Državna sekretarka Humar v Kanalski dolini o pomenu ohranitve slovenskega jezika in kulture

Trbiž, 21. oktobra - Državna sekretarka na uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je danes med obiskom Kanalske doline v Italiji poudarila pomen ohranitve slovenskega jezika in kulture v regiji. Ob tem je opozorila, da je jezikovna in kulturna moč skupnosti v dolini velikokrat odvisna od gospodarskih in demografskih razmer, so sporočili iz urada.

Ljubljana.
Državna sekretarka v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Humarjeva se je med obiskom doline srečala z župani severne Gorenjske in Primorske ter s predstavnikom Slovenskega kulturnega središča Planika Rudijem Bartalothom.

Državna sekretarka se je z župani dogovorila o vzpostavitvi rednih srečanj županov z obmejnega območja, z namenom identificiranja tistih projektov, pri katerih bi bilo sodelovanje dolgoročno najbolj koristno.

"Dogovorili smo se, da partnerji za mizo temeljito premislijo o tem, kateri razvojni projekti bi bili lahko zastavljeni in uresničeni v naslednji programski perspektivi, ki bo ponovno ponudila številne priložnosti in ključno razvojno spodbudo," je dejala.

Beseda je tekla tudi o možnostih krepitve čezmejnega sodelovanja in krepitvi slovenskega jezika in zavesti o avtohtoni prisotnosti Slovencev na tem področju.

Posebno pozornost so namenili možnostim na področju kandidiranja za evropske projekte Interreg, kot tudi potencialu sodelovanja v okviru projekta Evropska prestolnica kulture, ki bo leta 2025 potekal v Novi Gorici in Gorici.

Srečanja, ki je potekalo v prostorih Slovenskega kulturnega središča Planika, so se udeležili župani občin Bovec, Kranjska Gora, Jesenice, Bled, Tolmin in Kobarid. Humarjevo je v okviru obiska sprejel tudi odbornik občine Naborjet Ovčja vas in odbornica Gorske skupnosti za Železno in Kanalsko dolino.

msc/spo
© STA, 2022