Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 25. oktobra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

RIM - Italija ostaja del Evrope in zahodnega sveta, glede Ukrajine bo ostala zanesljiva partnerica Nata, je v govoru v poslanski zbornici, v katerem je predstavila program svoje vlade, dejala nova italijanska premierka Giorgia Meloni. Dodala je, da zaradi danih razmer v Italiji njena vlada ne bo smela izgubljati časa. Poslanska zbornica bo o zaupnici vladi glasovala zvečer ob 19. uri. Ker ima vladajoča koalicija večino, izid glasovanja ni vprašljiv.

BERLIN - Na konferenci o povojni obnovi Ukrajine v Berlinu se vrstijo pozivi, da se mora ta obnova začeti nemudoma, pri njej pa naj sodeluje čim večje število držav in organizacij. Med drugim je k temu pozval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je obenem zaprosil za pokritje proračunskega primanjkljaja v višini 38 milijard dolarjev.

ZAGREB - Krim je ukrajinski in prav tako druga območja, ki jih je okupirala Rusija, so na prvem parlamentarnem vrhu Krimske platforme v Zagrebu danes sporočili hrvaški premier Andrej Plenković, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Napovedali so boj do končne zmage Ukrajine.

DUNAJ - Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo na zahtevo Kijeva v kratkem pregledala dve jedrski lokaciji v Ukrajini, je sporočil generalni direktor agencije Rafael Grossi. Inšpektorji bodo v luči nedavnih ruskih obtožb, da Kijev pripravlja umazano bombo, na lokacijah preverili morebitne neprijavljene jedrske dejavnosti.

KIJEV - Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je nepričakovano obiskal Kijev in Ukrajini obljubil nadaljnjo podporo Nemčije v boju proti ruski agresiji. Kot je dejal, se veseli srečanja z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, izrazil pa je tudi občudovanje poguma in nepopustljivostjo Ukrajincev.

LUXEMBOURG - Potem ko so se voditelji držav članic EU konec preteklega tedna zavzeli za omejevanje cen plina, bodo danes ministri za energetiko opravili tehnično razpravo o tem, je povedal češki minister za industrijo Jozef Sikela. Pričakuje napredek, ki bi bil potrjen do konca novembra. Govorili bodo tudi o omejevanju cen plina za proizvodnjo elektrike.

PRAGA - V okviru češkega predsedovanja Svetu EU se bo danes v Pragi sklenil praški proces oz. dvodnevna ministrska konferenca, katere osrednja tema so trenutni migracijski izzivi v Evropi in izven nje. Ministri so se v ponedeljek že dogovorili o skupni izjavi in akcijskem načrtu za obdobje 2023-2027.

NABLUS - V posredovanju izraelske vojske na zasedenem Zahodnem bregu je bilo danes po navedbah palestinskih oblasti ubitih šest Palestincev. Izrael je racije potrdil in jih označil za posredovanje proti novi oboroženi palestinski skupini, poimenovani Levji brlog. Med ubitimi v mestu Nablus naj bi bil tudi njen vodja. Glede na navedbe palestinskih zdravstvenih oblasti je bilo pet Palestincev ubitih v Nablusu, še eden pa je v nočnih spopadih umrl v vasi severno od Ramale.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek demokratskim aktivistom zatrdil, da lahko stranka kljub drugačnim napovedim javnomnenjskih anket zmaga na kongresnih volitvah v ZDA 8. novembra, če jim bo uspelo spraviti svoje volivce na volišča. Ankete sicer napovedujejo, da bodo republikanci na kongresnih volitvah demokratom odvzeli večino v predstavniškem domu kongresa.

MINNEAPOLIS - Na državnem sodišču Minnesote je v ponedeljek krivdo za sodelovanje pri aretaciji, v kateri je maja 2020 umrl temnopolti George Floyd, priznal drugi od treh kolegov nekdanjega policista Dereka Chauvina, obsojenega na več kot 20 let zapora. Alexander Kueng je priznal krivdo za sodelovanje pri nenamernem uboju in bo moral v zapor za tri leta in pol. Pred njim je krivdo za podoben zločin priznal Thomas Lane, ki je dobil tri leta zaporne kazni.

SAN FRANCISCO - Delovanje priljubljene aplikacije za izmenjavo sporočil WhatsApp je bilo nekaj časa moteno, tudi v Sloveniji. Uporabniki z vsega sveta so o težavah aplikacije, ki je v lasti družbe Meta, začeli poročati v jutranjih urah. Razlog za mrk aplikacije še ni znan.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Večina evropskih borz se je v uvodu današnjega trgovanja obarvala zeleno. Vlagatelji pozdravljajo spodbudna poslovna poročila podjetij. V Londonu je medtem borza v pričakovanju imenovanja novega britanskega premierja Rishija Sunaka obarvana rdeče.

