Nova raziskava vliva upanje, da pod površjem Marsa obstajajo dokazi o življenju

Ljubljana, 28. oktobra - Mednarodna skupina raziskovalcev, v kateri so sodelovali tudi slovenski znanstveniki, je ugotovila, da lahko eden najodpornejših zemeljskih mikroorganizmov na Marsu preživi tudi do 280 milijonov let, medtem ko je izpostavljen visokemu sevanju. Ugotovitve vlivajo upanje, da bi pod površjem lahko našli dokaze o življenju na rdečem planetu.

ZDA, Pasadena.
Ameriška vesoljska agencija Nasa je uspešno izpeljala pristanek roverja Perseverance (Vztrajnost) na planetu Mars v kraterju, ki so ga poimenovani Jezero po istoimenskem kraju v BiH.
Vizualizacija pristanka Nasinega roverja Perseverance na Marsu.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Xinhua

V raziskavi, ki je nastala pod vodstvom Michaela Dalyja iz ZDA, so sodelovali slovenski znanstveniki Nina Gunde-Cimerman in Cene Gostinčar z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter Tine Grebenc z Gozdarskega inštituta Slovenije, so sporočili z fakultete.

Znanstveniki so ugotovili, da v posebnih pogojih bakterija Deinococcus radiodurans preživi resnično astronomsko izpostavitev radioaktivnemu sevanju, ki je kar 28.000-krat višja od smrtonosne doze za človeka.

apo/lu/apo
© STA, 2022