Pregled - Slovenija, 18. 10. (torek)

Ljubljana, 18. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 18. oktobra

LJUBLJANA - Poslanci DZ so brez glasu proti odločili, da bodo v nedeljo, 27. novembra potekali trije referendumi - o uveljavitvi sprememb zakonov o vladi in o dolgotrajni oskrbi ter novele zakona o Radioteleviziji Slovenija. Referendume je zahtevala SDS, ki je zahtevo podprla s potrebnimi 40.000 podpisi volivcev. Referendumska nedelja bo tako padla med predvidena dva kroga županskih volitev, ki bodo 20. novembra in 4. decembra.

LJUBLJANA - DZ je po odložilnem vetu DS tudi v drugo potrdil spremembe družinskega zakonika. Za je glasovalo 51 poslancev, proti pa 24. Po spremembah je zakonska zveza skupnost dveh oseb, istospolnim partnerjem pa omogočajo posvojitev otroka. Za vnovično potrditev sprememb je bila potrebna večina glasov vseh poslancev.

LJUBLJANA - Glavni stavkovni odbor sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je potrdil vsebino v ponedeljek parafiranega sporazuma med vlado in predstavniki sindikata, kar pomeni, da je za sredo napovedana stavka zdravnikov začasno zamrznjena, je povedal namestnik vodje pogajalske skupine Gregor Zemljič. Podpis sporazuma sledi v sredo.

ŠOŠTANJ - Generalni direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Matjaž Vodušek je v ponedeljek odstopil. V Tešu, ki je od minulega petka izklopljen iz omrežja, potem ko je v Premogovniku Velenje prišlo do težav pri odkopu premoga, odstopa ne komentirajo, dejali so le, da je osebne narave. Po nekaterih informacijah naj vodenje Teša v kratkem prevzel sedanji generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Viktor Vračar, vodenje slednjega pa Tomaž Štokelj iz Gen-I.

KIJEV - Stanje v Kijevu se spreminja že od samega začetka ruske invazije, v luči nedavnih raketnih in letalskih napadov pa so prebivalci zgroženi in zaskrbljeni, je za STA povedal slovenski veleposlanik v Kijevu Tomaž Mencin. Poudaril je, da veleposlaništvo kljub vsemu deluje ves čas, čeprav morajo precej časa preživeti tudi v zakloniščih. Zatrdil je, da za zdaj ne načrtujejo nikakršnega umika. Navedbe o umikanju diplomatov nekaterih drugih držav pa je označil za del dezinformacijske kampanje iz ruskih in proruskih virov.

SKOPJE - Zunanja ministrica Tanja Fajon je na uradnem obisku v Skopju Severni Makedoniji čestitala za začetek pristopnih pogajanj za vstop v EU in potrdila pripravljenost Slovenije na pomoč pri tem procesu. Posebej se je dotaknila tudi vprašanja makedonskega jezika, ki je v odnosih Skopja s sosedami sprožil veliko polemik, in dodala, da je več kot 40 odstotkov državne zakonodaje že usklajene z zakonodajo EU, kar po njenem kaže, da bo Severna Makedonija na evropski poti uspešna. Ob tem sta z makedonskim kolegom Bujarjem Osmanijem poudarila dobre odnose med državama in podprla okrepljeno gospodarsko sodelovanje.

MARIBOR - V okviru projekta nadgradnje železniške proge med Mariborom in Šentiljem je izvajalec prejšnji mesec začel betoniranje notranje obloge predora Pekel, zdaj pa so delavci začeli betonirati še zadnji segment viadukta Pesnica. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za infrastrukturo Alenke Bratušek vsa dela potekajo v skladu z načrti. Najprej bodo v predoru in na viaduktu zgradili enotirno železniško progo, a bo po njenih besedah pozneje možna izgradnja dvotirne proge.

LJUBLJANA - Nevladne organizacije od vlade zahtevajo spremembe predlaganega prepisa nepremičnin v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank na Slovenski državni holding. Opozarjajo, da gre za kršenje koalicijske pogodbe, vlado pa pozivajo, da primerna zemljišča neodplačano prenese na Stanovanjski sklad RS. Na ministrstvu za finance so pojasnili, da usklajevanja glede prenosa zemljišč v lasti slabe banke še potekajo.

LJUBLJANA - Obeti gospodarske rasti so se na začetku jeseni poslabšali. Potrošnja gospodinjstev je bila v poletnih mesecih podobna tisti v drugem četrtletju, ko je že nekoliko upadla, vedno bolj pa jo zavirajo cenovni pritiski, padanje kupne moči in večja previdnost potrošnikov, v publikaciji Ekonomsko ogledalo ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj.

LJUBLJANA - Število delovno aktivnih v Sloveniji se je avgusta znižalo drugič zapored. Bilo jih je 921.583, kar je 0,1 odstotka manj kot julija, a še vedno 2,2 odstotka več kot avgusta lani. Med delovno aktivnimi je bilo po podatkih statističnega urada 10,7 odstotka samozaposlenih oseb, skupaj prek 98.000 oziroma največ doslej.

LJUBLJANA - V ponedeljek so ob 1032 PCR in 10.320 hitrih testih potrdili 2751 okužb s koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 91 bolnikov, kar je šest manj, na intenzivni negi pa 19, kar je dva manj kot dan prej. Od vključno petka je umrlo sedem bolnikov s potrjeno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 27.335 aktivnih primerov okužbe.

LJUBLJANA - Zagovornik načela enakosti je vladi priporočil, da pripravi predlog spremembe zakona o romski skupnosti v Sloveniji. V postopku ocene diskriminatornosti zakona je namreč ugotovil, da ni ustrezno zagotovljena reprezentativnost celotne romske skupnosti v Svetu romske skupnosti v RS, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi Zagovornika.

LJUBLJANA - Sovretovo nagrado prejme Katja Zakrajšek za prevod romana Bernardine Evaristo Dekle, ženska, druga_i. Prevod odlikuje živahen ustvarjalni zamah, ki v tem jezikovnozvrstno izjemno razplastenem in inventivno strukturiranem besedilu razpre barvito pahljačo jezikovnih odtenkov in oblik, je zapisala komisija Društva slovenskih književnih prevajalcev.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA/MARIBOR - Začelo se je predčasno glasovanje za prvi krog predsedniških volitev na voliščih po Sloveniji. To poteka na 96 voliščih po Sloveniji do četrtka, vsak dan med 7. in 19. uro. Prvi dan je potekal brez posebnosti in težav, so za STA pojasnili v Državni volilni komisiji.

apo/ms/mlj/bg/moz
© STA, 2022