Pregled - svet, 25. 10. (torek)

Ljubljana, 25. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v torek, 25. oktobra.

LONDON - Rishi Sunak je uradno postal novi britanski premier. Sunak je v ponedeljek postal novi vodja konservativne stranke, danes pa ga je kralj Karel III. še uradno imenoval za premierja. Dejal je, da bo takoj začel popravljati napake, ki jih je storila njegova predhodnica Liz Truss, v ospredju bo zagotovitev stabilnosti. Novi premier bo na mestu finančnega ministra obdržal Jeremyja Hunta, za podpredsednika vlade in pravosodnega ministra je imenoval Dominica Raaba. Na mestu zunanjega ministra ostaja James Cleverly, na mestu obrambnega pa Ben Wallace. Evropska komisija je Sunaka po potrditvi pozvala k spoštovanju dogovorov z EU, sklenjenih po brexitu, zlasti severnoirskega protokola.

RIM - Italija ostaja del Evrope in zahodnega sveta, glede Ukrajine bo ostala zanesljiva partnerica Nata, je v govoru v poslanski zbornici, v katerem je predstavila program svoje vlade, dejala nova italijanska premierka Giorgia Meloni. Dodala je, da zaradi danih razmer v Italiji njena vlada ne bo smela izgubljati časa. Vodja postfašističnih Bratov Italije Meloni je vlado sestavila skupaj z Ligo in stranko Naprej Italija. Na predčasnih volitvah so stranke desnega pola dobile absolutno večino v obeh domovih parlamenta.

BERLIN - Na konferenci o povojni obnovi Ukrajine v Berlinu so se vrstili pozivi, da se mora ta obnova začeti nemudoma, pri njej pa naj sodeluje čim večje število držav in organizacij. Med drugim je k temu pozval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je obenem zaprosil za pokritje proračunskega primanjkljaja v višini 38 milijard dolarjev.

ZAGREB - Krim je ukrajinski in prav tako druga območja, ki jih je okupirala Rusija, so na prvem parlamentarnem vrhu Krimske platforme v Zagrebu sporočili hrvaški premier Andrej Plenković, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Napovedali so boj do končne zmage Ukrajine.

DUNAJ - Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo na zahtevo Kijeva v kratkem pregledala dve jedrski lokaciji v Ukrajini, je sporočil generalni direktor agencije Rafael Grossi. Inšpektorji bodo v luči nedavnih ruskih obtožb, da Kijev pripravlja umazano bombo, na lokacijah preverili morebitne neprijavljene jedrske dejavnosti.

KIJEV - Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je prvič od začetka vojne obiskal Kijev in Ukrajini obljubil nadaljnjo podporo Nemčije v boju proti ruski agresiji. Takoj po prihodu nemškega predsednika v mesto Korjukivka severovzhodno od Kijeva je bil razglašen zračni alarm, zato se je predsednik moral zateči v zaklonišče, kjer je ostal 90 minut.

BRUSELJ - Za vstop Hrvaške v schengen ni ovir, je v osnutku mnenja, o katerem bo novembra odločal Evropski parlament, ocenil pristojni parlamentarni odbor. Mnenje Evropskega parlamenta, ki ni zavezujoče, bo sicer predzadnji korak na poti Hrvaške v schengen z januarjem prihodnje leto, dokončno odločitev pa naj bi decembra sprejel Svet EU. Odbor je poročilo sprejel s 45 glasovi proti osmim, pet poslancev se je glasovanja vzdržalo.

BRUSELJ - Evropska komisija je sprejela priporočilo, s katerim poziva Svet EU k začetku pogajanj o razširjenem mandatu Evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex med EU in Albanijo, Srbijo, Črno goro ter Bosno in Hercegovino. Hkrati je sprejela nov sveženj pomoči v vrednosti 39,2 milijona evrov za krepitev upravljanja meja na Zahodnem Balkanu. V skladu s trenutno veljavnimi sporazumi se lahko stalne enote razporejajo le na mejah teh držav z EU. V skladu z novim pravnim okvirom pa bi jih bilo mogoče namestiti na vseh mejah, poleg tega pa bi enote imele tudi več pooblastil.

NABLUS - V posredovanju izraelske vojske na zasedenem Zahodnem bregu je bilo po navedbah palestinskih oblasti ubitih šest Palestincev. Izrael je racije potrdil in jih označil za posredovanje proti novi oboroženi palestinski skupini, poimenovani Levji brlog. Med ubitimi v mestu Nablus naj bi bil tudi njen vodja. Glede na navedbe palestinskih zdravstvenih oblasti je bilo pet Palestincev ubitih v Nablusu, še eden pa je v nočnih spopadih umrl v vasi severno od Ramale.

DAKA - Bangladeš je prizadel ciklon Sitrang, ki je po podatkih oblasti zahteval najmanj 24 smrtnih žrtev, okoli milijon ljudi pa je moralo zapustiti domove. Približno 10 milijonov prebivalcev območij ob obali je ostalo brez električne energije, na jugu in jugozahodu države so zaradi ciklona zaprte šole.

ST. LOUIS - V streljanju na srednji šoli v St. Louisu v ameriški zvezni državi Missouri so v ponedeljek umrli najmanj trije ljudje, sedem pa je ranjenih. Napadalca, ki je pred tem ubil 16-letno dekle in 61-letno učiteljico, je policija ustrelila. Motiv za napad za zdaj ni znan, po navedbah mestnega policijskega načelnika pa bi bilo lahko žrtev veliko več.

PRETORIA - V Južni Afriki so se danes začela mirovna pogajanja med etiopsko vlado in Tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF), so sporočili iz južnoafriškega predsedstva. Etiopska vojska in uporniki zadnji dve leti bijejo krvavo vojno na severu Etiopije, ki je terjala več tisoč življenj. Gre za prva formalna pogajanja med sprtima stranema.

WASHINGTON - V ponedeljek je v 69. letu starosti umrl nekdanji ameriški obrambni minister Ash Carter, je danes sporočila njegova družina. Carter, ki je vodil Pentagon v času drugega mandata predsednika Baracka Obame, je umrl po nenadnem srčnem zastoju v Bostonu.

LJUBLJANA - V večjem delu severne poloble, tudi v Sloveniji, je bilo ob jasnem vremenu mogoče opazovati delni Sončev mrk. Luna je pri nas zakrila okoli 36 odstotkov Sončeve ploskve.

akt/akt
© STA, 2022