Pregled - lokalne volitve 2022, 25. 10. (torek)

Ljubljana, 25. oktobra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v torek, 25. oktobra.

LJUBLJANA - Ljubljanska občinska volilna komisija je opravila žreb vrstnega reda županskih kandidatov na glasovnicah za lokalne volitve. V prestolnici se jih bo za ta položaj potegovalo devet. Glede na izžrebani vrstni red si sledijo aktualni župan Zoran Janković (Jože Mermal s skupino volivcev), Aleš Primc (Glas za otroke in družine), Nataša Sukič (Levica), Jasmin Feratović (Piratska stranka), Tina Bregant (SLS in Naša dežela), Jasminka Dedić (Vesna - zelena stranka), Mojca Sojar (NSi), Igor Horvat (SDS) in Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije in Konkretno).

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Janković in premier Robert Golob sta se po besedah prvega dogovorila o sodelovanju njegove liste in Gibanja Svoboda v novem sklicu ljubljanskega mestnega sveta. Janković je povedal, da so papir o sodelovanju od Gibanja Svoboda prejeli v ponedeljek, vendar pa ta zanj ni potreben. Zadostuje mu namreč ustni dogovor, je dejal na redni tedenski novinarski konferenci.

LJUBLJANA - Stranka Gibanje Svoboda bo na letošnjih lokalnih volitvah s svojimi kandidati za župana nastopila v 51 občinah, še v dveh pa bodo nastopili s skupnim kandidatom. Svojo listo za občinski svet bodo imeli v 122 občinah. Predsednik stranke in vlade Robert Golob verjame, da bo vsaj polovica njihovih kandidatk in kandidatov za županska mesta izvoljena. Vodja volilnega štaba Peter Majerle je na novinarski konferenci ob predstavitvi aktivnosti Gibanja Svoboda na lokalnih volitvah povedal, da imajo svojega kandidata v devetih mestnih občinah, v ostalih pa se glede sodelovanja še usklajujejo.

MARIBOR - Volilna komisija Mestne občine Maribor je opravila žreb vrstnega reda županskih kandidatov na glasovnicah za prihajajoče lokalne volitve. Za župana v tem mestu se poteguje 15 kandidatov. Ti so glede na izžrebani vrstni red Igor Jurišič (Stranka mladih-Zeleni Evrope), Vojko Flis (Gibanje Svoboda), Vladimir Šega (Levica), Miha Recek (SLS/Naša dežela), Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo), Franc Kangler (Lista Franca Kanglerja - NLS), Dejan Kaloh (SDS), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev), Aleksander Saša Arsenovič (skupina volivcev), Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika), Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti - LPR), Boštjan Klun (SD), Franc Jesenek (Stranka slovenskega naroda), Nina Beyokol (Piratska stranka) in Bernard Memon (NSi).

MARIBOR - V mariborski SD ocenjujejo, da je Mestna občina Maribor v zadnjih 27 letih zaradi nepravičnega sistema pri financiranju države izgubila za približno 400 milijonov evrov. Zato so začeli pripravljati poseben zakon o Mariboru, s katerim bi mestu zagotovili pravičnejše financiranje. Kot je na novinarski konferenci povedal kandidat SD za župana Boštjan Klun, si želijo, da se v pripravo zakona, ki bi to popravil, vključi širša javnost. V ta namen so oblikovali posebno spletno stran.

PTUJ - Ptujska občinska volilna komisija je opravila žreb vrstnega reda županskih kandidatov na glasovnicah za lokalne volitve. Za županski položaj v najstarejšem slovenskem mestu se bo potegovalo osem kandidatk in kandidatov, ki so glede na izžrebani vrstni red Boštjan Koržija (Levica), Nuška Gajšek (SD), Suzana Lara Krause (SLS), Robert Križanič (Resni.ca/Nestrankarska Ljudska lista gibanja Zdrava družba Ptuj), Andrej Lacko (SNS), Štefan Petek (Gibanje Svoboda), Franjo Rozman (SDS) in Andrej Čuš (skupina volivcev/Lista Andreja Čuša).

PTUJ - Kandidat SDS za ptujskega župana Franjo Rozman v ospredje svojega programa postavlja ureditev lokalnega in tranzitnega prometa in s tem večjo prometno varnost v najstarejšem slovenskem mestu, pa tudi prijaznejšo stanovanjsko politiko. Med pomembnejšimi točkami so še zdrava pitna voda, skrb za kulturno dediščino in povabilo meščanov k sodelovanju. Kot je povedal ob predstavitvi kandidature, namerava nadaljevati z gradnjo kolesarskih poti, odpravljati nevarna mesta na cestni infrastrukturi, predlaga pa tudi polurno brezplačno začetno parkiranje na vseh lokacijah, kjer je to mogoče.

