Pregled - Slovenija, 20. 10. (četrtek)

Ljubljana, 20. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 20. oktobra.

BRUSELJ - Voditelji EU si ne morejo privoščiti, da z vrha EU ne bi odšli z zelo jasnim sporočilom, da je unija enotna o tem, kako se sooča z energetsko krizo, in da bodo cene v bodoče stabilne, je pred začetkom dvodnevnega vrha dejal premier Robert Golob. Sam vidi možnost za kompromis, pri čemer se Slovenija zavzema, da ukrepi začnejo veljati takoj. Slovenija podpira predlog predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, ki predvideva dinamično kapico za omejitev špekulativnih dvigov cen plina ter uvedbo cenovne kapice za plin, ki se uporablja za proizvodnjo elektrike. Golob je tudi poudaril, da ni mogoče pristati na to, da bi bili kar naenkrat utrujeni od pomoči Ukrajini, ki je tarča sistematičnih ruskih napadov na energetsko infrastrukturo.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je Viktorju Vračarju potrdil sporazumno prenehanje funkcije generalnega direktorja družbe HSE in soglašal z njegovim imenovanjem za generalnega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Vodenje Teša bo prevzel 8. novembra, je objavil HSE. Vračar, ki je tudi predsednik nadzornikov Teša, bo na čelu termoelektrarne nasledil Matjaža Voduška, ki je z mesta generalnega direktorja Teša odstopil v ponedeljek.

LJUBLJANA/KOČEVJE - Vlada je iz nadzornega sveta družbe Slovenski državni gozdovi pred potekom mandata odpoklicala Branko Neffat, Aljoza Kovšeta in Dragico Vrkič Kozlan ter v nadzorni svet je kot predstavnika ustanoviteljice imenovala Alojza Burjo in Andrejo Košir.

LJUBLJANA - Vlada in reprezentativna občinska združenja so dosegli dogovor o višini povprečnine. Ta bo v prihodnjih dveh letih znašala 700 evrov, so sporočili z ministrstva za finance. V občinskih združenjih so z dogovorom zadovoljni.

LJUBLJANA - Svet pokojninskega zavoda je sprejel rebalans letošnjega finančnega načrta zavoda, ki skupne prihodke in odhodke zvišuje za 254,9 milijona evrov oz. za 3,9 odstotka na 6,7 milijarde evrov. Tako prihodki kot odhodki tudi po rebalansu ostajajo izravnani.

LJUBLJANA - Sindikati javnega sektorja so se kritično odzvali na sporazum z zdravniškim sindikatom Fidesom, ki napoveduje ločen plačni zdravstveni steber. V obeh sindikalnih pogajalskih skupinah so ocenili, da gre za kršitev dogovora z njimi. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik poudarja, da sporazum ne pomeni izstopa zdravnikov iz plačnega sistema javnega sektorja. Predstavlja zgolj smer, v katero želi vlada razviti plačni sistem, za katerega vsi ocenjujejo, da je potreben reforme.

LJUBLJANA - Mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga, naj za ustavno sodnico izvoli Nežo Kogovšek Šalamon, za viceguvernerja Banke Slovenije pa imenuje Primoža Dolenca. Vprašanje, kdo je favorit za mesto kandidata za sodnika na Sodišču EU, pa ostaja odprto, saj so člani komisije DZ predlagali le, naj izvoli enega od dveh kandidatov. To sta Marko Ilešič in Jure Vidmar.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija je sprejela rokovnik volilnih opravil za izvedbo referendumov o spremembah zakona o vladi in dolgotrajni oskrbi ter noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki bodo 27. novembra. Roki za volilna opravila bodo začeli teči prihodnji torek, 25. oktobra, referendumska kampanja pa bo stekla prihodnji četrtek.

LJUBLJANA - V sredo so ob 998 PCR in 6988 hitrih testih potrdili 1654 okužb s koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 93 bolnikov, kar je devet več kot dan prej, na intenzivni negi pa 15, kar je en manj kot dan prej. V sredo je umrl en bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.

KOPER - Delovna skupina za oskrbo Istre z vodo je sprejela predlog, da se prekine postopek priprave državnega prostorskega načrta Suhorca, je po srečanju s skupino v Kopru povedal minister za okolje in prostor Uroš Brežan. Razlog so morebitne posledice na okolje v ekološko pomembnem območju ter tudi rezultati geoloških raziskav, po katerih bi bili stroški višji od sprva predvidenih. Dolgoročno naj bi poiskali drug prostor za akumulacijo, prej pa obljubljajo druge ukrepe. To so izgradnja četrte vrtine v Klaričih, obnovitev povezave med Miljskim vodovodnim sistemom in Rižanskim vodovodom Koper na Sv. Barbari ter uvedbo izboljšav na sistemu Rodik-Cepki.

