Pregled - svet, 24. 10. (ponedeljek)

Ljubljana, 24. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 24. oktobra.

LONDON - Urad predsednika vlade v Londonu je potrdil, da bo nekdanji finančni minister Rishi Sunak v torek dopoldne po srečanju s kraljem Karlom III. uradno prevzel položaj predsednika vlade Združenega kraljestva, potem ko je danes ostal edini kandidat za nasledstvo Liz Truss, ki je odstopila prejšnji četrtek, na čelu vlade in konservativne stranke. Pred njim je težka naloga, saj se britansko gospodarstvo sooča s hudimi težavami, vladajoči konservativci pa z nizko priljubljenostjo v javnosti.

WASHINGTON - ZDA, Velika Britanija in Francija so v nedeljo soglasno zavrnile ruske trditve, da se Ukrajina pripravlja na uporabo umazane bombe, konvencionalnega orožja z jedrskimi primesmi, ki kontaminira napadeno območje in ogroža civilno prebivalstvo. Tovrstne obtožbe na račun Ukrajine je v zadnjih dneh v več pogovorih s kolegi izrekel ruski obrambni minister Sergej Šojgu, zahodne zaveznice pa so Moskvo posvarile pred kakršnokoli pretvezo za stopnjevanje konflikta.

WASHINGTON/MOSKVA - Načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov je opravil telefonski pogovor s svojim ameriškim kolegom, generalom Markom Milleyjem, v katerem je prav tako opozoril, da se Ukrajina pripravlja na uporabo t.i. umazane bombe. V ZDA menijo, da Ukrajinci ne izdelujejo umazane bombe ter ocenjujejo tudi, da Rusija ne bo uporabila jedrskega, kemičnega ali biološkega orožja.

TEL AVIV/KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kritiziral nevtralnost Izraela po ruski invaziji na Ukrajino in dejal, da je odločitev izraelskih oblasti spodbudila vojaško partnerstvo med Moskvo in Teheranom. Prav tako je Iran obtožil, da je pristal na dobavo brezpilotnih letal Rusiji v zameno za njihovo pomoč iranskemu jedrskemu programu.

BERLIN - Nemški kancler Olaf Scholz je na poslovnem forumu v Berlinu podprl članstvo Ukrajine v EU in obljubil tudi nadaljnjo vojaško pomoč, zlasti za zaščito pred zračnimi napadi. Pred torkovo konferenco o povojni obnovi Ukrajine je nemški kancler ukrajinsko vlado pozval, naj še izboljša pogoje za naložbe v državi in med drugim omenil okrepitev vladavine prava, večjo preglednost in še odločnejši boj proti korupciji.

BRUSELJ - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo v drugi polovici tedna obiskala države Zahodnega Balkana, so napovedali v Bruslju. Namen obiska v regiji je poudariti pomen, ki ga predsednica daje odnosom z Zahodnim Balkanom, ter izraziti solidarnost in pripravljenost na sodelovanje z regijo pri skupnih izzivih.

BRUSELJ - Svet EU je dokončno odobril direktivo, v skladu s katero bo do konca leta 2024 v EU zaživel enotni polnilnik za prenosne elektronske naprave. Te bodo od omenjenega datuma naprej opremljene izključno s polnilnikom tipa USB-C, kar bo poenostavilo življenje Evropejcev, poleg tega pa bo znatno zmanjšalo količino elektronskih odpadkov.

BRUSELJ - Svet EU je sprejel tri uredbe za utrditev evropske zdravstvene unije, s katerimi vzpostavlja trden pravni okvir za izboljšanje zmogljivosti EU na ključnih področjih preprečevanja izbruhov bolezni, pripravljenosti, nadzora, ocene tveganja, zgodnjega opozarjanja in odzivanja. Uredbe bodo začele veljati novembra, je sporočila Evropska komisija.

BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila novo izobraževalno gradivo na spletni strani euvsdisinfo.eu, s katerim želi ljudem pomagati prepoznati lažne novice, med drugim tudi rusko propagando povezano z vojno v Ukrajini.

SARAJEVO - Pred sedežem visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta v Sarajevu so potekali protesti v organizaciji skupine državljanov. Povod za shod je po njihovih besedah vsiljevanje sprememb volilnega zakona BiH in ustave Federacije BiH, ki jih je na dan volitev 2. oktobra oznanil Schmidt. Visoki predstavnik je medtem dejal, da je tudi sam nezadovoljen z razvojem dogajanja, in pozval k upoštevanju evropskih standardov.

BEOGRAD - Srbski predsednik in vodja vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić je šest mesecev po volitvah objavil imena 23 od 25 ministrov nove vlade. V njej bo 12 novih ministrov, delovala pa bo največ dve leti. Tako Vučić kot predsednica vlade Ana Brnabić sta zagotovila, da nova vlada ni ne proruska ne proevropska, ampak prosrbska.

PODGORICA - Koalicija strank, zbrana okoli Demokratske stranke socialistov (DPS) črnogorskega predsednika Mila Đukanovića, je izgubila v 11 od 14 občin, so pokazali izidi lokalnih volitev v Črni gori. Gibanje Evropa zdaj nekdanjih ministrov Jakova Milatovića in Milojka Spajića med drugim cilja tudi na župansko mesto v prestolnici Podgorici, kar je podprl tudi premier Dritan Abazović.

VATIKAN - Francoski predsednik Emmanuel Macron se je v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom, kar je bilo njuno že tretje srečanje, odkar je Macron prevzel predsedniški položaj. Francoski predsednik se je v nedeljo zvečer kot prvi tuji državnik srečal tudi z novo italijansko premierko Giorgio Meloni, ki je prisegla dan prej.

VARŠAVA - Poljska vlada je s predlaganjem Arkadiusza Mularczyka za novega namestnika zunanjega ministra nakazala, da ne namerava odložiti vprašanja vojne odškodnine, ki bi ji jo morala po njeni oceni za drugo svetovno vojno izplačati Nemčija. Mularczyk je bil namreč doslej komisar za ponovno oceno te odškodnine. Nemčija je medtem odločno zavrnila kakršne koli reparacije, rekoč da je to vprašanje zaključeno.

TOKIO - Japonski minister za oživitev gospodarstva Daishiro Yamagiwa je odstopil zaradi obtožb o domnevnih povezavah s Cerkvijo za združitev. Njegov odstop prihaja le teden dni po začetku vladne preiskave te sporne verske sekte. S cerkvijo naj bi bil med drugim povezan tudi pokojni premier Shinzo Abe, zaradi česar naj bi postal žrtev atentata.

lkr/rpe/sk/tib/mc/msc/blm/vr/lkr
© STA, 2022