Pregled - svet, 19. 10. (sreda)

Ljubljana, 19. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 19. oktobra.

HERSON/MOSKVA - Ukrajinska vojska je po trditvah ruskih okupacijskih oblasti v regiji Herson zbrala več deset tisoč vojakov za osvoboditev mesta Herson na jugu države. Vodja teh oblasti Vladimir Saldo je zato napovedal evakuacijo približno 50.000 ljudi z desnega brega reke Dneper na levega, ki naj bi se medtem že začela. Evakuacijo je že v torek zvečer napovedal tudi novi poveljnik ruskih sil v Ukrajini Sergej Surovikin. Kot je dejal, ukrajinske sile nenehno napadajo ruske položaje in pri tem ogrožajo civilno prebivalstvo.

KIJEV/MOSKVA - Iz območij v Ukrajini, ki so jih zasedle ruske sile, je od začetka vojne v Rusijo skupno odšlo približno pet milijonov prebivalcev Donbasa in jugovzhodnih regij Herson in Zaporožje, je sporočil sekretar ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolaj Patrušev. V Kijevu medtem tovrstne evakuacije označujejo za deportacije, ki po njihovih besedah spominjajo na prakse iz sovjetskih časov.

KIJEV - Nad ukrajinsko prestolnico Kijev je ukrajinska zračna obramba sestrelila več ruskih raket, je sporočil župan mesta Vitalij Kličko in prebivalce pozval, naj ostanejo v zakloniščih. Iz ukrajinske vojske so nato sporočili še, da sta bili dve raketi sestreljeni tudi v regiji Černigiv, ruske sile pa naj bi napadle tudi energetske objekte v regiji Vinica.

STRASBOURG - Nagrado Saharov za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament, letos prejme ukrajinsko ljudstvo, ki ga predstavljajo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, izvoljeni predstavniki in civilna družba, je na zasedanju parlamenta v Strasbourgu sporočila predsednica te evropske institucije Roberta Metsola.

STRASBOURG - Najboljši odgovor na izsiljevanje ruskega predsednika Vladimirja Putina s plinom sta evropska enotnost in solidarnost in v tem duhu je Evropska komisija v torek predstavila močan zakonodajni okvir za naslovitev energetske krize, je v Evropskem parlamentu poudarila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Evropskim poslancem je pred vrhom EU predstavila zadnje predloge komisije in izpostavila tri ukrepe, ki bodo po njenih besedah pozitivno vplivali na cene plina v Evropi - to so skupne nabave plina na ravni EU, varčevanje in medsebojna pomoč in solidarnost.

KIJEV - Evropska komisija je po današnjem obisku komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča v Kijevu napovedala nov humanitarni program za Ukrajino, namenjen pripravi zatočišč za najranljivejše pred prihodom zime. Komisija je sporočila, da bo namenila še 175 milijonov evrov pomoči potrebnim ljudem v Ukrajini in Moldaviji, so sporočili iz Bruslja.

JERUZALEM - Izrael ne bo pošiljal orožja Ukrajini, je izjavil izraelski obrambni minister Beni Ganc. Ob tem je zagotovil, da njegova država, ki si od začetka ruske agresije prizadeva ohraniti vezi z Moskvo, ne bo spremenila politike do Ukrajine - še naprej bo podpirala Zahod ter ukrajinski strani zagotavljala humanitarno pomoč.

LONDON - Britanska ministrica za notranje zadeve Suella Braverman je odstopila. Kot razlog za to odločitev, ki je vnesla dodaten nemir v že tako krhko vlado premierke Liz Truss, je v odstopni izjavi navedla lastno kršitev pravilnikov, a hkrati priznala, da ima zadržke glede smeri aktualne vlade. Za njenega naslednika je bil imenovan Grant Shapps.

LONDON - Britanska premierka Liz Truss je zatrdila, da ne namerava odstopiti. "Sem borka in se ne predam", je dejala v britanskem parlamentu v prvem nastopu po tistem, ko je njena vlada v ponedeljek izvedla popoln obrat v davčni politiki. Premierka se sicer sooča z vse večjim nezaupanjem javnosti.

BERLIN - Skupna seja francoske in nemške vlade, ki je bila sprva predvidena za prihodnji teden v francoskem kraju Fontainebleau, je preložena na januar prihodnje leto. Kot so še pojasnili v uradu nemškega kanclerja v Berlinu, strani potrebujeta več časa, da dosežeta dogovor glede več vprašanj. Po navedbah več virov se je v zadnjih mesecih nabralo več tem, glede katerih sta strani vsaksebi, ki so v glavnem povezane z vojno v Ukrajini. Trenja med državama so se pojavila glede odgovora na energetsko krizo, vojaškega sodelovanja in skupnih projektov oboroževanja.

STRASBOURG - Evropski parlament je sprejel stališče o osnutku novih pravil, katerih namen je razširiti mrežo polnilnih postaj za avtomobile, tovornjake, vlake in letala na električni in vodikov pogon v EU. Električne polnilne postaje za avtomobile bi morale biti do leta 2026 na voljo na vsakih 60 kilometrov, menijo evropski poslanci.

BERLIN - Nemška vlada načrtuje hitrejšo širitev omrežja polnilnih postaj za električne avtomobile, za kar je na stran postavila 6,3 milijarde evrov sredstev. Cilj Berlina je po državi vzpostaviti milijon javno dostopnih polnilnih postaj do leta 2030.

BEOGRAD - Obrambni minister in podpredsednik srbske vlade Nebojša Stefanović je kosovsko ministrico za zunanje zadeve Doniko Gervalla-Schwarz obtožil, da je sejo Varnostnega sveta ZN, posvečeno situaciji na Kosovu, spremenila v "oder za najbrutalnejše laži na račun Srbije". Ministrica je medtem poudarila, da Kosovo želi dialog in obojestransko priznanje s Srbijo.

SARAJEVO - Dom narodov parlamenta Federacije Bosne in Hercegovine je potrdil imenovanje manjkajočih treh sodnikov ustavnega sodišča te bošnjaško-hrvaške entitete BiH. Blokada imenovanja ustavnih sodnikov je trajala tri leta, dokler ni posredoval visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt.

PODGORICA - Črnogorska ministra za obrambo in zunanje zadeve Raško Konjević in Ranko Krivokapić sta povzročila velik diplomatski škandal, ker nista spoštovala zakonitega postopka pri postavljanju plošče v spomin na hrvaške zapornike v nekdanjem taborišču Morinj, je ocenil črnogorski premier Dritan Abazović. Pojasnil je, da ministra nista obvestila ne kulturnega ministrstva ne skupščine občine Kotor, kjer se nahaja nekdanje taborišče.

lkr/akt/mc/tib/vb/blm/sk/msc/rbi/vr/lkr
© STA, 2022