsedstvo SD je v četrtek sklenilo, da stranka v drugem krogu predsedniških volitev podpre Natašo Pirc Musar. Volivce pozivajo, da svojega glasu o naslednjem predsedniku ne prepuščajo drugim, temveč z glasom Pirc Musarjevi izkažejo "jasno namero za demokratično, spoštljivo, odprto in človekovim pravicam zavezano Slovenijo".

np/kb/apo/bg/np
© STA, 2022