Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 22. oktobra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

RIM - Vodja postfašističnih Bratov Italije Giorgia Meloni je v Rimu prisegla kot prva italijanska premierka. Skupaj z njo so v Kvirinalu prisegli tudi ostali člani nove desne vlade, ki jo poleg Bratov Italije sestavljata še desna Liga in desnosredinska Naprej Italija. V novi vladi je 24 ministrstev, od tega jih bodo šest vodile ženske. Ministrska ekipa bo imela v nedeljo svojo prvo sejo v palači Chigi. V prihodnjih dneh jo čaka še glasovanje o zaupnici v parlamentu, ki pa velja zgolj za formalnost.

KIJEV - Rusija je znova izvedla zračne napade na več območjih po celotni Ukrajini, kar je sprožilo alarme po številnih mestih. Ukrajinske oblasti in mediji so med drugim poročali o eksplozijah v mestu Rivne na severozahodu države, na območju Kijeva in Odese. Ruska vojska vse pogosteje napada ukrajinsko civilno infrastrukturo, vključno z elektrarnami. Ukrajinske oblasti so medtem znova poročale o težavah z oskrbo z energijo in vodo.

LONDON - Nekdanji britanski finančni minister Rishi Sunak je v tekmi za naslednika britanske premierke Liz Truss prvi zbral sto glasov britanskih konservativcev, so v petek zvečer sporočili njegovi podporniki. Nekdanji premier Boris Johnson, ki se bo tudi vključil v tekmo, pa je skrajšal počitnice in je že na poti v domovino, čeprav javno še nihče od njiju ni oznanil, da bo kandidiral. Kandidaturo je medtem že v petek napovedala nekdanja obrambna ministrica Penny Mordaunt.

NEW YORK - Varnostni svet ZN, ki je zaradi vojne v Ukrajini močno razdeljen, je soglasno potrdil predlog resolucije, ki zahteva takojšen konec nasilja na Haitiju in uvaja sankcije proti odgovornim za ogrožanje miru in stabilnosti v najrevnejši državi sveta. Trenutna haitijska vlada je v začetku meseca svet pozvala, naj na Haiti pošlje mednarodne vojaške sile, da ustavijo nasilje in humanitarno krizo. Z vladnimi silami se medtem spopadajo ulične tolpe, ki ovirajo razdeljevanje humanitarne pomoči.

KANSAS CITY - Zvezno prizivno sodišče v ameriškem Missouriju je v petek začasno ustavilo odpisovanje študentskih dolgov, kar je nedavno napovedal predsednik ZDA Joe Biden. Vlada je sicer že zagnala spletno stran, preko katere se lahko določeni sedanji in nekdanji študenti v ZDA prijavljajo za odpis dolga za šolanje s pomočjo javnih posojil.

LUXEMBOURG - Javnofinančni primanjkljaj območja z evrom je lani znašal 5,1 odstotka BDP, je aprilsko objavo ta teden potrdil Eurostat, predlani je bil pri 7,0 odstotka. Javni dolg je znašal 95,4 odstotka BDP, 0,2 odstotne točke manj kot v prvi objavi, potem ko je bil v letu 2020 pri 97 odstotkih BDP.

NEW YORK - Osrednji borzni indeksi Wall Streeta so v petek po dolgem času sklenili zelo dober trgovalni teden. Vlagatelji so ob začetku objav poročil o poslovanju podjetij v tretjem četrtletju letos uvideli, da lahko podjetja poslujejo dobro tudi v ozračju trepetanja pred visoko inflacijo in visokimi obrestnimi merami.

TOKIO - Japonska v prihodnjem fiskalnem letu računa na razcvet turizma. Tujce naj bi v deželo vzhajajočega sonca pritegnil šibek jen, prihodki od turizma pa naj bi državi nanesli 5000 milijard jenov (34 milijard evrov).

BERLIN - V Nemčiji je pristojni urad letalskim potnikom zaradi kršitev zahteve po nošenju zaščitne maske v času od začetka pandemije covida-19 do letošnjega 1. oktobra izrekel za skoraj 200.000 evrov denarnih kazni. Skupno so obravnavali 612 kršiteljev, nemška vlada pa ne izključuje možnosti ponovne uvedbe nošenja mask na letalih.

PARIZ - Po vsem svetu bo letos kot odpadek zavrženih več kot pet milijard od skupno 16 milijard mobilnih telefonov, zato strokovnjaki pozivajo k večjemu recikliranju njihovih sestavnih materialov, ki pogosto ogrožajo naravo in zdravje ljudi. V primerjavi z drugimi deli sveta Evropa sicer zbere ali reciklira občutno večje količine e-odpadkov.

lkr/mc/las/rp/jb/mrn/lkr
© STA, 2022