Pregled - Slovenija, 23. 10. (nedelja)

Ljubljana, 23. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 23. oktobra.

LJUBLJANA - Na predsedniških volitvah je skoraj 1,7 milijona volilnih upravičencev izbiralo med sedmimi kandidati. Po polovici preštetih glasov delni neuradni izidi kažejo, da je relativni zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev Anže Logar s 33,84 odstotka glasov, v drugi krog volitev 13. novembra pa se je uvrstila še Nataša Pirc Musar, ki je po delnih izidih dobila 26,9 odstotka. Po podatkih Državne volilne komisije (DVK) je do 16. ure glasovalo 589.261 volivcev oz. 34,78 odstotka vseh volilnih upravičencev. Najvišja volilna udeležba je bila s 36,70 odstotka v volilni enoti Kranj, najnižja pa v volilni enoti Maribor, in sicer 32,28-odstotna.

LJUBLJANA - Na 26. ljubljanskem maratonu je zmagal Etiopijec Adihana Gebretsadik, ki je 42 kilometrov pretekel v 2:06:09 ure. Med ženskami je zmago z rekordom proge, 2:21:08 ure, slavila njegova rojakinja Siranesh Dagne Yirga. Največje športno rekreativne prireditve v državi se je udeležilo okrog 14.000 tekačev.

LJUBLJANA - Opolnoči se iztečejo roki za vložitve kandidatur za volitve v državni svet. Predstavnikom lokalnih interesov pripada 22 svetniških mest, za preostalih 18 svetniških mest, ki pripadajo t. i. predstavnikom funkcionalnih interesov, pa določijo kandidate in elektorje interesne organizacije. Te imajo čas za vložitev kandidatur in seznamov elektorjev do ponedeljka opolnoči.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje je objavilo posodobljena priporočila testiranja na novi koronavirus. Ta med drugim uvajajo možnost testiranja z odvzemom brisa grla in nato sprednjega dela nosu. Promocija cepljenja proti covidu-19, ki so jo napovedali za čas po prihodu omikronu prilagojenih cepiv, pa se bo začela novembra. V soboto so v Sloveniji potrdili 409 okužb z novim koronavirusom.

FRANKFURT - Slovenija je na posebni slovesnosti prevzela mesto častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma za prihodnje leto. Na tem mestu bo nasledila letošnjo častno gostjo Španijo, katere slogan je bil Iskriva ustvarjalnost. Slovenija bo mednarodnim založnikom in bralcem svojo knjižno ustvarjalnost predstavila s sloganom Satovje besed.

LJUBLJANA - Na vzhodni ljubljanski obvoznici pred izvozom Bizovik v smeri Malenc se je nekaj pred poldnevom zgodila huda prometna nesreča, v kateri sta umrli dve osebi, pet pa jih je bilo ranjenih, od tega sta dve v smrtni nevarnosti. Vzrok za nesrečo, v kateri je bilo udeleženih pet vozil, je bila vožnja v nasprotno smer.

SÖLDEN - Alpski smučar Žan Kranjec je novo sezono svetovnega pokala odprl z drugim mestom. Pred njim je bil le Švicar Marco Odermatt, tretje mesto je pripadlo Norvežanu Henriku Kristoffersenu. Štefan Hadalin je bil deveti.

bst/bg/bst
© STA, 2022