Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 19. oktobra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

HERSON/MOSKVA - Ukrajinska vojska je po trditvah ruskih okupacijskih oblasti v regiji Herson zbrala več deset tisoč vojakov za osvoboditev mesta Herson na jugu države. Vodja teh oblasti, guverner Vladimir Saldo je zato napovedal evakuacijo približno 50.000 ljudi z desnega brega reke Dneper na levega, ki naj bi se medtem že začela. Evakuacijo je sicer že v torek zvečer napovedal tudi novi poveljnik ruskih sil v Ukrajini Sergej Surovikin. Kot je dejal, ukrajinske sile nenehno napadajo ruske položaje in pri tem ogrožajo civilno prebivalstvo.

KIJEV - Obsežna uporaba iranskih dronov v zadnjih napadih v Ukrajini je simbol vojaškega in političnega bankrota Kremlja, je v nagovoru v torek zvečer izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. A kljub temu Rusiji to ne bo pomagalo, je prepričan. To le dokazuje svetu, da je Rusija na poti poraza in da skuša vplesti še nekoga med svoje pajdaše v terorju, je še dejal Zelenski in napovedal tudi ustrezen mednarodni odgovor na uporabo dronov. Rusija sicer zanika, da naj bi ruska vojska uporabljala iranska brezpilotna letala za napade v Ukrajini.

STRASBOURG - Najboljši odgovor na izsiljevanje ruskega predsednika Vladimirja Putina s plinom sta evropska enotnost in solidarnost in v tem duhu je Evropska komisija v torek predstavila močan zakonodajni okvir za naslovitev energetske krize, je v Evropskem parlamentu poudarila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Evropskim poslancem je pred vrhom EU predstavila zadnje predloge komisije in izpostavila tri ukrepe, ki bodo po njenih besedah pozitivno vplivali na cene plina v Evropi - to so skupne nabave plina na ravni EU, varčevanje in medsebojna pomoč in solidarnost.

RIM - Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je povzročil razburjenje zaradi komentarjev o odnosih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. V pogovoru s člani svoje poslanske skupine Naprej Italija je dejal, da je znova v stiku s Putinom in da ga ima ta za enega od svojih petih resničnih prijateljev. Berlusconijevi sodelavci so izjave naprej označili za stare zgodbe, vendar je na posnetku, ki je bil posnet na skrivaj, slišati, da 86-letni Berlusconi govori o tem, da ruski ministri pravijo, da je Zahod že v vojni z Rusijo, saj daje Ukrajini orožje in denar.

DUNAJ - Nekdanji tesen sodelavec bivšega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza je tega močno obremenil v preiskavi korupcije. Glede na v torek objavljene zapiske zaslišanja je nekdanji vodja kabineta na finančnem ministrstvu Thomas Schmid zatrdil, da mu je Kurz naročil, naj spravi v obtok prirejene javnomnenjske raziskave. Schmid je pričal pred državnim tožilstvom, ki preiskuje sum vpletenosti Schmida, Kurza in nekaterih drugih v afero z domnevnim kupovanjem pristranskega medijskega poročanja in anket z davkoplačevalskim denarjem.

LUXEMBOURG - Letna inflacija v območju z evrom je septembra dosegla 9,9 odstotka, je v drugi oceni navedel evropski statistični urad Eurostat. V EU je inflacija znašala 10,9 odstotka. Najnižjo inflacijo so imele septembra Francija pri 6,2 odstotka, Malta in Finska. Najvišjo pa so imele Estonija pri 24,1 odstotka, Litva in Latvija. Največji prispevek k septembrski inflaciji v evrskem območju so imele cene energije ter cene hrane, alkohola in tobačnih izdelkov.

LUXEMBOURG - Obseg gradbenih del v evrskem območju se je avgusta na mesečni ravni zmanjšal za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,4 odstotka. V medletni primerjavi je območje z evrom beležilo 2,3-, EU pa 2,8-odstotno rast.

LONDON - Inflacija v Veliki Britaniji je septembra na letni ravni znašala 10,1 odstotka, potem ko je bila mesec prej pri 9,9 odstotka. Septembrska stopnja inflacije se je tako izenačila z julijsko in je najvišja v zadnjih 40 letih. Poganjajo jo predvsem višje cene hrane in energije.

TEHERAN - Iranska plezalka Elnas Rekabi, ki je nedavno izginila med azijskim prvenstvom v Seulu, se je vrnila v domovino. Rekabijeva je dvignila precej prahu v finalu tekmovanja v Seulu, kjer je nastopila brez pokritih las, saj je nošenje tradicionalnih islamskih oblačil, tudi naglavne rute, za članice iranskih reprezentanc v vseh športih obvezno. A s svojim dejanjem je očitno navdušila nekatere v Iranu, saj slike na družbenih omrežjih pričajo, da so jo številni pričakali na letališču v Teheranu in pozdravili njeno dejanje.

