Matematik Bojan Mohar pridobil ERC projekt na temo kraških vodotokov

Ljubljana, 25. oktobra - Bojan Mohar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani je s projektom KARST uspel na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta za sinergijsko raziskavo. Projekt bo vodil s tremi kolegi iz Francije, Španije in Švice, raziskovali pa bodo dinamiko kraških vodotokov in pojav fenomenov v ekstremnih razmerah, kot so poplave in suše.

Ljubljana.
Matematik Bojan Mohar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, ki je pridobil ERC projekt na temo kraških vodotokov.
Foto: osebni arhiv Bojana Moharja

Obseg projekta je skoraj 10 milijonov evrov za obdobje šestih let, ki si ga bodo razdelile vse štiri raziskovalne institucije.

Cilj projekta je, da bi znali predvideti, kdaj bo kraškem svetu prišlo do ekstremnih razmer, kot so poplave ali dolgotrajna suša in kako bo to vplivalo na kraško podzemlje, kar je še posebej pomembno v luči podnebnih razmer.

Projekt KARST je sicer prvi sinergijski projekt ERC, ki ga je pridobil slovenski raziskovalec in že tretji ERC projekt Fakultete za matematiko in fiziko.

lu/bk/apo
© STA, 2022