Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 26. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Po besedah direktorice Inštituta 8. marec Nike Kovač je fizični napad nanjo plod sistematičnega širjenja jeze in manipulacij, ki jih nekdo zavestno seje v družbo z namenom ukiniti kritične glasove. Ker dogodek ni osamljen, napoveduje aktivno vključitev v kampanjo za referendum o javni RTVS, ki po njenem ne sme širiti sovražnih sporočil.

LJUBLJANA - Volivke in volivci bodo 27. novembra na referendumu med drugim odločali o noveli zakona o RTVS. Koalicijske stranke bodo začele kampanjo, s katero želijo mobilizirati volivce in ozaveščati javnost o pomenu javnega servisa RTVS.

LJUBLJANA - DZ se je seznanil s predlogom novele zakona o finančni upravi, s katero se odpravljajo nekatere določbe, zapisane v zakon v času prejšnje vlade. Seznanil se je še s predlogom novele zakona o davčnem postopku, s katero se v prenaša določbe evropske direktive, ki zahteva poročanje operaterjev spletnih platform davčnemu organu.

LJUBLJANA - Vlada se je odzvala na tvit ruskega zunanjega ministrstva, v katerem je ob svarilu, da Ukrajina načrtuje umazano bombo, fotografija, ki izvira iz Slovenije. V treh sporočilih na Twitterju vlada poudarja, da so radioaktivni odpadki v Sloveniji varno shranjeni in se ne uporabljajo za umazane bombe.

LJUBLJANA - Država bo energetski dodatek večini upravičencev, to je prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, izplačala 2. novembra. Energetski dodatek za dohodkovno najšibkejše kategorije invalidov v višini 200 evrov bo medtem izplačan na različne datume, odvisno od zakonske podlage, po kateri je določena invalidnost.

LJUBLJANA - Reprezentativne delodajalske organizacije nasprotujejo napovedani izredni uskladitvi minimalne plače, saj ni predvidena v zakonu o minimalni plači in predstavlja odstop od načela predvidljivosti poslovnega okolja. Za njih je taka uskladitev mogoča le, da bo breme nastalih višjih stroškov dela pokrila država iz državnega proračuna.

LJUBLJANA - E-zdravstveni karton, ki bi na enem mestu zbral podatke o zdravstvenem stanju posameznika, bi za zdravstveno osebje pomenil prihranek časa, za bolnika pa kakovostnejšo obravnavo, sta sogovornika poudarila na posvetu STAkluba. Opozorila sta tudi na probleme, ki nastajajo zaradi zdajšnjih papirnatih zdravstvenih kartonov.

LJUBLJANA - Z odkritjem temeljnega kamna se je uradno začela gradnja novega moškega zapora v Dobrunjah pri Ljubljani. Gre za 73 milijonov evrov težko investicijo, ki bo predvidoma dokončana čez tri leta. V novem zaporu, s katerim se rešuje dolgoletna prostorska stiska obstoječega zapora na Povšetovi ulici, bo prostora za 388 oseb.

LJUBLJANA - V torek so po podatkih ministrstva za zdravje ob 792 PCR-testih in 5774 hitrih antigenskih testih potrdili 1462 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 77 bolnikov, kar je 10 manj kot dan prej, med njimi jih je na intenzivni terapiji 14 oz. eden manj kot dan prej. Umrl je en bolnik s potrjeno okužbo.

MARIBOR - S prenovo nekdanjega minoritskega samostana na Lentu pred leti, zdaj pa še Vojašniškega trga, Sodnega stolpa in objekta Tri babe je Maribor dobil novo središče kulturnega dogajanja. Poimenovali so ga Kulturna četrt Minoriti, njegovo uradno odprtje pa bo 5. novembra.

mg/bdo
© STA, 2022