LJUBLJANA - Odbor DZ za infrastrukturo je v obravnavi predloga novele zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) v besedilo z dopolnilom vnesel določilo, da vlada v šestih mesecih od uveljavitve zakona v DZ pošlje predlog prenovljene strategije upravljanja državnih naložb. Obenem je iz prenosa upravljanja z vlade na SDH izvzel Holding Kobilarna Lipica.

LJUBLJANA - Na poziv predsednika države Boruta Pahorja za zbiranje predlogov za viceguvernerja Banke Slovenije, ki se je zaključil v ponedeljek, je prispelo pet predlogov. Kandidati za položaj, ki bo na voljo po izteku mandata viceguvernerju Jožefu Bradešku februarja 2023, so Mejra Festić, Jana Benčina Henigman, Matjaž Noč, Marko Pahor in Alenka Plut.

LJUBLJANA - V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGIT) so izpostavili problematiko nizkih plač, pomanjkanja kadra, težkih pogojev dela in kršitev delovne zakonodaje v panogi. Zaradi slabih razmer so sprožili peticijo Za boljše plače in boljše delovne pogoje ter napovedali stopnjevanje aktivnosti. Pripravljeni so tudi stavkati.

STRASBOURG - Evropsko sodišče za človekove pravice je pritrdilo pritožbi slovenskega kirurga Vinka Dolenca, da so mu bile kršene pravice do poštenega sojenja po evropski konvenciji o človekovih pravicah, ko je slovensko pravosodje priznalo sodbo izraelskega sodišča, po kateri bi moral Dolenc izraelskemu bolniku plačati več kot dva milijona evrov odškodnine.

STRASBOURG - Petra Roter, profesorica na katedri za mednarodne odnose na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, je bila v začetku meseca imenovana za dveletni mandat na čelu Svetovalnega odbora za Okvirno konvencijo Sveta Evrope o varstvu narodnih manjšin. Roter se tako vrača na funkcijo predsednice, ki jo je že opravljala med oktobrom 2016 in majem 2018.

FRANKFURT/LJUBLJANA - Na Frankfurtskem knjižnem sejmu je bila predstavitev Slovenije kot častne gostje sejma prihodnje leto. Sledil je pogovor s slovenskimi avtorji Petrom Svetino, Ano Marwan, Natašo Kramberger in avstrijskim prevajalcem Erwinom Köstlerjem, nato pa še uradna razglasitev Slovenije za častno gostjo sejma 2023. Na novinarski konferenci so sodelovali direktor sejma Juergen Boos, ministrica za kulturo Asta Vrečko in sokurator predstavitve Slovenije na sejmu Miha Kovač. Na daljavo se je oglasil nemški sokurator Matthias Göritz.

LJUBLJANA - Društvo slovenskih režiserjev in režiserk je v Slovenski kinoteki nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre izročilo Olgi Kacjan. "Velika umetnica prek svojih vlog iskreno in brezkompromisno izraža celovito in načelno držo do intimnega in družbenega človeškega obstoja," so med drugim zapisali v društvu.

LJUBLJANA - V Mestnem muzeju Ljubljana je potekal mednarodni simpozij Svetovna dediščina 20. stoletja. Simpozij o arhitekturni dediščini 20. stoletja, ki je vpisana na seznam svetovne dediščine, je bil posvečen izzivom in izkušnjam pri upravljanju in presoji vplivov posegov na dediščino v kontekstu konvencije o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine.

LJUBLJANA - Arhivsko društvo Slovenije je podelilo Aškerčevo nagrado in priznanji za zadnji dve leti, ki jih bienalno podeljuje za posebne dosežke na področju arhivistike in popularizacije arhivske dejavnosti. Nagrado za življenjsko delo je prejel Vladimir Kološa, priznanji pa Danijela Juričić Čargo in Lilijana Žnidaršič Golec ter Mojca Horvat.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Drugi dan predčasnega glasovanja na volitvah predsednika republike je glas oddalo 25.775 volivk in volivcev oziroma 1,52 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije. Prvi in drugi dan je skupaj predčasno glasovalo 2,67 odstotka volivk in volivcev. Predčasno glasovanje je mogoče na enem od 96 volišč po Sloveniji, ki bodo odprta do 19. ure.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani udeležil predčasnega glasovanje in ob tem državljane pozval k udeležbi na nedeljskih predsedniških volitvah. Ljudi je povabil k izbiri kandidata, ki bo skrbel za povezanost Slovenije, hkrati pa tudi za dobre odnose z državami v regiji in mednarodni ugled Slovenije.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se je udeležila predčasnega glasovanja na predsedniških volitvah. Ob tem je poudarila, da si na mestu predsednika republike želi človeka z moralnimi temelji, ki ima moralni kompas, ne pa nekoga, ki se predstavlja kot nestrankarski kandidat, hkrati pa je poslanec največje opozicijske stranke.

vb/vb
© STA, 2022