Pregled - šport, 19. 10. (sreda)

Ljubljana, 19. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 19. oktobra.

ZAGREB -Slovenskim odbojkarskim prvakinjam, igralkam Calcita Volleyja, se v kvalifikacijah za ligo prvakov ne obeta nič dobrega. Varovanke Gregorja Rozmana so namreč prepričljivo izgubile prvo tekmo prvega kroga, v Zagrebu jih je nadigrala domača Mladost. Izid tekme je bil 3:0. Povratna tekma bo naslednje sredo v Kamniku, slovenske prvakinje bodo morale pokazati povsem drugačno predstavo, če želijo napredovati, Zagrebčanke pa nikakor niso ekipa, ki se je ne bi dalo ugnati.

PLIBERK - Odbojkarji Calcit Volleyja so v prvi tekmi prvega kroga pokala Cev v Pliberku premagali domačo Zadrugo Dob s 3:1 (24, 19, -25, 21).

MARIBOR - Odbojkarji Merkur Maribora so se po hitrem postopku poslovili od evropskih tekmovanj. V kvalifikacijah pokala evropskega izziva jih je porazil že prvi tekmec, ukrajinski Epicentr-Podoljani Horodok, ki je dobil tudi povratno tekmo v Mariboru, po zmagi 3:0 doma je bil tokrat boljši s 3:2 (-27, -21, 13, 14, 8).

CLUJ - Košarkarji Cedevite Olimpije so izgubili tekmo drugega kroga v evropskem pokalu. Po domačem porazu proti turški Bursi so danes klonili še v gosteh proti romunski zasedbi Cluj Napoca s 76:94. Ljubljanska ekipa bo naslednjo tekmo igrala 26. oktobra, ko bo gostila španski Joventut iz Badalone.

KOPER - V koprski Taverni so popoldne priredili sprejem za evropskega in svetovnega prvaka v kajtanju Tonija Vodiška. Prisotni so mu zaželeli, da bi postal prvi koprski olimpijski zmagovalec. Vodišek je v začetku meseca zmagal na evropskem prvenstvu v grškem Nafaktosu, prejšnji konec tedna pa še na svetovnem v italijanskem Cagliariju. Mednarodni olimpijski komite je njegovo disciplino formula kite uvrstil na spored iger v Parizu leta 2024, kar daje dosežku poseben pomen.

LJUBLJANA - Nekdanja alpska smučarka Petra Robnik je postala v. d. direktorica direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Novo funkcijo Robnikove, ki je bila tudi članica strokovnega sveta za šport, je vlada potrdila na današnji seji. Nasledila je nekdanjo rokometašico Mojco Doupono, ki je bila na tem mestu od junija 2020.
Robnikova je bila vodja kariernega centra pri Olimpijskem komiteju Slovenije in je ena izmed najbolj pomembnih oseb pri vzpostavljanju sistema izobraževanja športnikov za obdobje po koncu njihovih športnih poti.Letos februarja je na fakulteti za organizacijske vede mariborske univerze prišla do doktorskega naziva z nalogo Dejavniki razvoja dvojne kariere športnikov.

LJUBLJANA - Fundacija za šport bo v prihodnjem letu za slovenski šport namenila 11 milijonov evrov, kar je 10 odstotkov več kot lani. FŠO je denem izmed najpomembnejših stebrov za državno financiranje slovenskega športa.
Razpisa za športne programe in za gradnjo športnih objektov ter površin za šport v naravi v letih 2023 in 2024 bosta objavljena v petek, potečeta pa 21. novembra.Za športne programe bo na voljo 6,23 milijona, za razvojne dejavnosti 1,18 milijon evrov, za organiziranost športa 220.000, za športne prireditve in promocijo športa 605.000, za družbeno in okoljsko odgovornost v športu 83.000, za gradnjo športnih objektov pa 2,684 milijona.

LJUBLJANA - Predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac je na današnji seji predsedstva RZS v Ljubljani potrdil, da se bo po koncu mandata poslovil od tega položaja. Člani predsedstva RZS na seji niso poimensko imenovali morebitnega naslednika Bobinca, ki je od leta 2008 prvi mož slovenske rokometne družine in se bo konec tega leta podal v boj za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer bosta njegova protikandidata Janez Sodržnik in Tomaž Barada. Volilna skupščina OKS bo 16. decembra. Postopek evidentiranja kandidatov za novega predsednika RZS bo stekel prihodnji teden, volilna skupščina RZS pa bo 13. decembra.

KATMANDU - Slovenska jubilejna himalajska odprava ob 60-letnici Fakultete za šport in 100 letnici Univerze v Ljubljani je uspešno opravila svoj cilj. Osvojila je Himlung, 7128 visoki himalajski vrh na meji med Nepalom in Tibetom," so sporočili iz Planinske zveze Slovenije. Odprava, ki je Himlung nameravala osvojiti že pred dvema letoma, a so načrt zaradi epidemije novega koronavirusa prestavili, je imela osem članov, pod vodstvom Stojana Burnika so jo sestavljali še Uroš Cigljar, Boštjan Dečman, Tomaž Erpič, Viki Grošelj, Gregor Marinšek, Nejc Škrablin in Iztok Tomazin.V Nepal so dopotovali 5. oktobra, v katastrofalnih vremenskih razmerah pa iz naselja Koto na višini 2600 metrov začeli pristopni pohod. Vrh so Cigljar, Dečman, Marinšek, Škrablin in Tomazin osvojili 17. oktobra.

MADRID - Španska nogometna velikana Real Madrid in Barcelona ter italijanski Juventus še naprej vztrajajo pri oblikovanju t. i. nogometne superlige. Vodenje projekta je po novem prevzel nekdanji prvi človek nemškega RTL Bernd Reichart, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Reichart, ki je RTL vodil med leti 2019 in 2021, je napovedal obširen dialog z vsemi akterji v nogometu in na ta način obuditev projekta zaprtega tekmovanja najbogatejših klubov.
Projekt superlige je športno javnost pretresel aprila 2021 in hitro doživel fiasko. Močno se je načrtom uprla Evropska nogometna zveza s slovenskim predsednikom Aleksandrom Čeferinom na čelu.Zadeva se je od takrat preselila na sodišča, primer pa trenutno obravnava Sodišče Evropske unije.

ic/ad/bkr/jz/gj/ag/zza/lr/ic
© STA, 2022