Tedenski pregled - svet od 28. 10. do 3. 11.

Ljubljana, 4. novembra - V Južni Koreji je v stampedu na praznovanju noči čarovnic umrlo več kot 150 ljudi. Na predsedniških volitvah v Braziliji je zmagal nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, v Izraelu se na oblast vrača Benjamin Netanjahu. Kljub zapletom se je nadaljeval izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč. Elon Musk je prevzel Twitter.

PETEK, 28. oktobra
        SAN FRANCISCO - Desničar in privrženec teorij zarote David DePape je vdrl v hišo vodje demokratske večine v predstavniškem domu Nancy Pelosi ter s s kladivom napadel in pretepel njenega 82-letnega soproga. Šlo naj bi za politično motiviran napad, napadalec je iskal Pelosijevo.
        SARAJEVO/NIŠ - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v okviru turneje po Zahodnem Balkanu obiskala Bosno in Hercegovino ter Srbijo in oblasti obeh držav pozvala k nadaljnjim korakom na poti v EU. Zaradi slabega vremena je 29. 10. odpovedala obisk Črne gore.
        SAN FRANCISCO - Milijarder Elon Musk je 27. 10. zaključil 44 milijard dolarjev vreden prevzem družbenega medija Twitter. Novico je pospremil s tvitom, da je "ptica osvobojena". Po prevzemu je Musk razpustil celoten upravni odbor podjetja ter postal edini izvršni direktor Twitterja.
        MOSKVA - Rusija je sporočila, da je v mesecu dni zaključila mobilizacijo 300.000 rezervistov, od katerih jih 41.000 že deluje v bojnih enotah v Ukrajini. Cilj mobilizacije je bil s tem izpolnjen, nadaljnji ukrepi pa niso predvideni, je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.
        PRIŠTINA - Kosovska vlada je do 21. 4. 2023 podaljšala končni rok za preregistracijo vozil, ki nosijo srbske oznake. Med 1. in 21. 11. bodo tisti, ki tega ne bodo storili, prejeli opomin, nato bodo izdajali denarne kazni. Po 21. 4. bo dovoljena izključno raba tablic republike Kosovo.
        BELFAST - Iztekel se je rok za dogovor o oblikovanju nove izvršne oblasti na Severnem Irskem. Ker dogovora ni bilo, bo britanska vlada razpisala nove volitve. Oblikovanje vlade blokira unionistična stranka DUP zaradi nasprotovanja severnoirskemu protokolu.
        BRUSELJ - Članice EU in Evropski parlament so 27. 10. so dosegli okvirni dogovor o strožjih standardih glede izpustov ogljikovega dioksida (CO2) za nove avtomobile in kombije. Od leta 2035 v EU ne bo mogoče prodajati novih vozil z motorji na notranje izgorevanje.
        NILA - Najmanj 150 ljudi je umrlo v zemeljskih plazovih in poplavah, ki jih je na jugu Filipinov povzročila tropska nevihta Nalgae.
        NEW YORK - V starosti 87 let je umrl ameriški glasbenik Jerry Lee Lewis, ki velja za enega od pionirjev rock and rolla in sorodnega rockabillyja. Med njegove najbolj znane uspešnice sodi skladba Great Balls of Fire.

SOBOTA, 29. oktobra
        SEUL - V veliki gneči na festivalu ob noči čarovnic je umrlo 156 ljudi, v glavnem mladih, okoli 150 je bilo ranjenih. Južnokorejski predsednik Joon Suk-yeol je razglasil obdobje nacionalnega žalovanja, policija je priznala napako, ker so v Itaewon, kamor se je na zabavo za noč čarovnic zgrnilo približno 100.000 ljudi, poslali le 137 policistov.
        SEVASTOPOL - Pristanišče ruske črnomorske flote na Krimu je bilo tarča napada z več brezpilotnimi plovili, tako zračnimi kot morskimi. Rusija je za napad okrivila Ukrajino ter ustavila sodelovanje v sporazumu za izvoz ukrajinskega žita.
        MOSKVA/LONDON - Moskva je okrivila Veliko Britanijo za nedavno sabotažo plinovoda Severni tok v Baltskem morju ter napad na črnomorsko floto. V Londonu so obtožbe ruskega obrambnega ministrstva označili za povsem izmišljeno zgodbo "epskih razsežnosti".
        MOGADIŠ - V dveh samomorilskih napadih z avtomobilom bombo je bilo ubitih sto ljudi, 300 pa ranjenih. Odgovornost za napad v bližini somalijskega ministrstva za izobraževanje, ki naj bi bilo tudi tarča napadalcev, je že prevzela skrajna islamistična skupina Al Šabab.

NEDELJA, 30. oktobra
        BRASILIA - V drugem krogu predsedniških volitev v Braziliji je zmagal nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki je s 50,9 odstotka glasov premagal dosedanjega predsednika Jairja Bolsonara. Bolsonaro poraza ni neposredno priznal, je pa 1. 11. sporočil, da bo ravnal v skladu z ustavo. Njegovi podporniki so sicer v protest s tovornjaki blokirali številne ceste in avtoceste po vsej državi.
        NEW DELHI - V zrušenju visečega mostu v indijski zvezni državi Gujarat je umrlo najmanj 130 ljudi. Most je bil pred kratkim prenovljen. 31. 10. so aretirali devet zaposlenih v podjetju za vzdrževanje mostu.

