Pregled - lokalne volitve 2022, 28. 10. (petek)

Ljubljana, 28. oktobra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v petek, 28. oktobra.

KOPER - Občinska volilna komisija je zavrnila kandidature predstavnikov stranke Zavedno Koper na čelu z županskim kandidatom Patrikom Greblom. Predsednik komisije Miloš Senčur je pojasnil, da kandidati niso bili določeni s tajnim glasovanjem, kar zahteva zakon. Stranka se lahko v 48 urah po prejetju odločbe pritoži na upravno sodišče. Iz Liste Zavedno Koper so sporočili, da se do na odločbo komisije pritožili. Kot so zapisali, bodo dokazali, da so vsi postopki tekli v skladu z zakonom o lokalnih volitvah in da njihova kandidatura izpolnjuje vse potrebne zakonske pogoje. Zatrdili so še, da je glasovanje o listi potekalo tajno, kar bodo, kot so navedli, dokazali z glasovnicami.

MURSKA SOBOTA - Kandidat stranke SD za župana Mestne občine Murska Sobota, 45-letni Damjan Anželj, pri nadaljnjem razvoju občine in regije stavi na sodelovanje, razvoj in sobivanje. Napovedal je, da bo volilna kampanja osredotočena na ljudi in njihove potrebe, sicer pa meni, da mora Murska Sobota ostati motor nadaljnjega razvoja Pomurja, za kar si bo vseskozi prizadeval. Je magister javne uprave z večletnimi izkušnjami dela v javni upravi, trenutno pa je zaposlen v mestni upravi soboške občine. Ob današnji predstavitvi vizije razvoja in kandidatne liste SD za mestne svetnike je ocenil, da se na volitve podaja z izkušeno ekipo, pametnimi idejami za prihodnji razvoj občine ter pozitivno energijo.

CELJE - Volilna komisija Mestne občine Celje je opravila žreb vrstnega reda županskih kandidatov na glasovnici za lokalne volitve. Za župana celjske občine se bo potegovalo pet kandidatov. Na glasovnici bo imel številko ena kandidat Gibanja Svoboda Uroš Lesjak, številko dve Sandi Sendelbah, ki ga predlaga Lista za Celje, Matija Kovač, ki kandidira s podpisi volivcev, bo imel številko tri, Primož Brvar iz SD bo zapisan ob številki štiri, dosedanji župan Bojan Šrot, ki ga predlaga Celjska županova lista, pa ob številki pet.

CELJE - Celjski Socialni demokrati so v četrtek organizirali pogovor o tem, kakšen utrip mesta si želijo prebivalci. Udeležil se ga je tudi kandidat SD za župana Celja Primož Brvar. Sogovorniki so menili, da ima Celje odlične temelje, potrebuje pa ambiciozno strategijo in usmerjene aktivnosti. Med tri glavne turistične produkte, ki jih je potrebno razvijati, so umestili Rimsko Celeio, Celjske kneze in Almo Karlin.

NOVA GORICA - Novogoriška občinska volilna komisija je opravila žreb vrstnega reda županskih kandidatov na glasovnicah za lokalne volitve. Za župana se bo potegovalo šest kandidatov. Na glasovnici bo imel številko ena aktualni župan Klemen Miklavič, ki kandidira s podpisi volivcev, kandidat Levice Andrej Pelicon bo zapisan ob številki dve, Anton Harej iz NSi ob številki tri, kandidat SD Tomaž Horvat ob številki štiri, Samo Turel iz Gibanja Svoboda ob številki pet in kandidat SDS Damjana Pavlica ob številki šest.

KOČEVJE - Lista kočevskega župana Vladimirja Prebiliča Moja Kočevska je predstavila kandidate za volitve v občinski svet občine Kočevje, predstavil se je tudi sam Prebilič kot županski kandidat. Na listi je 24 imen, kot prvi Prebilič, sledita direktorica občinske uprave Lilijana Štefanič in direktor Zdravstvenega doma Kočevje Gregor Košir. Lista se pomembno razlikuje od vseh dosedanjih list, saj temelji na znanju in želji, pravijo v Moji Kočevski.

JESENICE - Jeseniški župan Blaž Račič se poteguje za drugi županski mandat. Kot je napovedal v predstavitvi kandidature, namerava nadaljevati že začete aktivnosti, med drugim za zagotavljanje varne oskrbe s pitno vodo, za urejanje prostora s poudarkom na novih parkiriščih, za zniževanje porabe energije in oblikovanje energetske skupnosti, za nadgradnjo poslovne cone ter za posodobitev bazena, knjižnice in druge javne infrastrukture. Po izkušnjah iz prvega mandata je tokrat prvič oblikoval tudi listo kandidatov za občinski svet, poimenovano Županova lista za naše Jesenice.

