Arčon v Zagrebu o aktivnostih slovenske skupnosti na Hrvaškem

Zagreb, 26. oktobra - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil v Zagrebu, kjer se je sestal s predstavniki slovenske skupnosti na Hrvaškem. Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi prioritet, ciljev in načrtov, so sporočili iz ministrovega urada. Med drugim so kot prioriteto izpostavili področje učenja slovenskega jezika.

Gorica.
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Kot smo se dogovorili junija, smo začeli s konkretnimi aktivnostmi, opredelitvijo ciljev in časovnim okvirom njihovega uresničevanja," je po srečanju povedal minister Arčon.

Kot ključne prioritete je izpostavil področje učenja slovenskega jezika, gospodarsko povezovanje, opredelitev ustreznih kandidatov na volitvah v predstavniške organe, ustanavljanje kulturnih društev na območjih, kjer slovenska skupnost še ni organizirano povezana, pa tudi krepitev prisotnosti v medijih in na spletu, so sporočili iz ministrovega urada.

Predstavniki slovenske skupnosti na Hrvaškem so na sestanku z ministrom izpostavili svoja prizadevanja za pridobitev več učiteljev slovenskega jezika. Spregovorili so tudi o izzivih, povezanih s prostori društev, krepitvi gospodarskega povezovanja ter večji vidnosti njihove dejavnosti v medijih in na družbenih omrežjih.

msc/lkr
© STA, 2022