PONEDELJEK, 31. oktobra
        KIJEV - Rusija je znova raketirala cilje v Ukrajini. Tarča je bila energetska infrastruktura. V Kijevu je okoli 350.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike, 80 odstotkov prebivalcev mesta pa brez vode. Prizadetih je bilo tudi več drugih regij.
        LUXEMBOURG - Območje evra je po prvih ocenah evropskega statističnega urada Eurostat oktobra v medletni primerjavi zabeležilo 10,7-odstotno inflacijo, potem ko je ta septembra znašala 9,9 odstotka. Še naprej so jo spodbujale predvsem visoke cene energije.
        RIM - Italijanska vlada je sklenila, da se obveznost cepljenja proti covidu-19 za zdravstvene delavce, ki je prvotno veljala do konca leta, odpravi že z novembrom. V veljavi pa ostaja obvezna uporaba mask v bolnišnicah in domovih za ostarele.
        RIM - Italijanska vlada je sprejela uredbo, s katero je zaostrila kazni za organizatorje in udeležence nedovoljenih rave zabav. Opozicija je kritična, saj se boji, da bi nova pravila zlorabili za vse oblike javnih zborovanj.
        SOČI - Armenski premier Nikol Pašinjan in azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev sta se ob posredovanju ruskega predsednika Vladimirja Putina dogovorila, da bosta državi spor o Gorskem Karabahu reševali na podlagi priznanja medsebojne suverenosti in ozemeljske celovitosti.
        PEKING - Kitajska je izstrelila zadnjega od treh modulov, potrebnih za izgradnjo njene vesoljske postaje Tiangong, ki naj bi bila dokončana še letos.

TOREK, 1. novembra
        TEL AVIV - Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Izraelu je desni tabor na čelu s stranko Likud nekdanjega premierja Benjamina Netanjahuja dobil večino v knesetu, Netanjahu je že začel pogovore o oblikovanju nove vlade, v kateri naj bi bila tudi skrajna desnica.
        KOEBENHAVN - Na predčasnih parlamentarnih volitvah na Danskem je levosredinski blok obdržal večino v parlamentu. Relativni zmagovalci so socialdemokrati pod vodstvom premierke Mette Frederiksen, ki ji je kraljica Margareta II. prvi dala mandat za oblikovanje nove vlade.
        DUNAJ - Mednarodna agencija za jedrsko energijo je začela preiskavo dveh jedrskih lokacij v Ukrajini zaradi ruskih obtožb, da Kijev načrtuje uporabo umazane bombe. 3. 11. je vodja IAEA Rafael Grossi sporočil, da inšpektorji niso odkrili nobenih znakov neprijavljenih jedrskih dejavnosti.

SREDA, 2. novembra
        MOSKVA - Rusija je nadaljevala sodelovanje pri sporazumu o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, ker naj bi od Kijeva prejela zadostna varnostna zagotovila. Pri sklenitvi dogovora je posredoval turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.
        PJONGJANG/SEUL - Severna Koreja je izstrelila več kot 20 raket različnih vrst, ena je pristala blizu južnokorejskih voda, kar je južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol označil za dejansko ozemeljsko invazijo. Južnokorejska vojska je v odgovor izstrelila tri rakete.
        SAN FRANCISCO - Novi lastnik Twitterja Elon Musk je sporočil, da bo po novem za modro kljukico ob imenu uporabnikov družbenega omrežja Twitter, s katero se izkazuje pristnost računa, treba plačati osem dolarjev mesečno.
        BERLIN - Upravljavec plinovoda Severni tok 1, družba Nord Stream AG, je po opravljeni preiskavi škode na plinovodih, ki sta jo konec septembra povzročili najmanj dve eksploziji, sporočil, da je bil uničen približno 250-metrski odsek plinovoda.
        WASHINGTON - Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je glavno obrestno mero zaradi visoke inflacije četrtič zapored dvignila za 0,75 odstotne točke.
        PRETORIA - Etiopska vlada in Tigrayska ljudska osvobodilna fronta (TPLF), ki zadnji dve leti bojujeta krvavo vojno na severu Etiopije, sta dogovor o premirju.
        ŽENEVA - V zadnjih treh desetletjih so se temperature v Evropi zvišale dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, kar je najhitreje od vseh celin na svetu, ugotavlja poročilo Svetovne meteorološke organizacije (WMO). V tem času se je povprečna temperatura v Evropi dvignila za 1,5 stopinje.

ČETRTEK, 3. novembra
        BERLIN - Voditelji šestih držav Zahodnega Balkana so na vrhu Berlinskega procesa podpisali tri sporazume o mobilnosti, ki bodo olajšali sodelovanje v regiji. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napovedala obsežen sveženj pomoči za Zahodni Balkan v boju proti energetski krizi v višini milijarde evrov nepovratnih sredstev.
        BRUSELJ - Italijanska premierka Giorgia Meloni, ki je bila v preteklosti pogosto kritična do EU, se je v okviru prvega obiska v tujini po prevzemu položaja sestala z voditelji evropskih institucij, v ospredju so bili reševanje energetske krize, vojno v Ukrajini in priseljevanje.
        MANAMA - Papež Frančišek je začel večdnevni obisk v Bahrajnu, kjer je visoke predstavnike države, med njimi kralja Hamada bin Isa al Kalifo, pozval k spoštovanju človekovih pravic ter zahteval varne in dostojanstvene pogoje za vse delavce.
        LAHORE - Nekdanjega pakistanskega premierja Imrana Kana so na političnem zborovanju ustrelili v nogo. Njegov svetovalec Rauf Hasan je napad označil za "poskus uboja in atentata".

snk/akt/ms/spo/sk/zc/rpe/lkr/jes/msc/vb/rp/bg/vr/jhl/rbi/vb
© STA, 2022