KOPER - Kandidat za župana Kopra Patrik Greblo, ki je predstavil svoj program in novo stranko Zavedno Koper, je izpostavil svoje sposobnosti za vodenje kolektivov. Glasbenik in svetovalec generalnega direktorja RTV Slovenija za področje glasbe je poudaril, da občina z njegovo izvolitvijo ne bi dobila le župana, ampak predvsem ekipo uveljavljenih strokovnjakov. Želi si, da bi visoko izobraženi prebivalci lahko v Kopru našli zaposlitev. V program stranke so vključili zahtevo po preselitvi ministrstva za infrastrukturo v Koper, ustanovitev tretje slovenske medicinske fakultete in novega kliničnega centra.

NOVA GORICA - Za župana Mestne občine Nova Gorica se bo potegoval tudi Anton Harej iz vrst NSi. Na predstavitvi je napovedal, da si bo prizadeval za več aktivnosti za zagotovitev kakovostnih storitev za občane ter uspešno vodenje investicij in projektov. Izpostavil je predvsem uravnotežen razvoj mesta in podeželja. Mesto po njegovem mnenju potrebuje najprej dobro prometno politiko in dobro pripravo na Evropsko prestolnico kulture leta 2025, pa tudi večje število parkirišč in obnovo parkirnih hiš.

NOVO MESTO - Gibanje Svoboda, ki v Mestni občini Novo mesto ne bo imelo svojega županskega kandidata, bo na lokalnih volitvah v Novem mestu nastopilo z listo 29 kandidatov za občinski svet. Nosilec liste je vodja lokalnega odbora Gibanja Svoboda Matija Škof. Gre za družbeno aktivne, kompetentne in politično sveže posameznike, so sporočili.
Njihov cilj je osvojiti vsaj pet svetniških mest, v občinskem svetu pa želijo postati druga največja skupina. Kot so ocenili, bodo le tako pomemben sogovornik pri celostnem in enakopravnem razvoju občine in regije.

CERKNICA - V občini Cerknica bodo na lokalnih volitvah, ki bodo 20. novembra, aktualnega župana Marka Ruparja izzvali štirje protikandidati. Poleg njega za župana kandidirajo še Rihard Braniselj, Domen Petan, Damijana Škrlj in Bogdan Zevnik. Ruparja za vnovično kandidaturo predlaga SDS, Braniselj in Zevnik kandidirata s podpisi volivcev, Petana predlaga stranka Naša Notranjska, Škrljevo pa SD.

RIBNICA - V občini Ribnica je kandidaturo za župana na skorajšnjih lokalnih volitvah vložil le aktualni župan Samo Pogorelc, ki ima na ta način nov mandat že zagotovljen. Med projekti za naslednja štiri leta izpostavlja gradnjo medgeneracijskega športnega kompleksa, širitev industrijske cone Lepovče ter nadaljevanje gradnje vodovodne in kanalizacijske infrastrukture. Pogorelc s svojo listo kandidira tudi na volitvah v občinski svet, kjer kandidira še šest drugih list.

TRBOVLJE - Kandidat Levice za župana Trbovelj bo aktivist, glasbenik, radijski voditelj in nekdanji poslanec Levice v DZ Primož Siter, ki je v lokalno skupnost dejavno vpet že vrsto let, za župana pa kandidira prvič. Kandidira zato, da v Trbovljah končno spet začnejo sprejemati odločitve skupaj, da postavijo človeka in skupnost na prvo mesto ter zdravje okolja pred profit peščice. Med poglavitne izzive, ki bi jih v primeru izvolitve naslovil najprej, so denimo stanovanjska kriza, neenakomeren razvoj različnih delov mesta in zaposlitvena kultura, ki ni po meri delavke in delavca.

MOZIRJE - Aktualni župan Mozirja Ivan Suhoveršnik se na letošnjih lokalnih volitvah v boj za županski stolček podaja brez protikandidatov. Za vnovični, že šesti mandat se je odločil predvsem zato, da uresniči velike projekte v teku. Kot ocenjuje, so v aktualnem mandatu uspešno zaključili vse zastavljene naložbe. Dejal je tudi, da so v ospredju novega županskega mandata širitev šole in vrtca, energetska sanacija šole in športne dvorane, širitev knjižnice Mozirje, ki pokriva celotno Zgornjo Savinjsko dolino, ureditev muzeja finomehanike, prav tako pa bi uredili tudi kolesarske povezave.

RIMSKE TOPLICE - Županski kandidat liste Mlada moč občine Laško Marko Šantej je na predstavitvi svoje kandidature za župana Laškega v Rimskih termah dejal, da bo v primeru izvolitve prednostno reševal stanovanjsko problematiko mladih. Na področju turizma bo zagovarjal namensko porabo turistične takse, povezovanje turističnih deležnikov in izkoriščanje razvojnega potenciala podeželja, zavzemal pa se bo tudi za hitrejši razvoj podjetništva, obrti in dejavnosti podeželja in s privabljanjem novih delodajalcev ustvarjal delovna mesta z višjo dodano vrednostjo.

pse/pse
© STA, 2022