PJONGJANG - Severna Koreja je že drugi dan zapored v vode ob meji z Južno Korejo izstrelila niz topniških izstrelkov. Obstreljevanje sta potrdila tako Seul Kot Pjongjang, kjer so navedli, da gre za odgovor na vojaške vaje, ki jih trenutno izvaja Južna Koreja.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek napovedal, da bo prva stvar, ki jo bo poslal v kongres prihodnje leto, predlog zakona o zaščiti pravice do splava na zvezni ravni. Vendar pa je priznal, da morajo demokrati na novembrskih volitvah povečati večino v senatu in jo vsaj ohraniti v predstavniškem domu.

WASHINGTON - Vodja republikancev v predstavniškem domu ameriškega kongresa Kevin McCarthy je v torek opozoril, da Ukrajini ne bodo več izdajali bianco menic, če republikanci po novembrskih volitvah znova prevzamejo večino v kongresu. Če jim to uspe, bo McCarthy najverjetneje postal predsednik predstavniškega doma.

FRANKFURT - Frankfurtski knjižni sejem je odprl svoja vrata, za začetek za strokovno javnost. Običajni obiskovalci bodo sejem lahko obiskali od petka naprej. Največji knjižni sejem se po dveh letih pandemije covida-19 tokrat odvija brez omejitev za zajezitev okužb. Na letošnjem 74. sejmu je prijavljenih okoli 4000 razstavljavcev iz 95 držav. V številnih razpravah, predavanjih in branjih bodo ta teden v ospredju aktualna politična vprašanja, kot so vojna v Ukrajini ter razmere v Iranu in Afganistanu.

SARAJEVO - Od začetka letošnjega leta so v Bosni in Hercegovini po podatkih službe za delo s tujci zabeležili prihod 19.446 nezakonitih migrantov, kar je skoraj 4000 več kot v celotnem minulem letu. Samo v septembru je v državo prispelo 4047 nezakonitih migrantov. V letu 2021 je služba za delo s tujci zabeležila 15.812 nezakonitih migrantov, letos pa samo v prvi polovici oktobra 2135. Nezakoniti migranti v zadnjem obdobju prihajajo predvsem iz afriških držav.

SARAJEVO - Državna volilna komisija Bosne in Hercegovine bo razmislila o možnosti razveljavitve volitev v Republiki Srbski, je v torek napovedal predsednik komisije Suad Arnautović. Opozicijske stranke v tej srbski entiteti pa so proti kandidatu za predsednika entitete Miloradu Dodiku in več kot sto drugim osebam vložile kazensko prijavo zaradi suma volilne kraje.

AMSTERDAM - Za otrokove pravice je najbolje poskrbljeno na Islandiji, Švedskem in Finskem, Slovenija pa je na devetem mestu, kaže poročilo mednarodne nevladne organizacije KidsRights. Ustanovitelj in predsednik KidsRights Marc Dullaert je sicer letošnje poročilo opisal kot zaskrbljujoče za sedanje in prihodnje generacije otrok. Opozoril je, da v zadnjem desetletju ni bilo bistvenega napredka v življenjskih standardih otrok in vlade pozval k ukrepanju.

ALEXANDRIA - Zvezna porota v ameriški Alexandrii je nekdanjega analitika ruskih zadev Igorja Dančenka v torek oprostila obtožb o laganju agentom FBI glede izvora preiskave o ruskem vpletanju v predsedniške volitve leta 2016 v korist Donalda Trumpa. Gre za že drugi sodni poraz posebnega tožilca Johna Durhama, ki je preiskoval, kako je sploh prišlo do tega, da se je FBI sploh lotil preiskave vpletanja in in morebitnih povezav Trumpove kampanje z Rusi.

FRANKFURT - Evropske borze so se že peti trgovalni dan zapored obarvale v zeleno, pri čemer sledijo predvsem pozitivnemu vzdušju na ameriškem Wall Streetu. Ne glede na to pa so vlagatelji previdni. Evro izgublja.

SINGAPUR - Cene nafte so se v azijskem trgovanju nekoliko zvišale. Na naftnem trgu so oči trenutno usmerjene predvsem proti ZDA, kjer se končuje marca odrejeno sproščanje strateških naftnih rezerv. Po besedah visokega vladnega uradnika bo ameriški predsednik Joe Biden danes napovedal dobavo zadnjih predvidenih 15 milijonov sodov.

jav/vb/blm/bdo/uk/zc/tib/msc/vr/mlj/av/mrn/spo/sk/ag/rbi/rp/ms/jav
© STA, 2022