Pregled - Slovenija, 24. 10. (ponedeljek)

Ljubljana, 24. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 24. oktobra.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je na začetku redne seje DZ zagotovil, da bo vlada v četrtek obravnavala predlog za redno uskladitev pokojnin v višini 4,5 odstotka. Napovedal je tudi, da bodo na Ekonomsko-socialni svet posredovali predlog za zvišanje minimalne plače v enaki višini ter da bo vlada z ukrepi omejila dvig oskrbnin v domovih na največ 4,5 odstotka. Napovedal je tudi akcijska načrta s področij stanovanjske in prehranske problematike, vlada pa prihodnje leto v dialogu s socialnimi partnerji in opozicijo načrtuje temeljito prevetritev davčne politike.

LJUBLJANA - Na prvem posvetu vrha peterice parlamentarnih strank o morebitnih ustavnih spremembah in spremembah volilne zakonodaje se je po navedbah predsednikov udeleženk pokazalo, da je soglasje o nekaterih možno. Kot je napovedal premier Robert Golob, bi nekatere spremembe, recimo glede ustavnega sodišča in imenovanja sodnikov, lahko dosegli v pol leta. Na mizi je bil tudi predlog o ukinitvi državnega sveta in ustanovitvi pokrajin, ki pa ju udeleženci vrha ocenjujejo kot težje vprašanje.

LJUBLJANA - V Slovenijo je na dvodnevni uradni obisk prispel predsednik alžirske narodne skupščine Ibrahim Boughali, ki se je srečal z gostiteljico, predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič. Izpostavila sta željo po nadaljnji krepitvi odnosov med državama, zlasti na področju gospodarstva. Klakočar Zupančičeva je Alžirijo označila za eno od pomembnejših gospodarskih partneric Slovenije na afriški celini, blagovna menjava med državama je lani dosegla več kot 70 milijonov evrov.

NOVO MESTO - Župani enajstih občin jugovzhodne Slovenije so na DZ naslovili pobudo za spremembo petih zakonov za reševanje romskih vprašanj. Z njo želijo po besedah novomeškega župana Gregorja Macedonija zaščititi predvsem otroke, ki v romskih naseljih nimajo nobene perspektive.

LJUBLJANA - Za mesto predsednika vrhovnega sodišča je na Sodni svet doslej prispela ena kandidatura, in sicer jo je vložil podpredsednik vrhovnega sodišča, vrhovni sodnik svetnik Miodrag Đorđević.

LJUBLJANA - Delavci, zaposleni pri delodajalcih v tujini, so po razsodbi vrhovnega sodišča kot slovenski davčni zavezanci upravičeni do zmanjšanja davčne osnove od dohodkov iz delovnega razmerja za stroške prevoza na delo v tujino in nazaj. Vsaki dodatni pogoji za upoštevanje teh stroškov niso skladni z ustavo.

LJUBLJANA - Cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bodo opolnoči zvišale. Bencin se bo podražil za 1,6 centa na 1,430 evra, dizel pa za 9,1 centa na 1,775 evra za liter. Kurilno olje bo dražje za 9,2 centa, cena bo 1,459 evra za liter.

LJUBLJANA - GZS je napovedala, da bo Slovenija v letu 2023 zabeležila 1,1-odstotno realno rast BDP, v letu 2024 naj bi se zvišala na 2,3 odstotka, v letu 2025 pa na tri odstotke. Inflacija naj bi po oceni GZS prihodnje leto v povprečju znašala 5,8 odstotka, leta 2024 2,6 odstotka in leta 2025 2,0 odstotka.

LJUBLJANA - Jeklarska skupina Sij je v devetih letošnjih mesecih po nerevidiranih podatkih ustvarila 1,03 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 44,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) se je ustavil pri 136,9 milijona evrov, kar je skoraj dvakratnik lanske številke.

LJUBLJANA - Povprečna bruto plača za avgust je znašala 2007,94 evra in je bila tako nominalno kot realno za 0,3 odstotka višja od plače za julij. V primerjavi z bruto plačo za lanski avgust je bila po podatkih državnega statističnega urada nominalno višja za 5,7 odstotka, realno pa je bila za 4,8 odstotka nižja.

MIREN-KOSTANJEVICA - Gozdove, poškodovane v požaru na goriškem in delno komenskem Krasu, bodo začeli obnavljati še letos. Kot so sporočili iz občine Miren-Kostanjevica, bodo akcije potekale novembra in decembra. Zavod za gozdove je resornemu ministrstvu že posredoval predlog sanacijskega načrta za preprečitev nadaljnje degradacije gozdnih rastišč.

ABU DABI - Slovenski otroci so glede na podatke iz tujih držav še vedno med najbolj telesno zmogljivimi, čeprav se prednost počasi zmanjšuje. Poročilo so pripravili v skupini SLOfit in je del globalnega poročila, ki zajema 57 držav.

LJUBLJANA - Slovenija je na lestvici indeksa enakosti spolov, ki ga je objavil Evropski inštitut za enakost spolov, dosegla 67,5 točke od 100 in se uvrstila na 12. mesto med 27 članicami EU, kar je enako kot leto pred tem.

