Pregled - šport, 25. 10. (torek)

Ljubljana, 25. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 25. oktobra.

LJUBLJANA - Po torkovih tekmah nogometne lige prvakov je znanih še šest udeležencev osmine finala. Napoliju in Bayernu, ki sta si izločilne boje zagotovila že po štirih tekmah, so se pridružili Chelsea, branilec naslova Real Madrid, Manchester City, Borussia Dortmund, Paris St. Germain in Benfica. Nogometaši Chelseaja so bili prvi, ki so si danes zagotovili napredovanje med najboljših 16. To so si priborili z zmago 2:1 v Salzburgu. V Mozartovem mestu, kjer je ekipa slovenskega reprezentanta Benjamina Šeška, ki je igral od 61. minute, zapravil pa tudi lepo priložnost, po 40 domačih tekmah v vseh tekmovanjih prvič izgubila. Uspešnejši od Šeškovega kluba je bil tokrat klub Kevina Kampla, Leipzig. S 3:2 ugnal branilca naslova Real Madrid. Real si je kljub porazu že zagotovil napredovanje.

LJUBLJANA - Slovenska ženska teniška reprezentanca bo v polfinalnem obračunu kvalifikacij za nastop na zaključnem turnirju svetovne skupine pokala Billie Jean King, ko bo 11. in 12. novembra igrala proti Kitajski v Velenju, nastopila brez Tamare Zidanšek. Po težavnem obdobju in padcu na lestvici WTA je ob koncu sezone dala prednost nastopom na turnirjih v Južni Ameriki. Namesto Zidanškove je selektor Kraševec vpoklical Nino Potočnik, 281. igralko na lestvici WTA. Slovenijo bodo v dvoboju s Kitajkami zastopale še Kaja Juvan, Pia Lovrič, Živa Falkner in Andreja Klepač.

LJUBLJANA - Roman Dobnikar je na današnji seji upravnega odbora Atletske zveze Slovenije zaradi novih poslovnih izzivov odstopil z mesta predsednika zveze, ostaja pa v UO zveze tudi v prihodnje. Začasno je zdaj predsednik AZS Primož Feguš. UO je odstopno izjavo Dobnikarja sprejel ter hkrati sprejel tudi sklep o razpisu nadomestnih volitev za predsednika AZS. Dobnikarja se je zavezal, da bo kot član UO še vedno tvorno deloval v korist slovenske atletike. Do izvedbe nadomestnih volitev, potekale naj bi predvidoma 9. decembra letos, bo zvezo vodil dosedanji podpredsednik Feguš kot vršilec dolžnosti predsednika.

KAIRO - Slovenski strelci so na svetovnem prvenstvu v Kairu danes dosegli najboljši izid v disciplini pištola 25 metrov s središčnim vžigom, kjer je Jože Čeper zasedel četrto mesto. Urška Kuharič je osvojila šesto mesto s puško na 300 m trojni položaj, v isti disciplini je pri moških Robert Markoja osvojil sedmo mesto, Rajmond Debevec je bil 21. Markoja pa je danes nastopil še v disciplini standardna puška 300 metrov. Končal je na 15. mestu.

LJUBLJANA - Na tekmah 5. kroga lige prvakov je v skupini E Salzburg izgubil s Chelseajem z 1:2, Benjamin Šeško je za Salzburg igral od 61. minute; Dinamo Zagreb pa je izgubil z Milanom z 0:4. V skupini F sta Celtic in Šahtar Doneck igrala 1:1, Leipzig je premagal Real Madrid s 3:2, Kevin Kampl je za Leipzig igral od 84. minute. V skupini G je Sevilla premagala Kobenhavn s 3:0, Borussia Dortmund in Manchester City sta igrala 0:0. V skupini H pa je Benfica premagala Juventus s 4:3, PSG pa Maccabi Haifo s 7:2. V osmino finala so iz teh skupin že napredovali Chelsea, real, City, Dortmund, PSG in Benfica.

LJUBLJANA - Slovenska alpska smučarka Meta Hrovat je danes na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani na poslovilni novinarski konferenci uradno potrdila, da končuje tekmovalno pot. "To ni žalostno slovo, stara sem 24 let, v življenju me čaka še marsikaj zanimivega," je pojasnila svojo odločitev.

MOSKVA - Sodišče moskovske regije je potrdilo sodbo ameriški košarkarici Brittney Griner, ki je bila v Rusiji zaradi tihotapljenja mamil obsojena na devet let zapora. Košarkarico so spoznali za krivo neupravičenega pridobivanja, posedovanja ali prevoza mamil in tihotapljenja večje količine mamil. Aretirali so jo na moskovskem letališču Šeremetjevo zaradi suma poskusa tihotapljenja mamil v Rusijo. Igralka je priznala krivdo, vendar je dejala, da je hašiševo olje dala v svojo prtljago, ko je pakirala v naglici in ni imela namena tihotapiti.

CHICAGO - Košarkarji Chicago Bulls, katerih član je tudi slovenski junak eurobasketa 2017 Goran Dragić, so v domači dvorani po preobratu s 120:102 premagali lanske finaliste severnoameriške lige NBA, Boston Celtics, in prišli do druge zmage v sezoni. Dragić je odigral 17 minut tekme, v tem času pa k zmagi prispeval sedem točk in šest podaj. Nastopila je tudi ekipa tretjega Slovenca v ligi NBA Vlatka Čančarja. Njegovi Denver Nuggets so s 110:135 izgubili v Portlandu, slovenski reprezentant pa tudi tokrat ni dobil priložnosti za igro.

tb/jz/ic/zza/am/tb
© STA, 2022