BREŽICE/KRŠKO/TREBNJE - Predsednik vlade in prvi mož Gibanja Svoboda Robert Golob je ob obisku izrekel podporo kandidatoma Gibanja Svoboda za župana Mestne občine Krško Alešu Zorku in za župana Občine Trebnje Gregorju Kaplanom. Ob obisku Brežic pa je podprl skupno kandidatko GS, SD, Levice in DeSUS za županjo Mojci Florjanič in kandidatom za občinske svetnike. Ob tem je Golob poudaril, da je ta skupna kandidatura pomembno sporočilo vsej Sloveniji. Opozoril je tudi na pomen povezovanja in sodelovanja med sosednjimi občinami, ko gre za projekte, pomembne za vso regijo, ter na povezavo med občino, DZ in vlado.

SLOVENSKE KONJICE - Aktualnega konjiškega župana Darka Ratajca bo na lokalnih volitvah letos izzval skupni kandidat NSi, SDS in SLS Jure Levart. Sedanji občinski svetnik NSi in ravnatelj Doma sv. Jožef Celje je ob predstavitvi kandidature v primeru izvolitve obljubil povezovanje tudi z drugimi političnimi skupinami v občinskem svetu, med najpomembnejšimi programskimi izhodišči pa poudaril skrb za mlade in ranljive skupine, posebno pozornost namerava dati tudi razvoju podjetništva, namerava pa biti ves čas dostopen vsem občanom.

SLOVENSKA BISTRICA - Kandidat Gibanja Svoboda za župana Slovenske Bistrice je Ljubo Poles, ki je ob predstavitvi kandidature napovedal, da se bo zavzemal za ureditev mestnega središča in dvig kakovosti bivanja, ob tem pa namerava naredili konec "netransparentnemu delovanju na vseh področjih". Za starejše napoveduje gradnjo varovanih stanovanj in povečanje zmogljivosti doma za starejše, nasprotuje pa morebitnemu agresivnemu umeščanju vetrnih elektrarn na Bistriškem Pohorju.

RAVNE NA KOROŠKEM - V Občini Ravne na Koroškem, drugi največji koroški občini po številu prebivalcev, za župana v prihodnjem mandatu kandidira samo zdajšnji župan Tomaž Rožen. Ta ravensko občino vodi že 16 let, za župana kandidira kot nestrankarski kandidat s podpisi volivcev, za občinski svet pa vnovič tudi z Listo Rožen. Izmed 12 koroških občin imajo le enega županskega kandidata tudi v Slovenj Gradcu, kandidira le zdajšnji župan Tilen Klugler, v dveh koroških občinah pa dolgoletna župana ne kandidirata. To sta dosedanji župan Podvelke Anton Kovše in dosedanja županja Dravograda Marijana Cigala.

VIDEM PRI PTUJU - V Občini Videm so zavrnili listo kandidatov Gibanja Svoboda za občinski svet. Listo je občinska volilna komisija po preizkusu sprva potrdila, nato pa jo po pritožbi zavrnila v celoti. Šlo naj bi za kršenje pravil stranke pri pripravi liste. Gibanje Svoboda je vložilo tožbo na upravno sodišče, ki mora o tem odločiti v roku 48 ur. Pritožbo je domnevno vložila SDS. Kot so dogajanje komentirali v Gibanju Svoboda, gre za dokaz, da SDS jemlje Gibanje Svoboda za resnega konkurenta tudi na lokalnih volitvah. Po nekaterih informacijah naj bi SDS oporekala listam Gibanja Svoboda v več desetih občinah, doslej pa so občinske volilne komisije vse ugovore zavračale.

LAŠKO - Kandidat Gibanja Svoboda za laškega župana Marjan Mačkošek se je z ministrom za infrastrukturo Bojanom Kumrom in poslanko v DZ Janjo Sluga v Laškem pogovarjal o gradnji tretje razvojne osi, regionalnim cestnim povezavam ter prehodu na obnovljive vire energije. V svojem volilnem programu je Mačkošek med drugim zapisal, da Občina Laško potrebuje nov zagon, ki bo povezal vse sile za dobrobit teh, ki živijo v občini, in vseh tistih, ki k njim prihajajo.

VIŠNJA GORA - Dosedanji župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad je predstavil vnovično kandidaturo za župana. Za župana ga predlaga stranka SDS, ki je predstavila tudi svoje kandidate za občinski svet. Županske kandidature v tej občini so oddali še trije kandidati, to so Vojko Adamič, ki ga predlaga Gibanje Svoboda, kandidat NSi je Žiga Erčulj, kandidatka SLS pa Nina Strah.

MARKOVCI - Volilni program je predstavil aktualni župan občine Markovci Milan Gabrovec, ki se bo kot kandidat LDS potegoval za svoj četrti mandat. Nasproti mu bo sta nestrankarski kandidat Dragan Mikša. Gabrovec obljublja nadaljevanje enakomernega razvoja vseh vasi v občini. Meni, da ni pomembna delitev na leve in desne, pa tudi ne, od kod prihajajo dobre ideje, pomembno je le pošteno delo za dobro vseh občanov.

vpu/ako/tzu/gm/lpc/np
© STA, 2022