Pregled - lokalne volitve 2022, 20. 10. (četrtek)

Ljubljana, 20. oktobra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v četrtek, 20. oktobra.

LJUBLJANA - Pred lokalnimi volitvami se je tudi uradno začela volilna kampanja. Politične stranke in volivci so imeli le še danes do 19. ure čas za vložitev kandidatur oz. kandidatnih list za občinske svetnike ter kandidatur za župane. Med 12 mestnimi občinami je podobno kot pred štirimi leti največ zanimanja za županski stolček v Mariboru, ki si ga želi voditi kar 15 kandidatov, najmanj pa v Slovenj Gradcu, kjer je edini kandidat aktualni župan. Predlagatelji so morali hkrati z vložitvijo kandidatur oz. kandidatnih list sporočiti tudi podatke o organizatorju volilne kampanje, odgovorno osebo ter podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo.

LJUBLJANA - SDS ima trenutno 116 kandidatov, ki se bodo na letošnjih lokalnih volitvah potegovali za župane. Prav tako ima več kot 3000 članov in simpatizerjev SDS, ki kandidirajo za predstavnike v lokalnih skupnostih. Stranka vabi volivce, da na volitvah izberejo ljudi, ki imajo radi svoj kraj, so poročili iz SDS.

LJUBLJANA - Kandidatka NSi za županjo Mestne občine Ljubljana je dosedanja mestna svetnica Mojca Sojar. Ključne točke njenega programa so zdravje, varnost in urejenost Ljubljane. Mestu želi dati drugo priložnost in nov obraz, je dejala ob vložitvi kandidature in dodala, da se v župansko tekmo ne podaja zato, da bi premagala dosedanjega župana.

LJUBLJANA - Kandidaturo za županjo Mestne občine Ljubljana je vložila tudi pediatrinja Tina Bregant, ki se je za kandidaturo med drugim odločila zaradi pomanjkanja osebnih zdravnikov in ker meni, da si Ljubljančani zaslužijo dihati čist zrak in piti čisto vodo. Zase pravi, da je neodvisna kandidatka, a kandidira na listi SLS, podpira jo tudi Naša dežela.

MARIBOR - Nekdanji župan, državni svetnik in državni sekretar Franc Kangler se znova podaja v bitko za položaj župana Mestne občine Maribor. Njegovo kandidaturo je danes, tik pred iztekom roka, vložila njegova Lista Franca Kanglerja - Nova ljudska stranka Slovenije (NLS). Nosilec liste kandidatov te stranke za mariborski mestni svet Stane Golob je v izjavi za medije povedal, da so Kanglerja le s težavo prepričali v ponovno kandidaturo. "A smo vztrajali, saj je to edini človek v Mariboru v tem trenutku, ki si zasluži ponovno izvolitev za župana Maribora," je dejal.

MARIBOR - NSi pošilja v boj za županski stolček v Mariboru mestnega svetnika Bernarda Memona, ki je hkrati tudi nosilec liste za mestni svet. Po besedah podpredsednika mestnega odbora stranke Zdravka Luketiča izpostavlja v svojem programu med drugim enakomeren razvoj celotne občine in medgeneracijsko solidarnost. Memon na vložitvi kandidature v Mariboru ni bil prisoten iz zdravstvenih razlogov.

MARIBOR - Stranka Levica kot kandidata za župana Mestne občine Maribor na prihajajočih volitvah vnovič predlaga Vladimirja Šego, ki je doslej zastopal njene barve v mariborskem mestnem svetu. Kot je dejal, želi s svojo stranko delati predvsem na socialnem področju, reševanju stanovanjske problematike in "združevanju Maribora".

MARIBOR - Za župana Mestne občine Maribor se bo vnovič potegoval tudi Matic Matjašič, predsednik in trenutno edini predstavnik Liste mladih. Povezujemo v mariborskem mestnem svetu. S tem je 27-letnik, ki napoveduje "pomladitev Maribora na vseh področjih", že 12. najavljeni županski kandidat v Mariboru za tokratne lokalne volitve.

MARIBOR - Kandidatura za županjo Maribora je danes vložila še Lidija Divjak Mirnik, ki jo kandidira LPR - Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti. LPR je hkrati vložila tudi listo 45 članov za mariborski mestni svet in kandidaturo članov v vseh 17 mestnih četrtih in krajevnih skupnosti mariborski občini.

NOVA GORICA - V boj za nov, drugi županski mandat, se v Novi Gorici podaja aktualni župan Klemen Miklavič. "Radi bi naredili vse, kar smo si zastavili pred štirimi leti," je odločitev za ponovno kandidaturo za župana mestne občine pojasnil na novinarski konferenci.

NOVA GORICA - Stranka Levica je predstavila kandidata za župana Mestne občine Nova Gorica Andreja Pelicona. Med težavami občanov je izpostavil pomanjkanje stanovanj, obrtnih con, primernih delovnih mest, prometne težave, mobilnost, poletno pregrevanje Nove Gorice, sušo, pomanjkanje pitne vode in strah pred požari.

PTUJ - Kandidaturo za ptujsko županjo je kot kandidatka SLS vložila Suzana Lara Krause. Predsednica glavnega odbora omenjene stranke je širši javnosti znana kot kandidatka SLS za predsednico na prejšnjih predsedniških volitvah. Kot je povedala ob današnji predstavitvi kandidature, so v ospredju njenega programa nekatera osnovna infrastrukturna vprašanja.

NOVO MESTO - Mestna občina Novo mesto se zadnja leta uvršča med razvojno najbolj prodorne občine, ker želi nadaljevati njeno razvojno zgodbo, pa se je po osmih letih županovanja odločil, da se bo potegoval za vnovični oz. tretji županski mandat, je ob današnji vložitvi kandidature povedal župan Gregor Macedoni. Kandira s podpisi volivcev, je dodal.

SLOVENJ GRADEC - Za župana Mestne občine Slovenj Gradec vnovič kandidira sedanji župan Tilen Klugler, ki bo edini kandidat in ima tako nov mandat že zagotovljen. Kandidira s podpisi volivcev, kandidaturo pa je pri občinski volilni komisiji vložil danes dopoldne. Če je bil pred štirimi leti morda komu še neznanka, danes verjame, da so z ekipo pokazali, da znajo in zmorejo delati, pravi. Kot najpomembnejši projekt je napovedal spremembo občinskega prostorskega načrta.

ANKARAN - Programska skupina Radi imamo Ankaran je na občinsko volilno komisijo vložila kandidaturo za župana, za katerega predlaga Gregorja Strmčnika, in listo 12 kandidatov za občinski svet. Listo sestavljajo "strokovnjaki, ki so z znanjem in z dosedanjim prostovoljnim delom v občinskih organih že dokazali svojo predanost Ankaranu, ljudem in naravi, ter predstavniki društev, civilnodružbenih združenj in interesnih skupnosti, so sporočili.

KRŠKO - Župan mestne občine Krško Miran Stanko, ki se za nov županski mandat ne bo potegoval, je danes povzel glavne dosežke svojih dveh in pol mandatov, med glavnimi izzivi, ki čakajo najmlajšo slovensko mestno občino, pa omenil drugi blok nuklearke. Nasledniku na položaju je zaželel, da bi izzive razumel in jim bil kos.

ako/ako
© STA, 2022