LONDON - Banka HSBC je tretje letošnje četrtletje sklenila z 2,6 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 38 odstotkov manj kot pred letom dni. Banka s sedežem v Londonu, ki je sicer močno osredotočena na azijski trg, je ob tem opozorila na težavno gospodarsko okolje, s katerim se trenutno soočajo banke.

BERLIN - Nemški razvijalec programske opreme SAP je v tretjem četrtletju vknjižil 547 milijonov evrov dobička po davkih, kar je 61 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki podjetja so se medtem medletno zvišali za 15 odstotkov na 7,84 milijarde evrov. SAP je na podlagi teh številk obdržal poslovno napoved za celotno poslovno leto.

MÜNCHEN - Razpoloženje v nemškem gospodarstvu ostaja slabo, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Potem ko se je vrednost kazalnika gospodarske klime septembra ustavila pri 84,4 točke, je oktobra še malenkost upadla in pristala pri 84,3 točke. S tem je najnižje po maju 2020.

ZÜRICH - Švicarska banka UBS je tretje letošnje četrtletje zaključila z 1,73 milijarde dolarjev dobička, kar je 24 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Dobiček pred davki se je znižal za 19 odstotkov na 2,32 milijarde dolarjev, skupni prihodki pa so padli za 10 odstotkov na 8,24 milijarde dolarjev.

ZÜRICH - Švicarski farmacevtski velikan Novartis je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril 1,6 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 43 odstotkov manj kot pred letom dni. Prihodki so bili manjši za štiri odstotke in so znašali 12,5 milijarde dolarjev, pri čemer je na rezultate pomembno vplival močan ameriški dolar. Okrepljeni dolar je znižal obseg prihodkov, izražen v tej valuti. Prihodki, navedeni v lokalnih valutah, so medtem porasli za štiri odstotke.

WASHINGTON - Ameriško pravosodno ministrstvo je v ponedeljek vložilo obtožnico proti dvema kitajskima obveščevalcema zaradi poskusa podkupovanja državnega uradnika ZDA, da bi prišla do informacij o kazenski preiskavi proti kitajskemu podjetju Huawei. Obtožena sta poskusa oviranja preiskave.

DAKA - Bangladeš je prizadel ciklon Sitrang, ki je po podatkih oblasti zahteval najmanj 16 smrtnih žrtev, okoli milijon ljudi pa je moralo zapustiti domove. Približno 10 milijonov prebivalcev območij ob obali je ostalo brez električne energije, na jugu in jugozahodu države so zaradi ciklona zaprte šole.

ST. LOUIS - V streljanju na srednji šoli v St. Louisu v ameriški zvezni državi Missouri so v ponedeljek umrli najmanj trije ljudje, sedem pa je ranjenih. Napadalca, ki je pred tem ubil 16-letno dekle in 61-letno učiteljico, je policija ustrelila. Motiv za napad za zdaj ni znan, po navedbah mestnega policijskega načelnika pa bi bilo lahko žrtev veliko več.

LOS ANGELES - Harvey Weinstein je za posiljevanje žensk uporabil svojo moč ter vpliv v Hollywoodu in jih strašil s koncem njihovih karier, če bi se mu uprle, je v ponedeljek na sodišču v Los Angelesu ob začetku novega sojenja filmskemu mogotcu navedlo tamkajšnje tožilstvo. Porotniki bodo med procesom, ki naj bi trajal dva meseca, zaslišali osem domnevnih žrtev.

LOS ANGELES - V 68. letu starosti je v prometni nesreči v Hollywoodu v ponedeljek umrl ameriški komik in igralec Leslie Jordan, znan po številnih znanih televizijskih serijah, kot so Will in Grace, Hearts Afire in Ameriška grozljivka, poročajo mediji.

LJUBLJANA - V večjem delu severne poloble, tudi v Sloveniji, bo ob jasnem vremenu mogoče opazovati delni Sončev mrk. Luna bo pri nas zakrila okoli 36 odstotkov Sončeve ploskve. Sredina mrka bo nastopila ob 12.20.

mc/zc/msc/rp/rbi/lkr/tib/blm/zkr/rpe/mrn/spo/mg/sk/mc
© STA, 2022