Pregled - šport, 24. 10. (ponedeljek)

Ljubljana, 24. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 24. oktobra.

LJUBLJANA - Slovenska alpska smučarka Meta Hrovat je povsem nepričakovano oznanila, da pri svojih 24 letih starosti končuje tekmovalno pot. Presenetljivo vest je svojim sledilcem sporočila danes na Facebooku in Instagramu, jutri pa bo na sedežu Smučarske zveze Slovenije tudi uradno stopila pred medije. V svetovnem pokalu je bila štirikrat na stopničkah, štirikrat tretja, na domačem kranjskogorskem hribu na progi Podkoren v letih 2020 in 2021 ter dvakrat v Lenzerheideju.

LJUBLJANA - Nogometaši Brava so v 14. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:0 (1:0). Nogometaši Kalcerja iz Radomelj in Kopra pa so se v Domžalah razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).

LAŠKO - Slovenska ženska rokometna reprezentanca se je zbrala v Laškem, kjer se bo pripravljala na domače evropsko prvenstvo. To se bo začelo čez 11 dni. Med 4. in 20. novembrom bo Slovenija skupaj s Severno Makedonijo in Črno goro gostila 15. prvenstvo stare celine. Selektor Dragan Adžić je priprave začel zadovoljen, saj bo prvič, odkar je konec lanskega marca sedel na slovensko klop, na pripravah lahko računal na prav vse najboljše rokometašice.

GUADALAJARA - Američanka Jessica Pegula je zmagovalka teniškega turnirja WTA v Guadalajari, prvega turnirja WTA 1000 v Latinski Ameriki. Uspeh na turnirju v Mehiki je komaj drugi naslov med posameznicami za 28-letno Američanko, potem ko je leta 2019 zmagala v Washingtonu. Obenem jo bo popeljal tudi na tretje mesto na svetovni lestvici. V finalu 2.527.250 dolarjev vrednega turnirja je tretja nosilka in peta igralka sveta po uri in desetih minutah igre s 6:2 in 6:3 premagala Grkinjo Mario Sakari, sicer četrto nosilko in številko 6 na svetu.

LJUBLJANA - Poljakinja Iga Swiatek ostaja trdno zasidrana na vrhu teniške lestvice WTA pred Tunizijko Ons Jabeur, nova številka 3 pa je po zmagi na turnirju WTA 1000 v Guadalajari postala Američanka Jessica Pegula, ki je napredovala za dve mesti. V top 10 je bilo pred finalom sezone kar nekaj sprememb. Doslej tretja na svetovni lestvici, Estonka Anett Kontaveit, je padla kar za 14 mest in je po novem zunaj najboljše deseterice na 17. mestu. Najboljši trojici sledi Američanka Cori Gauff, ki je napredovala na četrto mesto, na peto se je povzpela Grkinja Maria Sakari. Kaja Juvan je ostala na 88. mestu, Tamara Zidanšek je tik za njo na 89. mestu, to pa sta edini dve slovenski igralki med prvimi sto na svetu.

LJUBLJANA - Španec Carlos Alcaraz ostaja številka 1 svetovnega tenisa. Na novi lestvici ATP sta na vrhu še vedno Španca, Alcarazu sledi sloviti rojak Rafael Nadal, tretji je Norvežan Casper Ruud. Edina sprememba v prvi deseterici se je zgodila na devetem in desetem mestu, kjer sta mesti zamenjala Kanadčan Felix Auger-Aliassime in Američan Taylor Fritz. Slovenci niso del prve tristoterice najboljših teniških igralcev sveta. Na lestvici sicer še ostaja že teniško upokojeni Aljaž Bedene, ki je 345. igralec sveta. Najboljša še dejavna slovenska igralca sta Bor Artnak, ki je pridobil štiri mesta v primerjavi s prejšnjim tednom in je 792. igralec sveta, ter Blaž Rola, ki je napredoval za šest mest na 888. mesto.

nem/lr/am/zza/lr
© STA, 2022