Pregled - Slovenija, 25. 10. (torek)

Ljubljana, 25. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 25. oktobra.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je po srečanju s predsednikom alžirske narodne skupščine Ibrahimom Boughalijem napovedal, da bo Geoplin v kratkem podpisal pogodbo o dobavi zemeljskega plina iz Alžirije. Za prihodnje leto je napovedal odprtje veleposlaništva v Alžiriji, odločitev za to pa utemeljil s preusmeritvijo z ruskega plina in željo po okrepljenem sodelovanju.

KRŠKO - Potem ko je nadzorni svet družbe Gen energija pred dvema tednoma z generalnim direktorjem Blažem Košorokom sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata, je na njegovo mesto s 1. 11. imenoval Dejana Paravana, od marca letos člana uprave družbe Gen-I. Nova kadrovska menjava v državni energetiki sledi avgustovski menjavi nadzornega sveta družbe Gen energija, ki je v 100-odstotni lasti države.

LJUBLJANA/GORNJA RADGONA - Obeležujemo dan suverenosti, državni praznik, ki pa ni dela prost dan. V noči na sredo bo namreč minilo 31 let, odkar je Slovenijo zapustil zadnji vojak JLA. S tem je bila v Sloveniji dokončno zaključena osamosvojitvena vojna, Slovenija pa je postala suverena država. Osrednja državna slovesnost je bila v Gornji Radgoni. Predsednik republike Borut Pahor je za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti države s častnim znakom svobode odlikoval generacijo miličnikov, ki je zaključila šolanje 27. junija 1991 in še isto noč prejela oborožitev in bila napotena v vojno.

LJUBLJANA - DZ je sprejel predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Predlog sledi dogovoru med vlado in sindikati, ki zaposlenim v javnem sektorju prinaša višje plače. Sodeč po razpravi pa je eno skupnih stališč praktično vseh, da bo treba prednostno reševati problematiko najnižjih plač.

LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo zakona o trošarinah, ki za kmete, gozdarje in čebelarje določa 76 odstotkov nižjo trošarino s takojšnjim učinkom, saj bodo točili gorivo, ki bo za ta namen obarvano. Upravičenci bodo novo gorivo lahko kupovali z letom 2023, istočasno pa jim bodo še vedno povrnjene trošarine na dizelsko gorivo, ki ga potrebujejo za delo. Vlada ob tem pripravlja dodatne predloge za razbremenitev kmetov.

LJUBLJANA - Premier Golob je čestital novemu britanskemu premierju Rishiju Sunaku ter se zavzel za nadaljevanje sodelovanja med Slovenijo in Združenim kraljestvom. Slovenija in Velika Britanija sta prijateljici in zaveznici, veselim se nadaljnjega sodelovanja za zaščito naših skupnih vrednot in za varnost našega kontinenta, je na Twitterju zapisala vlada.

ZAGREB - Evropski državljani morajo spoznati, da Ukrajina krvavi tudi za Evropo in vsako drugo demokratično državo, je na parlamentarnem vrhu Krimske platforme v Zagrebu poudarila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Odgovor Evropske unije na rusko agresijo je pokazatelj resničnega vodstva v mednarodni skupnosti, njen enotni odziv na agresijo pa je presenetil mnoge, je še dejala.

LJUBLJANA - Direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač je neznanec fizično napadel sredi Ljubljane. Kovačeva je podala prijavo na policijo, kjer se je zaradi fizičnega nasilja zglasila že drugič v zadnjih desetih dneh. Napad so obsodili predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob, ki je napovedal vojno sovražnemu govoru, predsednik republike Borut Pahor, ljubljanski župan Zoran Janković, ministrica za kulturo Asta Vrečko, stranki Levica in Vesna ter predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar.

LJUBLJANA - V času zadnje vlade Janeza Janše so vladne institucije, ki jih vodijo politični funkcionarji, poročale o 4642 lobističnih stikih, pri čemer opazno izstopa gospodarsko ministrstvo s kar 40 odstotki vseh poročanih stikov vlade. Po drugi strani sta ministrstvi za kulturo in notranje zadeve v istem obdobju poročali le o enem stiku, so ugotovili pri Transparency International Slovenia, kjer so osvežili spletno stran Varuh integritete.

SLOVENSKA BISTRICA - Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat ministrstva za obrambo ministrstvu za obrambo očitata, da ne spoštuje sodb vrhovnega in evropskega sodišča glede zagotavljanja počitkov ter štetja in plačila delovnega časa pripadnikom Slovenske vojske. Medtem je bilo na delovna sodišča vloženih že okoli 1200 tožb vojakov.

LJUBLJANA - V družbi Maxi Bau in njenem podizvajalcu Legi-SGS so opozorili, da so zaradi odločitve ministrstva za notranje zadeve, da opusti postavitev ograje na meji s Hrvaško, utrpeli šk
odo v višini najmanj 1,8 milijona evrov. Z ministrstvom so se poskušali pogoditi, vendar to ne pristaja na plačilo materiala ali izgubljenega dobička. Na ministrstvu so vse očitke zavrnili.

LJUBLJANA - V ponedeljek so ob 997 PCR-testih in 8556 hitrih antigenskih testih potrdili 2064 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 87 bolnikov, kar je osem več kot dan prej, na intenzivni terapiji pa 15 oz. eden več kot dan prej. Umrl je en bolnik s potrjeno okužbo.

PORTOROŽ - S podelitvijo Badjurove nagrade za življenjsko delo, ki jo je letos prejela igralka Milena Zupančič, se je začel 25. festival slovenskega filma Portorož. Pred tem so o nagrajenki odprli razstavo, ki so jo pripravili v Slovenski kinoteki. Kot otvoritveni film je bila na programu legendarna Vesna Františka Čapka, zgodbo o srednješolcih pred maturo. Festival slovenskega filma Portorož se bo sklenil v nedeljo s podelitvijo nagrad za najvidnejše dosežke in ustvarjalce, ki so dobile ime po letošnjem otvoritvenem filmu.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Državna volilna komisija je razpisala drugi krog volitev predsednika republike, ki bo 13. novembra, ter sprejela več dokumentov za njegovo izvedbo. V finalu predsedniške tekme se bosta pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar, ki ju je v prvem krogu podprlo največ volivcev. Po enakem vrstnem redu bosta navedena tudi na glasovnici.

LJUBLJANA - Glasovnice, ki so prispele po pošti iz Slovenije, volilnega izida prvega kroga volitev predsednika republike niso spremenile. Izidom bodo sicer prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine, a tudi za te ni pričakovati, da bi lahko bistveno vplivale na končni rezultat nedeljskih volitev.

LJUBLJANA - V drugem krogu predsedniških volitev se bosta pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar, med katerima je jasna razlika, polarizacija, meni bivši predsednik Danilo Türk. Sam je v predsedniški tekmi podprl Pirc Musarjevo, ki ima po njegovem tudi dobre možnosti, da postane prva predsednica Slovenije, je dejal za STA. Ocenjuje, da volivci od novega predsednika oziroma predsednice pričakujejo predvsem iskrenost, Logar pa je po njegovih besedah izrazit predstavnik neiskrenosti v slovenski politiki. Kot pomembno Türk izpostavlja še, kar je po njegovem v samem bistvu predsedniške funkcije, in sicer pravičnost.

np/apo/bg/mlj/np
© STA, 2022