LJUBLJANA - Uporabniki portala eUprava imajo po novem možnost, da določijo elektronski naslov za vročanje dokumentov kot alternativo vročanju v fizični obliki po pošti ali po kurirju. Odločitev za elektronski naslov je prostovoljna, sestavni del elektronskega naslova pa je tudi kontaktna številka mobilnega telefona.

LJUBLJANA - V nedeljo so ob 426 PCR-testih in 2106 hitrih antigenskih testih potrdili 422 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 79 bolnikov, na intenzivni terapiji 14. Umrli so štirje bolniki s potrjeno okužbo.

LJUBLJANA - Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je izrazilo odločno nasprotovanje ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve (MSO). Ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je pojasnila, da se muzej ne ukinja, ampak se združuje z Muzejem novejše zgodovine Slovenije. Z združitvijo bo nastal nov javni zavod, ki bo pokrival področje aktivnosti obeh muzejev.

LJUBLJANA - Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico sta prejela avtorica Jana Bauer in ilustrator Peter Škerl za slikanico Kako objeti ježa.

MARIBOR - Z razpravo o prevodih sodobne kanadske proze v slovenski jezik se je začel festival Prevodni Pranger, ki opozarja na večjezične družbe Kanade in Španije ter literaturo slovenskih sosed, Italije in Madžarske. Festival bo potekal do januarja 2023.

LJUBLJANA - 24-letna alpska smučarka Meta Hrovat je nepričakovano sporočila, da končuje tekmovalno pot. Presenetljivo vest je svojim sledilcem sporočila danes na Facebooku in Instagramu, v torek pa bo na sedežu Smučarske zveze Slovenije tudi uradno stopila pred medije.

GORJE - Družba Slovenski državni gozdovi je v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije in Pivovarno Laško Union na Pokljuki posadila 1450 sadik različnih dreves. S tem se je končala akcija projekta Misija: Triglavski ledenik v Peking, v okviru katere so na štirih lokacijah posadili 16.000 dreves.

ROGAŠOVCI - Požar na razglednem stolpu na Sotinskem bregu, ki je objekt popolnoma uničil, je bil po prepričanju domačinov podtaknjen. S policije pa so sporočili, da vzrok požara še ni znan, po nestrokovni oceni pa je nastalo za okoli 25.000 evrov škode.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Po nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev, v kateri nihče izmed sedmerice kandidatov ni prepričal večine volivcev, v drugi del kampanje stopata Anže Logar, ki ga je podprlo 33,96 odstotka volivcev, in Nataša Pirc Musar z dobljenimi 26,87 odstotka glasov volivcev. Na končne izide bo sicer treba počakati še dober teden, danes so oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije. Glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine, pa bodo prešteli 2. novembra. Drugi krog predsedniških volitev bo 13. novembra.

LJUBLJANA - Anže Logar je največ glasov osvojil v 63 od 88 volilnih okrajev, drugouvrščena Nataša Pirc Musar pa je zmagala v 24 okrajih. Edini kandidat, ki je v katerem od okrajev zabeležil več kot 50-odstotno podporo, je četrtouvrščeni Vladimir Prebilič, ki je slavil v domačem Kočevju.

LJUBLJANA - Člani koalicijskih strank Gibanja Svoboda, SD in Levice na volilni rezultat ne gledajo kot na poraz. V Gibanju Svoboda in SD menijo, da so dokazali, da se da sodelovati, s povezovanjem bodo nadaljevali, podprli pa bodo Pirc Musarjevo. V Levici pa so zadovoljni, da so v kampanjo vnesli teme, ki so pomembne za ljudi.

LJUBLJANA - Prvak SDS Janez Janša po prvem krogu predsedniških volitev upa, da bo pred drugim krogom prihajalo do tekmovanja med vizijama kandidatov o prihodnosti Slovenije. Če bo prišlo do spopada vrednot, kot je napovedala Nataša Pirc Musar, bodo na eni strani vrednote slovenske osamosvojitve in ustavnosti, na drugi strani pa vrednote davčnih oaz, je dodal.

LJUBLJANA - Zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev Anže Logar si lahko tudi v drugem krogu tekme za predsednika republike obeta podporo SDS in SLS. Po oceni poslanske kolegice iz vrst SDS Eve Irgla ima Logar veliko vrlin za dobrega predsednika države, med njimi je izpostavila čut za pravičnost. Kot dobro popotnico za drugi krog vidi Logarjevo zelo dobro poznavanje mednarodnega prostora.

LJUBLJANA - Podporniki predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar so prepričani v njeno zmago. Izpostavljajo predvsem njeno neodvisnost, povezovalno držo ter zavzemanje za vrednote pravne države in človekovih pravic. Nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je pred volitvami javno podprl Pirc Musarjevo, je po njeni uvrstitvi v drugi krog ocenil, da so volivci prepoznali doslednost njenih stališč, za katerimi tudi stoji in jih bo kot predsednica znala uresničevati.

bst/bst
© STA, 2022